Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Budžeta vietas neaizpildās, izsludina papildu uzņemšanu

© Liepājas universitāte

Augustā daudzas augstskolas izsludinājušas papildu uzņemšanu. Ir brīvas virkne budžeta vietu, galvenokārt inženiertehniskajās jomā. Vēl plašākas izvēles iespējas tiem, kas nolēmuši studēt par maksu.

Piemēram, Latvijas Universitāte (LU) vairākās pamatstudiju programmās reflektantus gaida līdz pat septembra sākumam. Konkrētus uzņemšanas datumus nosaka katra fakultāte, un tie atrodami LU mājaslapā. Papildu uzņemšana norit vai drīzumā sāksies 41 programmā. Bet visvairāk vēl pieejamu budžeta vietu (kopskaitā 62) ir astoņās programmās: Optometrija, Matemātika, Matemātiķis–statistiķis, Fizika, Teoloģija un reliģiju zinātne, Informātikas un programmēšanas skolotājs, Vācu valodas skolotājs, Dabaszinātņu un informācijas tehnoloģijas skolotājs.

Savukārt Rīgas Tehniskajā universitātē budžeta vietas vēl ir pieejamas 17 pamatstudiju programmās. Iestāties augstskolā var līdz 31. augustam. Pieteikumus visās studiju programmās līdz 24. augustam var iesniegt arī Latvijas Lauksaimniecības universitātē. No visām programmām budžeta vietas pieejamas pamatstudiju programmās: Zemes ierīcība un mērniecība, Vide un ūdenssaimniecība, Ainavu arhitektūra un plānošana, Būvniecība, Lauksaimniecības inženierzinātne, Lauksaimniecības enerģētika, Mašīnu projektēšana un ražošana, Kokapstrāde, Pārtikas zinības, Pārtikas produktu tehnoloģija, Datorvadība un datorzinātne un Informācijas tehnoloģijas ilgtspējīgai attīstībai. Rīgas Stradiņa universitātē papildu uzņemšana plānota līdz 14. augustam. Tā notiek visās sociālo zinātņu programmās, kopskaitā tās ir 12 programmas. Pieteikšanās iespējama gan tikai uz maksas studiju vietām.

Papilduzņemšanu izsludinājusi arī Liepājas universitāte. Pieteikšanās uz brīvajām valsts finansētajām studiju vietām un maksas studiju vietām paredzēta no 31. augusta līdz 4. septembrim. Interesenti var pieteikties vairāk nekā 20 pamatstudiju programmās (klātiene) un sešās programmās, kas piedāvā nepilna laika, neklātienes studiju formu. No šī klāsta valsts finansētās studiju vietas vēl ir brīvas šādās programmās: Baltu filoloģija, kultūra un komunikācija, Dizains, Eiropas valodu un kultūras studijas (3 gadi, angļu un krievu valodas un kultūras studijas; angļu un vācu valodas un kultūras studijas), Eiropas valodu un kultūras studijas (4 gadi, angļu un krievu valodas un kultūras studijas; angļu un vācu valodas un kultūras studijas; angļu un franču valodas un kultūras studijas), Fotomāksla, Informācijas tehnoloģija, Mehatronika, Matemātika, fizika un datorzinātnes (matemātikas un informātikas un programmēšanas skolotājs), Skolotājs (vēstures un sociālo zinību skolotājs), Vides un atjaunojamo energoresursu pārvaldība un inženierija. Vakantas budžeta vietas (tiesa gan, tikai vienā bakalaura studiju programmā Elektronika) arī Ventspils augstskolā, kas studētgribētājus, kuri dažādu apsvērumu dēļ vēl nav paspējuši iestāties nevienā augstskolā, aicina pie sevis, dodot iespēju studēt kādā no 13 studiju programmām. Visiem zinību kārotājiem augstskolas durvis būs atvērtas no šodienas līdz 21. augustam.

Bet papildu uzņemšana pilna un nepilna laika pamatstudijām, augstākā līmeņa un doktora studijām Daugavpils universitātē sāksies 17. augustā un turpināsies līdz 7. septembrim. Turklāt ir iespēja vēl pieteikties uz valsts apmaksātām studiju vietām.

Visvairāk brīvas budžeta vietas ir bakalaura studiju programmās Matemātika, Vides zinātne, Fizika (apakšprogrammā Nanotehnoloģijas), Ķīmija, Filoloģija (ar franču valodu, ar krievu valodu), kā arī 1. līmeņa (koledžas) profesionālajā studiju programmā Informācijas tehnoloģijas.

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija informē, ka par papildu uzņemšanas nepieciešamību un laikiem vēl tiks lemts, jo uzņemšana pilna laika pamatstudijās beidzās vakar, bet nepilna laika studijās beigsies 14. augustā. Iepriekšējo gadu pieredze liecinot, ka papildu uzņemšana varētu būt dažās filiālēs, studiju virziena Vadība, administrēšana un nekustamo īpašumu pārvaldība programmās.