Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Šķēdes poligona mācībās izšauta raķete novirzās no mērķa

Aizsardzības ministrija (AM) sola izmeklēšanā noskaidrot Šķēdes poligonā notikušā negadījuma ar pretgaisa aizsardzības raķeti apstākļus, aģentūru LETA informēja AM Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļā.

Ministrija informē, ka 3.jūnijā aptuveni plkst.16, izpildot šaušanas uzdevumu pa gaisa mērķi Latvijas un Lietuvas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības mācību "Baltic Zenith" laikā, Šķēdes poligonā izšautā pretgaisa aizsardzības raķete "Rb70 Mk1" pagaidām nenoskaidrotas tehniskās kļūmes dēļ novirzījās no mērķa un nesprāgusi nokrita kāpās aptuveni 25 metrus ārpus poligona robežas. Negadījums nav radījis materiālus zaudējumus un tā rezultātā nav cietušo.

"Raķetes daudzpakāpju drošības sistēma, notiekot tehniskai kļūmei, nepieļauj tās uzsprāgšanu, tādējādi tā nespēj nodarīt kaitējumu apkārtējai videi, nedz arī apdraudēt cilvēku dzīvību," uzsver AM. Pēc negadījuma nekavējoties tika veikti nepieciešamie drošības pasākumi, apsargājot raķetes nokrišanas vietu, slēdzot koplietošanas ceļus un izsaucot nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālistus. Raķete tika neitralizēta Šķēdes poligonā.

Šodien aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) aicināja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieri ģenerālmajoru Raimondu Graubi sniegt detalizētu skaidrojumu par mācību gaitu un tajā notikušo negadījumu ar pretgaisa aizsardzības raķeti. NBS komandieris informēja, ka kaujas šaušanas vingrinājumi mācībās ir pārtraukti. Karavīri turpinās mācības bez munīcijas pielietošanas. NBS komandieris arī uzsvēra, ka ir sākta dienesta izmeklēšana, kā arī tiks veikta mācībās izmantojamo raķešu tehniskā ekspertīze.

Pabriks bruņoto spēku vārdā atvainojas Vērgales pagasta iedzīvotājiem, ka, novēršot negadījuma sekas, tika ierobežota cilvēku pārvietošanās un par to, ka militārās aktivitātes varēja radīt satraukumu iedzīvotāju vidū un bažas par viņu drošību.

LETA jau ziņoja, ka vakar Pāvilostas novada Vērgales pagastā 300 metrus no kādām mājām nokritusi, iespējams, mācību raķete, aģentūrai LETA iepriekš apstiprināja Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos Signe Šteinberga.

Izšautā munīcija pārlidojusi māju jumtam un netālu no mājām nokritusi.