Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

IEDVESMOJOŠI: Uzņēmumu nodibina jau 11. klasē

GADA JAUNAIS UZŅĒMĒJS. Nesen Kristiāns Lancmanis Junior Achievement Latvia konkursā ieguva titulus Gada labākais skolēns ekonomikā 2016 un Gada jaunais uzņēmējs 2016. Jaunietis ar savu uzņēmumu guvis ne tikai nacionāla mēroga panākumus, bet arī starptautisku atzinību Eiropas Skolēnu mācību uzņēmumu konkursa finālā Berlīnē (2. vieta). Kristiāns savu padomu un atbalstu neliedz arī pašreizējiem Madonas Valsts ģimnāzijas un citu skolu skolēnu mācību uzņēmumiem, sniedzot konsultācijas par SMU darbību, prezentāciju sagatavošanu © Publicitātes foto

Kristiāns Lancmanis godīgi atzīst, ka skolā viņš nebija priekšzīmīgākais un pareizākais skolnieks, taču viss krasi mainījās, kad viņš uzzināja par iespēju dibināt skolēnu mācību uzņēmumu (SMU). Biznesa vides izzināšana viņu patiesi aizrāva, un Kristiānā radās pārliecība, ka ar uzņēmējdarbību vēlas saistīt savu nākotni. Jau 11. klasē viņš nodibināja savu uzņēmumu.

Atrod savu ceļu

«Kad 10. klasē atnācu uz Madonas Valsts ģimnāziju, man nebija idejas, kur likt savu milzīgo enerģiju. Taču tas viss bija līdz brīdim, kad kādā seminārā uzzināju par Junior Achievement Latvia programmu Skolēnu Mācību uzņēmums [SMU ir skolēnu veidots un vadīts mācību uzņēmums, kas pilda īsta uzņēmuma funkcijas un darbojas reālā vidē - skolēni ražo un pārdod preces vai pakalpojumus]. Pateicoties skolotājas un līdzcilvēku sniegtajam atbalstam, izveidoju savu pirmo SMU. Jau pirmajā gadatirgū sapratu, ka uzņēmējdarbība ir tas, ko vēlos darīt savā dzīvē. Un tikai tad viss uzņēma pavisam citus apgriezienus,» atceras Kristiāns.

Turklāt gana drīz Kristiāna izveidotais uzņēmums izkāpa no SMU čaulas un startēja reālā biznesa apritē - tobrīd Kristiāns bija 11. klases skolnieks. Viņu uz to mudināja nepieciešamība - bieži vien bija vajadzīgs juridiskas personas statuss, ko diemžēl SMU programma nepiedāvā. Piemēram, viņš uzvarēja grantu konkursā Madona var labāk!, taču, lai varētu saņemt finansējumu, bija jānodibina īsts uzņēmums. Tas turpina savu darbību arī šobrīd. «SIMPLE+ ir vadošais tērpu aizsargmaisu ražotājs Latvijā. Mēs risinām problēmas, kas rodas, kad dejotājiem vai dziedātājiem nākas pārvietot savus tautu tērpus. Pašlaik uzņēmumu vadu viens pats, jo līdz šim esmu veiksmīgi pratis saorganizēt lietas tā, ka nav nepieciešams papildu darbinieks, taču ļoti iespējams, ka tuvākajā laikā tas mainīsies,» stāsta jaunais uzņēmējs.

Mācās un vada biznesu

Viņš uzskata, ka uzņēmumam starts ir bijis veiksmīgs. «Protams, ir bijuši daudz un dažādi sarežģījumi, ar kuriem (par laimi) esmu ticis galā. Tā kā uzņēmumu nodibināju 11. klasē, tātad daļu no 11. klases un visu 12. klasi paralēli mācībām vēl vadīju savu uzņēmumu. Nav jābūt dižam ekonomistam, lai jau vidusskolā nodibinātu savu uzņēmumu, taču ir jābūt neiedomājami neatlaidīgam, lai spētu to vadīt paralēli mācībām,» ir pārliecināts Kristiāns.

Taujājot par uzkrāto pieredzi, vadot SMU, viņs teic, ka tas bija lielisks veids, kur pārliecināties par to, vai tava prece vispār ir vajadzīga sabiedrībai. «Protams, ieguvu lieliskus kontaktus turpmākajai dzīvei, pilnveidoju prezentēšanas prasmes, uzklausīju žūriju viedokļus. Un ziniet, kas ir pats labākais? Tas viss bija par velti. Man tikai bija jāaizbrauc uz tirdziņiem, smagi jāstrādā un jāsaražo produkcija. Bez nodokļiem, bez jebkādām citām izmaksām, kas īstam uzņēmumam būtu jāmaksā.»

Paliks Latvijā

Paralēli sava biznesa attīstīšanai rudenī Kristiāns piepulcēsies studentu saimei - viņš ir izvēlējies studēt Rīgas Ekonomikas augstskolas programmā Economics and Business. Savu augstskolas izvēli viņš pamato ar to, ka, viņaprāt, Rīgas Ekonomikas augstskola ir pati labākā biznesa augstskola Baltijā. «Apmeklēju atvērto durvju dienas, biju skolas organizētajā vasaras nometnē JESS, runāju ar studentiem, absolventiem, prorektori. Tas viss kopā arī pārliecināja mani. Taču nevaru teikt, ka izvēlēties bija viegli, jo biju ieguvis jau vairākās augstskolās 100% apmaksātas studijas.»

Uz jautājumu, vai viņš apsver iespēju piepulcēties tiem jauniešiem, kas savu skatu vērš uz ārvalstīm, vai saredz sevis realizācijas iespējas Latvijā, Kristiāns atbild: «Ja man šo jautājumu par ārzemēm uzdotu pirms gada, tad atbilde noteikti būtu - jā. Taču pašlaik pilnīgi un noteikti varu teikt, ka savu dzīvi saistīšu ar savu Latviju. Jo es uzskatu, lai arī kurā valstī tu atrastos, lai arī cik laba tev tur būtu dzīve, tomēr tu nekad tur nejutīsies kā savējais. Protams, mums Latvijā ir daudz un dažādu problēmu, bet kurš gan tās atrisinās, ja ne mēs paši?» apņēmīgs ir Kristiāns.