Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Arodbiedrība sūdzas Eiropai par RPIVA likvidāciju

© F64

Protestējot pret Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) likvidāciju, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) vērsusies pie Eiropas Izglītības darbinieku arodbiedrības (ETUCE), norādot uz nedemokrātisko procesu, kādā notiek RPIVA apvienošana ar Latvijas Universitāti (LU).

LIZDA vērsusi uzmanību uz to, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) vienpersoniski izlēmusi līdz šā gada augusta beigām reorganizēt RPIVA, apvienojot to ar Latvijas Universitāti. Ministrija nav šo jautājumu izdiskutējusi ar sociālajiem partneriem, un faktiski tās rīcības mērķis - likvidēt akadēmiju ar astoņām tās filiālēm - nenāks par labu ne akadēmiskajam personālam, ne studentiem. IZM šādu lēmumu pamatojusi kā labāko risinājumu optimizēt finanšu resursus un uzlabot skolotāju izglītības kvalitāti. LIZDA arī informējusi ārzemju kolēģus, ka kopā ar RPIVA pasniedzējiem un studentiem 28. februārī piedalījusies augstskolas rīkotājā piketā pie Ministru kabineta ēkas, pieprasot apturēt RPIVA likvidācijas procesu, teikts ETUCE mājaslapā. Tāpat norādīts, ka 6. martā RPIVA vērsusies pie Latvijas tiesībsarga Jura Jansona un Ministru prezidenta Māra Kučinska, lūdzot atcelt IZM sasteigto un haotisko lēmumu. Tiesībsargs aicinājis ministriju sadarboties ar sociālajiem partneriem un ieinteresētajām pusēm, izstrādājot reformas, kas nodrošinātu labvēlīgus rezultātus studējošajiem. LIZDA priekšsēdētājas vietniece Ilze Priževoite uzsver, ka «IZM jāpievērš nopietna uzmanība tam, kā tā komunicē ar sociālajiem partneriem par tās reformu plāniem». Viņa arī apliecina, ka arodbiedrība atbalstīs visas RPIVA darbinieku un studentu protesta akcijas, kas vērstas pret ministrijas netaisnīgo rīcību.

Lai gūtu papildu juridisku apliecinājumu tam, ka RPIVA likvidācijas process neatbilst tiesiskajam regulējumam, LIZDA, izmantojot bezmaksas juridiskās palīdzības dienu piedāvājumu, lūgusi juridiskā biroja Sorainen vērtējumu par IZM rīkojuma projektu. Arodbiedrība saņēmusi no biroja apjomīgu dokumentāru apstiprinājumu savām bažām un lūdz valdību to ņemt vērā, lemjot par augstskolas likvidāciju.

Otrdien, 28. martā, Ministru kabineta sēdē ieplānots skatīt RPIVA likvidāciju. Lēmumu bija paredzēts pieņemt jau pirms trim nedēļām. Premjers M. Kučinskis pirms nedēļas izteica savu atbalstu IZM sagatavotajam rīkojuma projektam.