Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Daugavmalā aicina dziedāt himnu

© www.nra.lv

Domubiedru grupa kopā ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru aicina visus Latvijai piederīgos neatkarīgi no atrašanās vietas 18. novembrī pulksten 21 pēc Latvijas laika vienoties dziedāt mūsu valsts himnu – Baumaņu Kārļa lūgsnu Dievs, svētī Latviju!.

Kopīgu himnas dziedāšanu atbalsta arī hokejists Artūrs Irbe, dzejniece un dramaturģe Māra Zālīte, komponists Raimonds Pauls, arī himnas autora Baumaņu Kārļa mazmazdēls Rolfs Vitāls.

"Vienmēr esmu nesis sirdī Dievs, svētī Latviju!. (..) Pievienojos sava vecvectēva novēlējumam, lai Dievs, svētī Latviju!" Neatkarīgajai stāsta himnas autora mazmazdēls R. Vitāls.

Kopīgas Latvijas himnas dziedāšanas iniciatori, dziedot himnu, rosina piecelties kājās un gūt pārliecību, ka Latvija atgūsies no ekonomiskām problēmām, ka esam un varam būt vienotāki, stiprāki un draudzīgāki.

"Lai kur mēs arī atrastos, Tēvzeme katram ir tikai viena. Kaut īstenībā dziedāsim savas valsts himnu tajā vietā, kur nu katrs atradīsimies, Latvijā vai svešatnē, mēs zināsim, ka kopā ar mums Latvijas himnu dzied daudzi simti tūkstošu tautiešu uz zemeslodes. Tātad himnu dziedāsim Anglijā un Īrijā pulksten 19 pēc Griničas laika, Ņujorkā, Bostonā un Toronto pulksten 14, Čikāgā pulksten 13, Kalifornijā pulksten 11, Maskavā pulksten 22, bet Melburnā un Sidnejā to dziedāsim 19. novembrī pulksten 6, Krasnojarskā pulksten 2," teikts organizatoru aicinājumā.

Tāpat valsts svētkos 18. novembrī, Latvijas dzimšanas dienā, iedzīvotāji aicināti domāt labas domas par savu zemi, tautu un valsti un dāvāt trīs darbus Latvijai. Tos virtuāli var izdarīt interneta vietnē www.3darbi.lv.

"Pulksten 20 pēc Latvijas laika Valsts prezidents Valdis Zatlers teiks uzrunu pie Brīvības pieminekļa. Pēc tam, atjaunojot Latvijas laika tradīcijas, savu mājokļu logos iedegsim svecītes! Pulksten 21 dziedāsim himnu Daugavmalā kopā ar tūkstošiem citu latviešu, kur pēc tam priecāsimies par Rīgas domes sarūpēto salūtu. Valsts prezidents Valdis Zatlers himnu dziedās kopā ar tūkstošiem citu latviešu visā pasaulē. Ja kaut kur citur uz zemeslodes pēc himnas dziedāšanas latvieši šaus debesīs petardes vai raķetes, viņi zinās – šajā laikā uguņošanā raugās arī Latvijas galvaspilsētas iedzīvotāji," norāda

organizatori.

***

"Himnai ir jāskan ar pārliecību, ticību, kopības sajūtu un mērķi, ko dod šie vārdi. Mēs paši kādreiz šo ļoti svarīgo kopības momentu izjaucam, piemirstot to dziedāt."

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers

"Himnas dziedāšana 18. novembrī dod garīgās kopības sajūtu un apliecinājumu visiem, ka esam viena tauta un visi kopā šajos Latvijas svētkos."

Bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga

"Himna un sarkanbaltsarkanais karogs ir galvenie valsts simboli. Baumaņu Kārļa sarakstītā tautas lūgšana ir iedvesmojusi cilvēkus, dibinot Latvijas valsti."

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze

"Uzskatu, ka Baumaņu Kārlis ir ļoti precīzi un kodolīgi pateicis to, pēc kā patiesi ilgojas katrs no mums – ilgtermiņa stabilitātes, laimes un prieka. Tomēr svarīgi ir nevis tas, ka cilvēki dzied himnu noteiktā laikā, bet lai tas notiek no sirds."

Valsts kontroliere Inguna Sudraba

"18. novembrī jau no rīta būtu jāskan himnai. Es vispār dziedu ļoti reti, bet, piemēram, Saeimā būs sēde, kurā mēs himnu dziedāsim. Uzskatu, ka jebkurā svinīgā pasākumā ir jādzied himna, jo tas ir kulturālā pasaulē pieņemts. Himnai tāpat kā karogam ir sava vieta."

Komponists Raimonds Pauls

"Lai kurš arī aicinātu uz šo labo lietu, es domāju, ka mums visiem vajadzētu tai atsaukties.

Dziedāt himnu ir aizkustinoši, it īpaši valsts svētkos.

Es domāju, ka tas ir liels iedvesmas spēks šajā himnas dziedāšanas faktā."

Dzejniece un dramaturģe Māra Zālīte

"Akcija ar himnas dziedāšanu valsts svētkos ir ļoti saprātīga un varētu piesaistīt jauniešus, kuri, iespējams, valsts himnu iemācīsies, tikai pateicoties šim notikumam."

Dziedātāja Ance Krauze

"Katram latvietim sava himna ir jāzina. Un tieši valsts svētki ir īstā reize, kad to darīt."

Komponists Jānis Lūsēns

"Latvijas himnu es dziedu vienmēr, kad tā tiek atskaņota. Nedziedu gan īpaši skaļi, klusām, jo Dievs nav devis balsi. Simboli ir būtiski. Karogs, ģerbonis, himna ir jātur godā."

Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs

"Ja mēs vairs savu himnu paši nedziedāsim, kurš tad to darīs? Neviena cita tauta svētību Latvijai

nelūgs!"

Aktrise Dita Lūriņa

"Mums rūp pašiem sava zeme un tautas liktenis, jo kas gan cits, ja ne karogs un himna vieno latviešu tautu! Šī ir īstā reize, kad varam vienoties kopīgā himnas dziedāšanā."

Hokejists Artūrs Irbe

"Vienmēr esmu nesis sirdī Dievs, svētī Latviju!, jo mana vecmāmiņa, Baumaņu Kārļa meita Marta Matilde Milda Bauman (vēlāk Pivovarunas) stāstīja mums, saviem bērniem un mazbērniem, par tēva darbiem – kompozīcijām un nedienām."

Latvijas himnas autora Baumaņu Kārļa mazmazdēls Rolfs Vitāls