Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Skolu topa augšgals jau vairākus gadus nemainīgs

© nra.lv

Neatkarīgā vairākus gadus veido vispārizglītojošo skolu topus, ņemot vērā iepriekšējā mācību gada centralizētos eksāmenu rezultātus.

Iegūtie vērtējumi ir kā katra skolēna un pedagoga kopējā darba rezultāts, parādot, cik labi audzēknis ir apguvis vielu un cik veiksmīgi skolotājam viņam izdevies to iemācīt. Jāatzīst, ka izglītības kvalitāti neraksturo tikai eksāmenu rezultāti. Kopumā šādi kritēriji ir vairāk nekā 20. Taču eksāmenu rezultāti ir būtisks kritērijs.

Šogad topā iekļautas tikai ilggadējās valsts ģimnāzijas. Tās garantē augstākas prasības vidējās izglītības kvalitātes nodrošināšanā, kā arī piedāvā iespējas skolēniem padziļināti apgūt plašāku mācību priekšmetu klāstu radošā līmenī.

Veidojot topu, tika ņemts vērā pagājušā mācību gada faktisko kārtoto centralizēto eksāmenu skaits un cik no tiem ir nokārtoti A, B un C līmenī, piemēram, faktisko kārtoto eksāmenu skaits izglītības iestādē bija 400, 380 eksāmenos tika saņemts A, B vai C līmenis. Līdz ar to 95 procenti eksāmenu tika nokārtoti ar vislabākajiem rezultātiem.

Pagājušajā mācību gadā valstī bija 21 valsts ģimnāzija, taču pirms pāris dienām šo statusu ieguva Āgenskalna ģimnāzija, Rīgas pilsētas 3. ģimnāzija un Ogres ģimnāzija. Lai izglītības iestāde varētu pretendēt uz valsts ģimnāzijas statusu, tai jāatbilst vairākiem kritērijiem – jāīsteno vispārējās vidējās izglītības programmas ne mazāk kā trīs virzienos, skolēnu skaitam 10.–12. klasē republikas pilsētā jābūt ne mazākam par 350, iepriekšējos divos mācību gados ne mazāk kā 75 procentiem skolēnu mācību sasniegumu novērtējums centralizētajos eksāmenos nevar būt zemāks par C līmeni un izglītības iestādei arī jāveic pedagogu tālākizglītības centra un reģionālā metodiskā centra funkcijas.

Vissekmīgāk sevi 2009./ 2010. mācību gada centralizētajos eksāmenos apliecināja Rīgas Valsts 1. ģimnāzija – 99,2 procenti no visiem eksāmeniem ir nokārtoti ar vislabākajiem rezultātiem. Otro vietu ieņem Āgenskalna Valsts ģimnāzija, bet trešo – Siguldas Valsts ģimnāzija. Šādi trīs pirmās vietas izskatījās arī pērnajā avīzes veidotajā topā. Salīdzinot ar iepriekšējo laikraksta valsts ģimnāziju topu, būtiski šogad tajā pakāpusies Viļakas Valsts ģimnāzija, pēdējo vietu nomainot uz 13. vietu, bet ievērojamu kritumu piedzīvojušas Jēkabpils Valsts ģimnāzija (no 4. vietas iepriekšējā topā uz 17. vietu šogad), kā arī Talsu Valsts ģimnāzija (no 9. uz 18. vietu).