Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

KARJERAS STĀSTS: Nemeklē vieglākos ceļus

«Darba devējiem vairāk jādodas uz skolām, jāskaidro, jāstāsta skolēniem par ķīmiķa profesiju. Arī laikā, kad es mācījos skolā, pie mums viesojās augstskolu, uzņēmumu pārstāvji. Viņu stāstītais manī radīja pārliecību, ka ķīmijas nozarei ir nākotne. Šīs vizītes viennozīmīgi man palīdzēja pieņemt lēmumu par savu karjeras izvēli,» stāsta Olainfarm Zāļu ražošanas attīstības departamenta direktore Kristina Rižanova © F64

«Iegūstot ķīmiķa profesiju, es nevis bažījos, kuram darba devējam šāds diploms varētu šķist interesants, bet biju atbildīgas izvēles priekšā, kuru no darba piedāvājumiem lai akceptēju,» stāsta Kristina Rižanova, kura jau kopš skolas laikiem zināja, ka viņas profesionālais aicinājums ir ķīmijas nozare. Viņa norāda, lai arī studiju process nav viegli ejams ceļš, tomēr pūliņi ir tā vērti, jo šāds izglītības segums paver starptautiskas karjeras iespējas un aizraujošu darba soli.

Jaunie nozarē ienākot, taču ne masveidā. Ne velti Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija ir nobažījusies: ķīmijas nozarē daļa pašreizējo speciālistu ir pirmspensijas vecumā, tādēļ jau tuvākajos gados būs nepieciešami vismaz 1000 jaunu darbinieku.

Negrib, nevis nevar

Nav noslēpums, ka eksaktie priekšmeti, tostarp ķīmija, vairumam skolēnu nav tie tīkamākie priekšmeti. Taču, ja iztrūkst šo zināšanu vai tās ir nepietiekamas, nekas jau cits neatliek, kā augstskolā izvēlēties humanitāro vai sociālo virzienu. Kur vaina – negrib vai nevar iemācīties šos, tā teikt, grūtos, priekšmetus? «Manuprāt, biežākais iemesls ir negribēšana. Visu var apgūt. Ir jāieliek stabili zināšanu pamati, un tad arī tālākas vielas apguve neliksies sarežģīta. Uzskatu, ka skolēniem ir svarīgi radīt interesi,» domā Kristina.

Šajā jautājumā ir sarosījusies arī Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija, proti, lai sekmētu bērnu, jauniešu un viņu vecāku interesi par ķīmiju, tā izveidojusi īpašu platformu ķīmiķo.lv. Tās mērķis ir palīdzēt vecākiem un skolotājiem vienkāršā un interesantā veidā iepazīstināt bērnus ar ķīmiju un parādīt, cik aizraujoša un dažāda tā var būt. Jaunieši platformā var atrast ērtu, ar jaunāko informāciju papildinātu studiju un prakšu gidu. Bērnu vecākiem un skolotājiem interesanta būs sadaļa Praktiskā ķīmija, kur var noskatīties Latvijā filmētus eksperimentus, kurus viegli atkārtot mācību stundā vai mājās.

Aizrāva eksperimenti

«Uz skolām vairāk jādodas arī pašiem darba devējiem, jāskaidro, jāstāsta skolēniem par ķīmiķa profesiju. Arī laikā, kad es mācījos skolā, pie mums viesojās augstskolu, uzņēmumu pārstāvji. Viņu stāstītais manī radīja pārliecību, ka ķīmijas nozarei ir nākotne. Šīs vizītes viennozīmīgi man palīdzēja pieņemt lēmumu par savu karjeras izvēli. Lai arī skolā man padevās gan matemātika, gan fizika, tomēr ķīmija ar saviem praktiskajiem eksperimentiem aizrāva visvairāk. Tur bija tik daudz nezināmo, tāpēc studiju izvēle bija loģisks solis šos nezināmos turpināt izzināt arī augstskolā,» stāsta Kristina. Viņa iestājās Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) un tur ieguva bakalaura un maģistra grādu ķīmijas tehnoloģijās, specializējoties bioloģiski aktīvajās vielās un to zāļu formās.

