Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Parādniekiem negrib dot studiju kredītu

Valsts garantēta studiju un studējošā kredīta izsniegšanai turpmāk plāno noteikt stingrākas prasības. Aizdevumu vēlas liegt tiem, kam ir jau kāda kredīta atmaksas problēmas.

Studenti gan iebilst pret šādu ierobežojumu iestrādāšanu Ministru kabineta noteikumos, tāpēc grozījumu izskatīšana valdībā ir atlikta. 

Pašreizējie noteikumi nosaka precīzu kārtību un nosacījumus, lai saņemtu studiju vai studējošā kredītu, taču neparedz nekādas prasības attiecībā uz kredīta pieprasītāja iepriekš uzņemto kredītsaistību izpildi. SEB banka, kas pēdējos gados bija valsts garantētā kredīta izsniedzēja, vērsusi uzmanību uz to, ka tai jāuzņemas paaugstināti riski normatīvo aktu nepilnību dēļ un šā iemesla dēļ tā turpmāk varētu atteikties no šāda pakalpojuma sniegšanas. Šogad Finanšu ministrijai (FM) tikai ar otro piegājienu izdevās rast kompromisu ar banku. Lai netiktu apdraudēta visa kreditēšanas sistēma, Izglītības un zinātnes ministrijas rosina pieņemt noteikumus, kas paredz stingrāku nostāju kredīta saņemšanai, atmaksāšanai un dzēšanas kārtībai, lai būtu lielāks nodrošinājums gan kredītiestādei, gan valstij kā galvojuma sniedzējai. Jaunie noteikumi ļautu kredītiestādei atteikt kredītu, ja tā pieprasītājam ir agrāk saņemta aizdevuma atmaksas parāds un kopējā tā summa pārsniedz 142,29 eiro, bet kavējums ir ilgāks par 180 dienām.

Grozījumus bija paredzēts apstiprināt vakardienas valdības sēdē, taču tie tika atlikti vēl uz divām nedēļām, skaidroja izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete. Neatkarīgajai kā vienu no iemesliem viņa minēja studentu iebildumus. Viņi solot savus ieteikumus noformulēt tuvākajā laikā, tāpat vēl sanākšot kopā un šo jautājumu izskatīs Studiju fonds, FM un SEB banka.