Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Ministrs raizējas par bērnu pārslodzi

© F64

Sākot jauno mācību gadu, īpaša uzmanība jāpievērš skolēnu pārslodzei, proti, pedagogiem vajadzētu turpmāk uzdot mazāk mājas darbu, it īpaši brīvdienās, tādējādi ļaujot bērniem izbaudīt brīvdienas kopā ar ģimeni un atpūšoties, nevis pie rakstu darbiem un rēķiniem, uzsver izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis. Tāpat viņš aicina lielāku uzmanību veltīt talantīgajiem skolēniem, vairojot izcilību Latvijas izglītības sistēmā.

Izglītības un zinātnes ministrijas lielākais un būtiskākais šā gada uzdevums - izstrādāt jauno mācību satura koncepciju, kuru būs jāsāk ieviest no 2018. gada, preses konferencē, kas veltīta jaunā skolas gada jaunumiem, norādīja K. Šadurskis. Viņš uzskata - lai gan jaunais algu modelis ir dienas gaismu jau ieraudzījis, to vajadzētu balstīt nevis uz principu Nauda seko skolēnam, bet Nauda seko programmai. Tad skolotāji savu darba samaksu zinātu jau laikus, nevis tikai septembra beigās. Ministrs arī izteica cerību, ka jaunais modelis ne tikai risinās algu jautājumu, bet tajā ietverto koeficientu sistēma pamudinās pašvaldības sakārtot skolu tīklu. Tā kā vietvarām ir dots pārejas periods, tās var izvērtēt visus par un pret un pieņemt racionālus un izsvērtus lēmumus par to teritorijā esošo izglītības iestāžu optimizāciju.

Ministrs arī uzsvēra nepilnības talantīgo bērnu skološanā: pedagogi biežāk pievērš uzmanību vidusmēra audzēkņiem, tā pazaudējot klases izcilākos prātus. Lai tā nenotiktu, vajadzētu stiprināt valsts ģimnāzijas, atbalstot tās vēl vairāk finansiāli un neliekot tām «minimālo skolēnu skaita rāmjus». Viņš uzskatot par izdevušos Rīgas Tehniskās universitātes eksperimentu - Inženierzinātņu vidusskolu, un tas arī ir viens no ceļiem, kā vairot izcilību. Liels pluss šajā plānošanas periodā ir pieejamie Eiropas Savienības fondu līdzekļi - arī talantīgajiem bērniem, starptautisko mācību priekšmetu olimpiāžu dalībniekiem, kā arī zinātniskās pētniecības darbu autoriem.

K. Šadurskis akcentēja arī pārāk lielo skolēnu slodzi. Tā esot vērojama visās vecuma grupās. Lai to novērstu, būtu jāatsakās no lielās mājas darbu nastas. «Mājas darbu slodze būtu jāpārnes no mājām uz skolu. Varbūt jāsaglabā tikai neliels daudzums no tā, ko nereti skolotāji uzdod saviem izglītojamiem,» sacīja K. Šadurskis. Viņš īpaši esot pret mācīšanos sestdienās un svētdienās. Tas tomēr esot laiks, ko pavadīt kopā ar ģimeni, lai atpūstos. Domrakstu rakstīšanai un uzdevumu risināšanai esot arī citas nedēļas dienas. Diemžēl IZM neesot iespējams ietekmēt to, ka nereti vecāki iesaistās mājas darbu pildīšanā - nevis ar padomu, bet paši visu izdarot savu bērnu vietā. Ministrs arī vērsa uzmanību uz pavasara nogurumu - to vajadzētu palīdzēt novērst, pievienojot martā vai aprīlī papildu brīvlaika nedēļu, tai pašā laikā saīsinot vasaras brīvlaiku par nedēļu. Uz jautājumu, kad šādu iniciatīvu varētu ieviest, viņš atbildēja, ka līdz ar jaunā, kompetencēs balstītā, satura izstrādi un tā ieviešanas pirmo posmu, proti, 2018./2019. gadā.