Jau studiju laikā viņa arī uzsāka kaldināt savas praktiskās iemaņas sev tīkamajā jomā. Pirmo rūdījumu viņa guva RTU Zinātniskajā jaunu aktīvo vielu laboratorijā. Viņa strādāja pie jaunu molekulu radīšanas. Pēc maģistra grāda iegūšanas tika uzsāktas studijas arī doktorantūrā, taču tobrīd studijas ar darba gaitām Kristina nevarēja apvienot un viņa priekšroku deva sava profesionālā ceļa bruģēšanai – viņa MedPro Inc sāka strādāt par ķīmiķi, vēlāk kļuva par Kvalitātes kontroles laboratorijas vadītāju. Taču Kristinai darbā pietrūka radošuma, un viņa uzņēmumā vairs nesaredzēja iespējas, kā sevi realizēt. Tāpēc viņa nolēma pāršķirt jaunu lapaspusi, un trīs gadus par viņas darba vietu kļuva Pārtikas un veterinārais dienests, kur Kristina bija Iekšējā audita departamenta vadītāja. Taču, tā kā sirdij vistuvākā bija augstskolā apgūtā profesija, viņa juta arvien pieaugošāku vēlmi atgriezties ķīmijas lauciņā. «Studiju laikā man bija prakse vairākos farmācijas uzņēmumos un visvairāk atmiņā palicis bija Olainfarm – piesaistīja darba vide, patika produkti, vilināja daudzpusīgās izaugsmes iespējas. Lai arī man darbu piedāvāja arī citi uzņēmumi, izvēlējos tieši Olainfarm,» atceras Kristina.

Process vairāku gadu garumā

Viņa šo uzņēmumu par savu darbavietu sauc jau astoto gadu. Kristina kļuva par Reģistrācijas daļas vadītājas vietnieci, kur varēja likt lietā gan savas teorētiskās zināšanas ķīmijā, gan praktisko pieredzi laboratorijā. Vēlāk pavērās iespējas ieņemt Reģistrācijas daļas vadītājas amatu.

Bet kopš 2012. gada decembra Kristinai ir uzticēts vadīt Zāļu ražošanas attīstības departamentu. Līdz ar jauno amatu viņa ieņem ļoti būtisku lomu uzņēmumā, jo kopā ar sava departamenta speciālistiem ir atbildīga par diviem Olainfarm svarīgiem attīstības virzieniem: pirmkārt, uzņēmums turpina iekarot arvien jaunus tirgus un sev par mērķi ir izvirzījis iekļūšanu, piemēram, Vjetnamas, Ķīnas, Āfrikas un Latīņamerikas tirgos. Otrkārt, uzņēmums turpina attīstīt jaunas zāļu formas un jaunus produktus. Un Kristina uzņēmumā ir tas cilvēks, kas šos minētos procesus uzrauga un tajos aktīvi iesaistās. Viņa skaidro, ka gan jaunu tirgu apgūšana, gan jaunu zāļu radīšana ir ilglaicīgs process un uz burvju mājienu nekas nenotiek. «Piemēram, ģenērisko zāļu radīšana kādam jau esošam produktam aizņem vismaz divus gadus, bet oriģinālzāļu izveidē jāiegulda pat desmit gadu ilgs darbs un vēl vairāk. Tas ir ne tikai laikietilpīgi, bet arī prasa miljoniem lielus naudas ieguldījumus.»

