Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Saulaine nedrīkst kļūt Kaucminde

© Google

Aiz Bauskas atrodamā Saulaines Profesionālā vidusskola piekritusi ziedot savu patstāvību apmaiņā pret solījumu skolu saglabāt zem Kandavas Valsts lauksaimniecības tehnikuma teritoriālās struktūrvienības izkārtnes.

Saulaines Profesionālās vidusskolas padomju laikā celtie un nesen renovētie korpusi atrodas līdzās graustam, par kādu kļuvusi bijušās Kaucmindes mājturības skolas ēka. Tā tagad kalpo par brīdinājumu, rīkoties ļoti atbildīgi un tālredzīgi, lai visa tagadējā Saulaine nekļūst par spoku mājvietu.

Nav gan īstas skaidrības, ko atrisinās un cik ilgam laikam kalpos pašreizējais risinājums, dodot vidusskolai pinķerīgo «Profesionālās izglītības kompetences centra Kandavas Valsts lauksaimniecības tehnikums mācību īstenošanas vietas Saulainē» nosaukumu.

Lēmuma anotācijā norādīts, ka Saulainē pēdējos gados ir turpinājis sarukt audzēkņu skaits un tam sekojošais valsts budžeta finansējuma apmērs un ka demogrāfiskās prognozes liecinot par arī turpmāku audzēkņu skaita samazināšanos. Vai tad šo samazinājumu varēs apturēt ar skolas izkārtnes pārtaisīšanu? Vai skolas uzturēšanai pietiks ar aizvien mazāku finansējumu, ja audzēkņu skaits patiešām samazināsies? Atbilde uz šiem jautājumiem sniegta ar norādījumu uz Eiropas Savienības fondu finansējumu, kas pienākoties lielām un nepienākoties mazām skolām. Tātad sarūkošo valsts finansējumu sola aizvietot ar ES naudu. Būtu par daudz saņemt no birokrātiem paskaidrojumu, kā mainīsies mācību process un apmācāmo un tāpat viņu audzinātāju likteņi atkarībā no tā, vai vienu un to pašu naudas summu sadalītu uzreiz starp Kandavu un Saulaini, vai iedalītu tikai Kandavai pret vairāk vai mazāk saistošiem solījumiem dalīties ar Saulaini.

Iepriekš līdzīgā stilā Saulaines problēmas risinātas, vispirms apsolot tehnikumam atļauju pārsaukties par šā gadsimta sākumā modīgo koledžu, bet tad tikai atņemot tehnikuma nosaukumu ar pamatojumu, ka mācību iestāde taču pati nav gribējusi būt tehnikums. Gods kam gods, bet ES nauda arī Profesionālās vidusskolas ēku uzlabošanai netika liegta. 2012. gads sākās ar atzinumu, ka pabeigta ēku siltināšana par 293 tūkstošiem (apmēram 425 tūkstošiem eiro), no kuriem 213 tūkstoši latu bijuši ES palīdzība. Tagad Saulaines mācību iestāde ir kaut aplinkus ceļā atguvusi tai kādreiz noskausto tehnikuma nosaukumu un varētu cerēt, ka tās nākotne nodrošināta vismaz līdz tagadējā ES plānošanas perioda beigām 2020. gadā.

Pēc Rundāles novada pašvaldības izglītības darbinieces Zinaidas Sparānes stāstītā, šo mācību gadu Saulaines profesionālā vidusskola sākusi ar 240 audzēkņiem. Tas nozīmē apmācāmo skaita samazinājumu par 34 jauniešiem attiecībā pret iepriekšējo mācību gadu. Par to pašvaldība skolu nevaino. Kritums apmācāmo skaitā izskaidrojams ar visiem zināmo dzimstības samazināšanos un emigrāciju, bet arī ar ne visiem zināmo, ka valsts apcirpusi stipendijas profesionālo vidusskolu audzēkņiem. «Uz pusi ir samazinātas valsts stipendijas, kā arī vairs netiek izmaksātas Eiropas Savienības fondu stipendijas,» apliecināja Z. Sparāne.

Pagaidām par skolu apvienošanas reālo izpildījumu nevar pastāstīt Saulaines Profesionālās vidusskolas direktors Jānis Beķeris. Viņam viss šis gads pagājis, sekojot un piedaloties dažādu iespējamo nākotnes plānu kalšanā. Gada sākumā Rundāles novada pašvaldība piedāvājusies pārņemt skolu, ko valsts apsvēra slēgt, bet valsts to iegrozījusi par pašvaldībai neizdevīgu variantu, jo skolu solīts atdot ar nosacījumu, ka ES palīdzības fondu nauda tai netiktu. Rundālei nācās piekrist, ka nauda no kilometrus septiņdesmit attālās Rīgas līdz skolai nonāks caur Kandavu. Cik zināms J. Beķerim, apvienojamo mācību iestāžu administrācijas jūnijā izveidos komisiju, kas spriedīs par to, kā sadzīvot un izdzīvot jaunajā statusā.

Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas laikā daudz vairāk nekā par parasto Saulaines tehnikumu runāja par Kaucmindes mājturības skolu kā vienu no simboliem visam skaistajam un labajam, kas kādreiz bijis Latvijā. Pati mājturības skola savu darbību bija spiesta izbeigt 1943. gadā pirms kārtējās Latvijas okupantu nomaiņas. Ēka toreiz bojā neaizgāja. Tajā gan neiemitinājās lauksaimniecības skola, bet bērnudārzs, kura atvēršana lielā mērā saistāma ar lauksaimniecības tehnikuma izvēršanos. Valdība 1998. gada beigās aplaimoja pašvaldību ar īpašumtiesībām uz bērnudārza ēku, ko pašvaldība pārdeva, bet 2010. gadā vietā uzcēla jaunu bērnudārzu. Ar atpakaļejošu datumu jau visi gudri pateikt, ka noteikti nevajadzēja uzticēt ēku SIA Intelco jeb tās īpašniekam Mārim Gulbim. Firmas.lv datubāze rāda, ka viņš noteikti nav nesalīdzināmi biežāk minētais sabiedriskais darbinieks ar tādu pašu vārdu un uzvārdu. Tomēr gadus desmit atpakaļ vēl manāmā Kaucmindes zīmola atpazīstamība it kā varēja kļūt par pamatu pelnīt spējīgas izklaides vietas ierīkošanai. No tā mācība Rundāles novadam samierināties ar mazumiņu – ar lai vai kādā statusā strādājošu mācību iestādi Saulainē.