Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā

Tūkstošiem studentu protestē pie Saeimas; Koķe no studentiem vairās

© Inga Nestere, nra.lv

Vairāki tūkstoši studentu kopā ar saviem pasniedzējiem šobrīd pulcējas pie Saeimas, pieprasot izglītības ministres Tatjanas Koķes demisiju.

Šodien protesta akcijā piedalījās vairāk nekā 5000 cilvēku. Liela daļa protestētāju nemaz nespēja piekļūt Saeimai, jo ap parlamenta ēku bija sapulcējies ļoti liels skaits cilvēku. Studenti pieprasīja izglītības ministres Tatjanas Koķes demisiju, kā arī Saeimas atkāpšanos. T. Koķe uz brīdi bija iznākusi pie protestētājiem, tomēr viņa nesadūšojās runāt ar studentiem. Uz studentiem ministre pat nepaskatījās.

Pēcāk pūlis pakāra augstāko izglītību simbolizējošu lelli, un visi vienbalsīgi prasīja Saeimai atpakaļ savu naudu un pieprasīja Koķes demisiju.

Uz Saeimas ieejas kāpnēm tika novietots stilizēts bēru vainags no egļu zariem un papīra rozēm, kas simbolizē augstākās izglītības un zinātnes nāvi.

Īsi pēc plkst.13.30 piketējošo studentu skaits pie Saeimas ir sarucis par vairākiem tūkstošiem un patlaban pie parlamenta ēkas atrodas aptuveni 1000 studentu.

Tomēr arī neatlaidīgākie protestētāji ir skaļi un ik pa laikam kopīgi izkliedz dažādus saukļus, aicinot atlaist Saeimu, kā arī palielināt finansējumu skolotājiem un policistiem.

Arī drošības dienestu darbinieki joprojām atrodas notikuma vietā un rūpīgi pieskata sabiedrisko kārtību. Saeimas apkārtne ir ierobežota gan ar lentēm, gan barjerām.

Studenti pie parlamenta ēkas ieradušies, turot rokās dažādus plakātus, kuros galvenokārt uzmanība vērsta uz sociālām problēmām, tostarp studiju apmaksāšanas un studentu izdzīvošanas iespējām. Studentu gājiena priekšgalā tiek spēlētas trompetes, arī paši studenti skandē dažādus saukļus, tostarp "Studentu lieta - taisna un cieta", "Dar ko var, studentiem ir jāuzvar".