Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

No Liepājas spridzinātāja-invalīda grib piedzīt 36 tūkstošus latu

© Ivars Ķupis

Pirmdien Liepājas tiesā tiesnesis Imants Lagzdiņš piesprieda no liepājnieka Valentīna Dementjeva, kuru vaino ēkas saspridzināšanā, par labu Liepājas domei piedzīt 36,5 tūkstošu latus.

Tik liela summa iztērēta, lai savestu kārtībā četrstāvu ēku O.Kalpaka ielā 64, ko vīrietis sabojāja, 2007. gada 12. maijā uzspridzinot savā dzīvoklī esošu gāzes balonu, ziņo laikraksts "Kurzemes Vārds".

V. Dementjevs uz tiesu ieradās no Piejūras slimnīcas Psihiatrijas klīnikas, kurā viņš atrodas, jo vīrietim ar tiesas lēmumu ir piespiedu ārstēšana. Atceroties pirms diviem ar pusi gadiem notikušo, V. Dementjevs pastāstīja, ka sprādziens noticis aiz nejaušības. "Man likās, ka kaut kas laužas man pie durvīm, tāpēc atgriezu gāzes balonu, lai pabaidītu bandītus," viņš stāstīja. "Un pēc laiciņa uzšķīlu uguni, lai aizpīpētu cigareti. Acīmredzot gāze bija sakrājusies, un notika sprādziens."

Tas bija naktī uz svētdienu. Mājas iedzīvotāji tovakar savos dzīvokļos mierīgi skatījās televīzijas raidījuma "Eirovīzijas dziesmu konkurss" nobeigumu, kad pulksten 23.44 nogranda sprādziens, izjaucot dzīvokļu starpsienas un sabojājot mājas nesošās konstrukcijas. Traģiskajā notikumā dzīvību zaudēja 1924. gadā dzimusi sieviete. Eksplozijas radītais gaisa vilnis sagrāva sienu uz kaimiņienes dzīvokli un sievieti iesvieda tajā, raksta "Kurzemes Vārds". "Viņa bija tik pozitīvs un dzīvespriecīgs cilvēks, ka grūti bija saprast, ka viņas vairs nav," sacīja sievietes paziņa. Arī pats V Dementjevs vakar stāstīja, ka viņam patiešām esot žēl sirmgalves. "Mēs labi satikām, kad nebija ar ko parunāties, viens otram izkratījām sirdi," viņš sacīja.

Bez pajumtes tonakt palika mājas 25 iedzīvotāji. Atrast jaunas mājvietas uz laiku, kamēr eksperti pārbaudīs mājas tehnisko stāvokli un sakārtos konstrukcijas, lai cilvēki droši varētu atgriezties savos mājokļos, bez pajumtes palikušajiem palīdzēja gan radinieki, gan arī pašvaldība.

Jau tūlīt pēc nelaimes policijas darbiniekiem radās aizdomas, ka notikušais ir ļaunprātīga rīcība. Gāzes sprādzienā cieta V. Dementjevs pats un kāds 1993. gadā dzimis vīrietis, kas pie viņa tovakar ciemojās. "Tas bija mans audžudēls," vīrietis precizēja. V. Dementjevam bija sejas un elpceļu apdegumi, savukārt otram vīrietim galvas sasitumi un smadzeņu satricinājums.

Policijai aizdomas par ļaunprātīgu rīcību radās pēc tam, kad vairāki šajā mājā dzīvojošie stāstīja, ka vīrietis jau iepriekš draudējis dzīvokli uzspridzināt. Divi vīrieši centušies viņu no tā atrunāt un pat izsaukuši ugunsdzēsējus, taču viņš paspējis savu nodomu īstenot vēl pirms viņu ierašanās.

Materiāli zaudējumi traģiskā notikuma sakarībā radīti ne tikai kaimiņiem, bet arī apkārtējo māju iedzīvotājiem, jo pēc eksplozijas stikli un citi priekšmeti sabojājuši apkaimē novietotās automašīnas.

Liepājas domes tiesas ceļā prasītā nauda – 36,5 tūkstoši latu iztērēti, lai sakārtotu māju un tajā varētu atgriezties iedzīvotāji, sacīja domes jurists Normunds Vaiteiks. V. Dementjevs vakar tiesā savu vainu pilnībā atzina, taču sacīja, ka naudas, ko maksāt par zaudējumiem, viņam neesot. "Man ir 136 latu invaliditātes pensija – lai ņem procentus no tās," viņš noteica, un pēc sprieduma nolasīšanas sacīja, ka pārsūdzēt to netaisās. Kad spriedums būs stājies spēkā, lietu nodos tiesu izpildītājiem, kas tālāk lems, kā tas ir izpildāms, taču N. Vaiteiks pieļāva iespēju, ka, iespējams, šo naudu pašvaldībai neizdosies atgūt.