Trešdiena, 15.maijs

redeem Airita, Arita, Sofija, Taiga

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Latvijas Jūras akadēmija – Latvijas vēstnese pasaulē

NEPIELAIDĪGI. Latvijas jūras akadēmija sagatavo augsta ranga speciālistus, kam nākotnē tiks uzticēti ļoti atbildīgi pienākumi, tāpēc nevaram dot saviem audzēkņiem nekādas atlaides, uzsver Jānis Bērziņš © F64

Ne jau iedegta svecīte svētku dienās, bet gan sūrs ikdienas darbs un cieņpilna izturēšanās pret sevi, savu ģimeni un savu valsti ir patiesie patriotisko jūtu liecinieki. Latviju pasaule vērtē nevis pēc sausiem skaitļiem un faktiem, bet pēc satiktiem cilvēkiem – vērtē viņu izglītību, profesionalitāti un attieksmi pret darbu, pret kolēģiem, pret sabiedrību. Jūrnieki ir vieni no tiem, kuri uzskatāmi par Latvijas vēstnešiem pasaulē.

Jūrniekiem augsti reitingi

Nav noslēpums, ka Latvijas jūrniekus labprāt pieņem darbā starptautiskās kompānijas, kuras kuģo ar ļoti dažādu valstu karogiem, - augstu tiek vērtētas viņu teorētiskās zināšanas, praktiskās iemaņas un atbildības izjūta. Augstākā ranga jūrniecības speciālistu kalve ir Latvijas Jūras akadēmija, kurai pakārtota arī jūrskola.

Runājot par Jūras akadēmiju, rektors Jānis Bērziņš teic: «Mācīties mūsu augstskolā nav viegli, to atzīst arī paši studenti, bet mēs nedrīkstam pazemināt prasības un katram pirmkursniekam pielikt kuratoru. Šajā akadēmijā var un drīkst mācīties tikai tie, kuri spējīgi sakārtot sevi, mobilizēties un ieguldīt milzīgu darbu savā izglītībā. Šos cilvēkus gaida ļoti atbildīgs darbs - viņiem ir jāspēj būt labākajiem no labākajiem! Tad arī atalgojums ir atbilstošs.» Nevar nepiekrist šiem vārdiem, jo arī no tā, kādi ir jaunie jūrniecības virsnieki, kuri pārstāv Latviju, savu augstskolu, ir atkarīgs, ko daudzās valstīs domās par mūsu Latviju. Kā viens no konkrētiem piemēriem, kas apliecina, ka akadēmija sagatavo augsta līmeņa profesionāļus, ir fakts, ka divas no studentēm, kuras savulaik Roterdamā studēja Erasmus apmaiņas programmā, tagad šajā ostā ieņem augstus amatus. Jāatzīmē, ka Roterdama ir viena no lielākajām pasaules ostām. Arī akadēmijas kuģu vadības speciālistiem un mehāniķiem, strādājot uz pasaules lielākajiem un modernākajiem kuģiem, tiek uzticēti ļoti atbildīgi pienākumi.

Starptautiskās prakses un studijas

Gan vidējās profesionālās izglītības, gan augstākās izglītības līmenī topošajiem jūrniekiem ir iespēja mācīties un apgūt praktiskās iemaņas ārzemēs.

Īstenojot Erasmus + programmu, noslēgti līgumi ar Valensijas Spānijā un Maltas sadarbības partneriem, kuri nu jau piecus gadus uz vienu mēnesi vasarā pieņem praksē jūrskolas otrā un trešā kursa audzēkņus. Piecu gadu laikā šajās praksēs piedalījušies 83 Jūras akadēmijas Jūrskolas audzēkņi. Jānis Bērziņš skaidro: «Jūrskolas audzēkņiem visbiežāk prakse ir uz nelieliem izklaides kuģiem, kur viņi apgūst mūsu programmā paredzēto takelāžas praksi, kā arī projektā iesaistītajiem uzņēmējiem palīdz aizpildīt aktuālās darba vietas tūrisma sezonas laikā. Vienlaikus šiem jauniešiem tiek piedāvāti izklaides un kultūras pasākumi, niršanas, burāšanas un airēšanas apmācība, kā arī iespēja uzlabot valodu prasmes.» Jūrskolas audzēkņiem prakse Valensijā vai Maltā visbiežāk ir pirmā starptautiskā pieredze, kas ir ļoti nozīmīga viņu nākotnes karjerai.

Arī augstākās izglītības līmenī Jūras akadēmija aktīvi darbojas Erasmus + programmā. Ik gadu studēt ārzemēs dodas vismaz desmit topošie jūrniecības virsnieki un ostu speciālisti. Pēdējo desmit gadu laikā 250 Erasmus programmas stipendiāti ir studējuši ārvalstu partneraugstskolās un devušies praksē. Par jūrskolas audzēkņiem visu prakses laiku kāds rūpējas un pieskata, bet studentiem par visu jāparūpējas pašiem - jāsakārto dzīvesvietas un sadzīves jautājumi, jāplāno budžets, jāiesaistās sabiedriskajās aktivitātēs un labi jāmācās. Savukārt ārējo sakaru nodaļas vadītāja Vija Kasakovska piebilst, ka gan ārvalstu sadarbības partneri, gan vieslektori, kuri regulāri ierodas Latvijas Jūras akadēmijā, atzīmē mūsu studentu labās svešvalodu prasmes. Pēc studijām ārvalstīs, kas var ilgt pat 10 mēnešus, jaunieši atgriežas daudz patstāvīgāki un motivētāki. Vija Kasakovska teic: «Gan studējot ārvalstīs, gan arī mūsu akadēmijā, kur Erasmus + programmā mācās citu valstu apmaiņas studenti, tradicionāli ir pasākumi ar nacionālu noskaņu. Jaunieši gatavo tradicionālās valstu maltītes un prezentē savu valstu tradīcijas un augstskolas uzziņas materiālus. Šoruden mūsu audzēkņi bija īpaši pacentušies un ārvalstu studentiem sniedza ļoti pārdomātu un spilgtu prezentāciju par Latviju.»

Ir pamats lepoties ar mūsu Jūras akadēmiju un tās sagatavotajiem speciālistiem, kas ar cieņu nes Latvijas vārdu pasaulē!