Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Latvijas Jūras akadēmija: Valsts kontroles revīzija aktualizēja vairākas problēmas

© f64.lv, Lauris Aizupietis

Valsts kontroles revīzija Latvijas Jūras akadēmijā un tās Jūrskolā aktualizējusi vairākas problēmas gan akadēmijā, gan Jūrskolā, pastāstīja Latvijas Jūras akadēmijas rektore Kristīne Carjova.

Pēc Valsts kontroles revīzijas Latvijas Jūras akadēmija un tās Jūrskola ir apņēmušās aktualizētās problēmas risināt, lai turpmāk darbība izglītības iestādēs būtu sakārtota.

Akadēmijas rektore norādīja, ka Valsts kontroles revīzija bija nepieciešama. Viņas ieskatā, revīzija ir sniegusi vērā ņemamus atzinumus un būtiskus ieteikumus Latvijas Jūras akadēmijas darbības uzlabošanai.

Carjova atzīmēja, revīzijas secinājumi nepārprotami atklāj zināmas problēmas akadēmijā un akadēmijas Jūrskolas darbībā, tomēr vairāku secinājumu kategoriskais formulējums ne vienmēr objektīvi atspoguļo faktisko situāciju un problēmu iemesli nereti ir meklējami ārpus Latvijas Jūras akadēmijas.

Kā norādīja akadēmijas rektore, revīzijas ieteikumi ir labi saprotami un tie nenoliedzami sniedz nozīmīgu pienesumu ne tikai akadēmijas aktuālo problēmu identificēšanā un atbilstošāko risinājumu meklējumos, bet arī Latvijas Jūras akadēmijas centienos īstenot savu vīziju - būt par klasiskās un viedās jūrniecības izglītības līderi Baltijas jūras reģionā, attīstoties kā zinātnes un kompetenču centram.

Runājot par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) piemēroto sodu akadēmijas personālam, Carjova norādīja, ka par soda piemērošanu uzzināja no interneta resursos sniegtajiem paziņojumiem 26.martā. Pēc viņas sacītā, Valsts kontrole bija informējusi Latvijas Jūras akadēmiju revīzijā iesaistītās personas par to, ka informācija par Jūrskolas bijušajām amatpersonām saistībā ar prēmiju piešķiršanu pašiem sev ir nosūtīta uz KNAB. No KNAB puses tika veiktas izmeklēšanas darbības, bet sīkāka skaidrojuma akadēmijas rīcībā nebija.

Viņa piebilda, ka piemērotā soda apjoms un pārējās procesuālās darbības administratīvā procesa ietvaros ir KNAB kompetence.

Jautāta, vai pēc Valsts kontroles revīzijas un KNAB izmeklēšanas Latvijas Jūras akadēmijā un tās Jūrskolā ir gaidāmas izmaiņas akadēmijas personālā, drošības kontrolē, Carjova atklāja, ka par bijušā akadēmijas Jūrskolas direktora un direktora vietnieka darbību Latvijas Jūras akadēmijas administrācija pieņēma mērus attiecībā uz Jūrskolas vadību. Viņa norādīja, ka tika risināti jautājumi par steidzamu Jūrskolas administratīvās vadības nodošanu Jūras transporta nodaļas pārziņā. Vienlaikus tika sakārtota Latvijas Jūras akadēmijas Jūrskolas dokumentācija, sagatavojoties Jūrskolas akreditācijai.

Akadēmijas rektore atzīmēja, ka lietu nodošana no iepriekšējās Jūrskolas vadības nenotika korekti un, sākot darbību jaunajā mācību gadā, nācās labot iepriekšējās vadības pieļautās kļūdas, kā arī risināt sarežģītus jautājumus attiecībā uz mācībspēku piesaisti, lai nodrošinātu Jūrskolas darbību.

Pateicoties Valsts kontroles aktualizētajiem jautājumiem Latvijas Jūras akadēmija plāno veikt papildu pasākumus Kvalitātes vadības sistēmas uzturēšanas paaugstināšanai, tādējādi nodrošinot, ka akadēmijas noteiktā, dokumentētā un ieviestā kārtība pilnā mērā tiek īstenota un izpildīta ikdienā.

Tāpat Latvijas Jūras akadēmija aktualizēs tās darbībā līdz šim nepietiekami izmantotos iekšējās kontroles elementu principus, izstrādās un ieviesīs šo principu īstenošanas kārtību. Akadēmija turpinās īstenot Kvalitātes vadības sistēmas pilnveides pasākumus, īpašu uzmanību veltot esošo problēmu analīzei un potenciālo problēmu identificēšanai, nepieciešamības gadījumā izlemjot par korektīvo/preventīvo darbību ieviešanu.

LETA jau ziņoja, ka, reaģējot uz Valsts kontroles sniegto informāciju, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veicis pārbaudi un saistībā ar prēmiju piešķiršanu sev administratīvi sodījis divas Latvijas Jūras akadēmijas Jūrskolas amatpersonas.

KNAB pārbaudē konstatēja, ka divas valsts amatpersonas - bijušais akadēmijas Jūrskolas direktors Ervīns Ruņģis un bijusī akadēmijas Jūrskolas direktora vietniece Sarmīte Dombrovska - nav ievērojušas likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" (IKNL) valsts amatpersonām noteiktos ierobežojumus un aizliegumus.

Jau ziņots, ka Valsts kontrole ir vērsusies KNAB, lai tas pārbaudītu prēmiju izmaksas pamatotību Latvijas Jūras akadēmijā.

Valsts kontrole noslēgusi revīziju par Latvijas Jūras akadēmijā un tās Jūrskolas darbību. Revīzijas laikā Valsts kontrole vērsās KNAB par to, ka akadēmijā, iespējams, nav ievērojusi prasības par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā un nepamatoti no valsts budžeta finansējuma izmaksājusi prēmijas 3600 eiro apmērā.

Revīzijā arī atklātas vairākas nepilnības augstskolas darbā, kuru cēlonis tiek minēts Latvijas Jūras akadēmijas atbildīgo darbinieku pienākumu nepildīšana, iekšējās kontroles sistēmas nepilnības un LJA vadības kontroles trūkums pār normatīvo aktu prasību ievērošanu Latvijas Jūras akadēmijas un arī Jūrskolas darbībā.