Taujāta, vai uzņēmumā ienāk jaunā maiņa, Kristina atbild apstiprinoši. «Sadarbojamies ar augstskolām, labākajiem studentiem maksājam stipendijas, piedāvājam prakses iespējas, lai jau tās laikā jaunietis apjaustu, ko nozīmē darbs Olainfarm, ko nozīmē ķīmiķa darbs. Lai viņš jau laikus saprastu, ka ķīmiķa profesija ir ļoti daudzpusīga – viņš nav tikai analītiķis un nepavada dienu no dienas laboratorijā, tas var būt arī darbs gatavās produkcijas cehā, ķīmiskās produkcijas cehā, darbs birojā. Prakse ir lielisks veids, kā iepazīt profesijas praktisko pusi,» uzsver Kristina.

Darba iespējas

Jāpiebilst, ka sabiedrības kopējā izpratne par ķīmiķa specialitāti ir ļoti vispusīga. Kā liecina Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas un pētījumu centra SKDS veiktais pētījums, sabiedrībā trūkst izpratnes par to, ar ko nodarbojas ķīmiķis. Visbiežāk iedzīvotājiem ķīmiķa darbs asociējas ar jaunu ķīmijas produktu izstrādi (56%) un jaunu savienojumu un to īpašību izpēti (55%). Bieži tika minētas arī tādas atbildes kā vielu, ķīmisko savienojumu un produktu analīžu veikšana (42%) un jaunu medikamentu radīšana (36%).

Respondenti arī norāda, ka jauniešus studēt ķīmiju motivētu garantija, ka pēc augstskolas pabeigšanas būs darbs. Kristina ir pārliecināta, ka, iegūstot diplomu ķīmijā, cilvēkam nav izmisīgi jāklauvējas pie darba devēju durvīm, bet pats var brīvi izvēlēties, pie kura labprātāk strādātu. Turklāt var droši lūkoties arī ārpus Latvijas robežām. «No savas pieredzes varu teikt: līdz ar augstskolas absolvēšanu man jau bija vairāki darba piedāvājumi. Atlika tikai izvēlēties. Arī šobrīd saņemu piedāvājumus no ārvalstu uzņēmumiem, jo ķīmiķu trūkst ne tikai Latvijā. Taču es neizskatu šādu iespēju, jo Latvija ir mana dzimtene un darbs Olainfarm dod iespējas pastāvīgi attīstīties gan profesionālajā jomā, gan personīgi, kā arī paredz daudz komandējumu, tāpēc pasauli esmu redzējusi un darbs citviet man nav saistošs,» akcentē Zāļu ražošanas attīstības departamenta direktore.

Atkal studē

Viņa uzsver, ka ķīmiķa darbs ir stabils, labi atalgots un piedāvā izaugsmes iespējas. «Turklāt mums ir unikāla iespēja atklāt ko jaunu, vēl nebijušu. Jā, tas var prasīt gadus un rezultāts var nebūt gaidītais, bet pats process ir interesants. Turklāt ar savu darbu mēs varam palīdzēt cilvēkiem – uzlabot veselību, nodzīvot pilnvērtīgāk. Jāpiebilst, ka darbs mūsdienīgās laboratorijās nav kaitīgs. Nenoliegšu, risks, piemēram, izstrādājot jaunas molekulas, allaž pastāv, jo mēs nezinām, kādi var būt blakusefekti. Taču savā praksē gan ne ar ko tādu neesmu saskārusies,» teic Kristina.

Darbavietas iedrošināta, viņa atkal ir atgriezusies augstskolas solā – Rīgas Stradiņa universitātē viņa studē farmāciju. Neskatoties uz straujo dienu ritējumu, viņa atrod arī laiku savam vaļaspriekam – jau divus gadus Kristina spēlē tenisu, sākusi piedalīties arī turnīros.

Interesanti – kopš bērnudārza viņa trenējās sporta vingrošanā. Pat tika apsvērta doma ar sportu saistīt savu nākotni, tomēr reiz iegūtā trauma plānus koriģēja. Taču galu galā lēmums par labu ķīmijas nozarei izrādījās pareizs. Kristina ir šīs jomas fane.