Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Uz sēkļa uzskrējušais kuģis "Romanka" kļuvis par populāru tūrisma apskates objektu

Uz krasta sēkļa pie Akmeņraga uzskrējušais Polijas kravas kuģis "Romanka" kļuvis par populāru tūrisma apskates objektu, novēroja aģentūra LETA.

Neraugoties uz lietaino un vējaino laiku, šodien pēcpusdienā vairāki desmiti cilvēku ir atbraukuši aplūkot uz sēkļa uzskrējušo kuģi "Romanka". Kā novēroja aģentūra LETA, cilvēku plūsma kuģa avārijas virzienā un atpakaļ ir tik liela, ka visas dienas garumā cilvēku skaits varētu sasniegt apmēram tūkstoti. Apskatīt kuģi atbraukušas arī ģimenes ar maziem bērniem, kuras brīvo dienu izmanto arī pastaigām pa mežu.

Kā aģentūrai LETA atzina uzrunātie tūristi, daļa no viņiem ir braukuši skatīties kuģi no Liepājas, ir arī interesenti no Ventspils un citām Kurzemes vietām.

Patlaban aktīvi glābšanas darbi notikuma vietā nenotiek. "Romanka" atrodas aptuveni 50 metrus no krasta līnijas un lielajos viļņos šūpojas.

Velkonis, kas ieradies glābt kuģi, redzams pie horizonta, ļoti tālu no krasta.

Kā aģentūru LETA informēja velkoņu kompānijas SIA "PKL Flote" vadītājs Sergejs Odincovs, dienā vēl nav izdevies novilkt no sēkļa kuģi "Romanka".

Lai arī no rīta bijušas cerības, ka kuģi šodien varētu novilkt no sēkļa, slikto laika apstākļu dēļ to tomēr vēl nav izdevies izdarīt. "Mēs esam pilnībā sagatavojušies glābšanas operācijai, taču to nevar sākt, jo joprojām ir augsti viļņi. Turklāt velkonis seklā ūdens dēļ nevar piebraukt tuvāk par vienu kilometru no kuģa, kas atrodas uz sēkļa," stāstīja Odincovs.

Viņš atteicās prognozēt, vai šodien kuģi no sēkļa izdosies novilkt, lai arī glābšanas darbus plānots turpināt pat iestājoties tumsai.

LETA jau ziņoja, ka piektdienas, 27.novembra rītā, ap plkst.5.30 uz sēkļa pie Akmeņraga uzskrējis poļu transporta kuģis "Romanka".

Lai novērstu iespējamās nevēlamās sekas, uz notikuma vietu Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs norīkoja Krasta apsardzes kuģi "Astra" un Jūras spēku kuģi "Varonis". Iesaistīts tika arī Gaisa spēku helikopters, kā arī izsludināta trauksme sauszemes glābšanas vienībām no Ventspils un Rīgas.

Latvijas Jūras administrācijas speciālisti ir sazinājušies ar kuģa "Romanka" kapteini, lai noskaidrotu notikušā iemeslus, taču kapteinis neesot spējis loģiski pamatot, kāpēc notikusi novirzīšanās no kursa un kuģis uzskrējis sēklī. "Patlaban zināms, ka kuģis nav bojāts, kā rezultātā varētu tikt piesārņota jūra. Jāgaida, kad tas tiks novilkts no sēkļa. Ja bojājumi pēc tam netiks atklāti, tas turpinās ceļu uz savu galamērķi Tallinā, kur ostā tam tiks veikta apskate," stāstīja Latvijas Jūras administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste Sarma Kočāne.