Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Duālā izglītība – jaunieši profesiju apgūst pie darba devēja

© F64

Duālā izglītība jeb darba vidē balstītas mācības Latvijā tiks īstenotas jau trešo mācību gadu. Šī izglītības pieeja ir unikāla ar to, ka būtisku lomu audzēkņu izskološanā uzņemas darba devēji – liela daļa mācību procesa jauniešiem aizrit tieši uzņēmumos, gūstot praktisku rūdījumu savā izvēlētajā specialitātē. Bet teorētisko zināšanu bāzi nodrošina skola. Šogad pirmo reizi vērienīgu iesaukumu rīko holdinga kompānija GRF, piedāvājot iespēju apmēram 240 jauniešiem gūt padziļinātu izpratni par darbu būvniecības jomā.

Plānojot turpmāko pieprasījumu pēc kvalificēta darbaspēka, 2015./2016. mācību gadā Gunta Rāvja fonda (GRF) uzņēmumi piedāvā jauniešiem uzsākt mācības Jauniešu garantijas izglītības programmās tādās profesijās kā betonētājs un betonēšanas tehniķis, elektromontāžās tehniķis, elektrotehniķis, apdares darbu tehniķis, kā arī dzelzsbetona, metāla, koka vai stikloto būvkonstrukciju montētājs.

Šajās profesijās audzēkņiem būs pieejamas darba vidē balstītas mācības sadarbībā ar GRF uzņēmumiem Latvijas Energoceltnieks, Skonto Prefab Salaspilī, Cross Timber Systems Jelgavā, Skonto Plan Tukumā, kā arī Forta Medical ražotnēm Ventspilī un Tukumā.

Pieteikšanās līdz vasaras beigām

Uzņēmumos pieprasītās profesijas jau no septembra jaunieši var apgūt profesionālās izglītības iestādēs dažādos Latvijas reģionos – Rīgas Celtniecības koledžā, Ogres tehnikumā, Jelgavas tehnikumā, Ventspils tehnikumā, Rēzeknes tehnikumā, Daugavpils Būvniecības tehnikumā un Barkavas arodvidusskolā atkarībā no izvēlētās profesijas. 2016. gada ziemā audzēkņus uzņems arī Saldus profesionālā vidusskola, kā arī Kandavas Valsts lauksaimniecības tehnikums un Cēsu profesionālā vidusskola, kur varēs apgūt arī elektromontāžas tehniķa profesiju.

Programmā mācības var uzsākt jaunieši vecumā no 17 līdz 29 gadiem, kuri nav nodarbināti un nemācās, tajā skaitā neapgūst pilna laika studiju programmas. Dokumentus izvēlētajā izglītības iestādē var iesniegt līdz vasaras beigām. Atkarībā no izvēlētās programmas mācības ilgst vienu vai 1,5 gadus. Tās ir bez maksas, turklāt jaunieši saņem arī stipendiju (no 70 līdz 115 eiro mēnesī) un papildus uzņēmuma mērķstipendiju.

Izglītos paši

«Raugoties uz uzņēmuma perspektīvām ilgtermiņā, redzam, ka vajadzība pēc kvalificētiem speciālistiem būs nākotnē aktuāla. Tāpēc esam gatavi ieguldīt gan savus laika, gan naudas resursus, lai jau tagad paši sāktu apmācīt mums vajadzīgos darbiniekus,» iesaisti duālajā izglītībā pamato Skonto Prefab direktors Raimonds Freimanis.

Uzņēmums sadarbībā ar Daugavpils Būvniecības tehnikumu un Rīgas Celtniecības koledžu sagatavos betonētājus, betonēšanas tehniķus un dzelzsbetona būvkonstrukciju montētājus.

«Šī mums ir iespēja jauniešiem sniegt pilnīgāku priekšstatu par uzņēmumu, darba iespējām tajā, veicamajiem pienākumiem, darba ikdienu, turklāt jauniešiem šāda veida mācības dod tik vērtīgo darba pieredzi,» norāda R. Freimanis. Plānots, ka jau no šā gada septembra uzņēmuma kolektīvam piepulcēsies vismaz 48 jauni censoņi. Viņus izvēlētās profesijas pasaulē ievedīs zinoši uzņēmuma darbinieki – kvalificēti speciālisti, kuru ikdiena saistīta ar jauno darbinieku apmācībām. Visiem apmācāmajiem Skonto Prefab maksās arī uzņēmuma mērķstipendiju no 100 līdz 200 eiro mēnesī, kvalifikācijas prakses laikā to paredzot atbilstošu uzņēmumā izstrādātajiem mācekļa darba samaksas tarifiem. «Mērķstipendija kvalifikācijas prakses laikā noteikti nebūs mazāka par valstī noteikto minimālo darba samaksu,» teic R. Freimanis.

Labākos vēlas paturēt

Viņš arī uzsver, ka uzņēmums noteikti ir ieinteresēts motivētākajiem un centīgākajiem audzēkņiem piedāvāt arī pastāvīgu darbu, jo labi sava aroda pratēji darba tirgū allaž ir cieņā un pieprasījums nākotnē pēc zinošiem speciālistiem nemazināsies. Arī tagad Skonto Prefab saskaras ar situācijām, ka brīvās vakances neizdodas aizpildīt tik raiti, kā gribētos. Viens no iemesliem – daļa potenciālo darbinieku nav ieinteresēti mācīties, apgūt ko jaunu, izvēlētajai profesijai vajadzīgu. «Pie mums darbs nav vienveidīgs, mainās projekti, izstrādājumi, kas nozīmē arī palaikam apgūt jaunākās vēsmas, mācīties un pilnveidot sevi profesionālā gultnē. Gribu arī uzsvērt, ka pie mums darbs ir nodrošināts visa gada garumā, turklāt mūsu darbību neietekmē Latvijas tirgus svārstības, jo 95% no saražotā eksportējam. Cerams, ka jaunieši šīs iespējas novērtēs,» piebilst R. Freimanis.