Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Ar šķēršļiem studiju laikā saskārusies trešdaļa personu ar invaliditāti

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Ar šķēršļiem studiju laikā saskārusies trešdaļā personu ar invaliditāti, secināts Tiesībsarga birojā veiktajā pētījumā par augstākās izglītības pieejamību personām ar invaliditāti.

No tām personām ar invaliditāti, kuras ir studējušas vai to dara pašlaik, ar šķēršļiem augstākās izglītības iegūšanas procesā saskārušies 32,3% aptaujāto personu, savukārt 67,8% ar tiem nav sakārušies.

Pētījumā respondenti norādījuši, ka galvenie šķēršļi, kas traucē izglītības procesā, ir tādi, ka nav bijuši nodrošināti studiju materiāli alternatīvajos formātos, kā arī augstskolā vai tās bibliotēkā nav bijusi nodrošināta vides pieejamība.

No aptaujātajām personām ar invaliditāti gandrīz 63% ieguvuši augstāko izglītību, neraugoties uz šķēršļiem. Savukārt gandrīz 10% saskārušies ar pārāk lieliem šķēršļiem, lai turpinātu izglītības ieguvi.

Gandrīz puse aptaujāto, kas saskārušies ar šķēršļiem augstskolās, vērušās pie augstskolas ar lūgumu šķēršļus novērst. Taču teju tikpat cilvēku to nav darījuši, jo paši varējuši pielāgoties situācijai, kā arī bijusi pieejama studiju biedru palīdzība.

Aptuveni pusē gadījumu, kad personas lūgušas novērst kādas nepilnības, kas personām ar invaliditāti traucē iegūt augstāko izglītību, augstskolas tās ir novērsušas, taču citos gadījumos tās nav novērstas. Tas noticis tostarp finanšu līdzekļu trūkuma dēļ, kā arī tādēļ, ka izmaiņas nav bijušas tehniski iespējamas.

Aptaujas mērķi bija noskaidrot personu ar invaliditāti viedokli par augstākās izglītības pieejamību, kā arī faktisko situāciju par augstākās izglītības pieejamību.