Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Valsts kancelejas direktore prasa piedzīt 11 000 latu no Satiksmes ministrijas

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane vērsusies ar sūdzību Jelgavas Administratīvajā rajona tiesā pret Satiksmes ministriju (SM) par morālo kaitējumu 11 000 latu apmērā, kas viņai nodarīts vides trokšņa dēļ uz valsts autoceļa.

Kā aģentūrai LETA paskaidroja Dreimane, vairāk nekā gadu sarakstē ar Satiksmes ministriju (SM) viņa mēģināja panākt risinājumu trokšņa mazināšanai, kas pēc autoceļa brauktuves paplašināšanas un paaugstināšanas būtiski pārsniedz Ministru kabineta (MK) noteikumos pieļaujamo robežvērtību, tomēr konstruktīvs risinājums šādā veidā nebija iespējams.

Kā minēja Dreimane, trokšņu robežvērtības pārsniegšanu apliecina arī Veselības inspekcijas veiktie testēšanas akti dažādos laika posmos.

Tāpat Dreimane tiesai lūdz atzīt SM faktisko rīcību par prettiesisku, kā arī uzdot SM veikt pasākumus, lai nodrošinātu trokšņu līmeni atbilstoši MK noteikumos pieļaujamai normai.

"Esmu izmantojusi arī Administratīvās procesa likuma 92.pantā paredzētās tiesības, ka ikvienam ir tiesības prasīt atbilstīgu atlīdzinājumu par mantiskajiem zaudējumiem, personisko kaitējumu, arī morālo kaitējumu, kā arī Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas likuma 14.pantā paredzētās tiesības, tas ir, prasīt, lai tiesa lemj par morālā un personiskā kaitējuma atlīdzinājumu 11 000 latu apmērā," stāstīja Valsts kancelejas direktore.

Kā norādīja Dreimane, iesniegt prasības pieteikumu tiesā viņu pamudināja arī tas fakts, ka šāda problēma Latvijā ir aktuāla daudziem iedzīvotājiem - par to liecina arī Valsts kancelejā saņemtās iedzīvotāju vēstules. "Apzinoties, ka ne visi iedzīvotāju labi pārzina likumdošanu un tāpēc viņu lūgumi tiek atstāti bez ievērības, nolēmu pati iziet šīs problēmas risinājuma meklējuma tiesisko ceļu," uzsvēra Dreimane.

Valsts kancelejas direktore uzskata, ka iedzīvotāju tiesībām dzīvot veselībai labvēlīgā vidē ir jābūt primāram faktoram, par ko valstij jādomā, pirms tiek pieņemts lēmums par ceļu, tiltu un citu būvniecības projektu īstenošanu.