Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Siliņas biroja, ministriju un Saeimas Izglītības komisijas pārstāvji ar pašvaldībām diskutēs par skolu tīkla reformu

© Romāns Kokšarovs/MN

Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) biroja, Izglītības un zinātnes ministrijas, Satiksmes ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Ekonomikas ministrijas un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas pārstāvji divu nedēļu laikā tiksies ar visām Latvijas pašvaldībām, lai pārrunātu iecerēto skolu tīkla reformu.

Siliņa pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes sacīja, ka ir plānotas intensīvas sarunas par to, kāds atbalsts pašvaldībām nepieciešams no valdības un ministrijām, lai pašvaldības spētu pieņemt lēmumus par virzīšanos uz priekšu ar izglītības sistēmas pārmaiņām.

Pēc divām nedēļām koalīcijas sēdē paredzēts pārrunāt, kāds ir bijis sarunu rezultāts, un tad varētu lemt par tālākajiem soļiem, norādīja premjere.

Par iecerēto reformu iebildumus izteikusi koalīcijas partnere Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), norādot uz vēl neatrisinātiem jautājumiem. ZZS politiķis, ekonomikas ministrs Viktors Valainis pauda, ka šodien panākta būtiska vienošanās par to, ka jautājuma tālākā skatīšanā pēc būtības tiek piesaistītas arī citas atbildīgās ministrijas.

Valaiņa ieskatā, jautājums nav tikai par izglītības finansējuma modeļa maiņu, bet arī par citām lietām, kas nevarot iet atrauti no minētā piedāvājuma, tādēļ ir nepieciešams tikties ar visām pašvaldībām, izvērtēt ikvienu skolu, saprotot, kas ir jādara, lai varētu veiksmīgi ieviest skolu tīkla reformu.

''Tam ir jāvelta laiks, un tā mēs redzam, ka var nonākt pie pareizajām atbildēm, kad jaunais finansēšanas modelis būtu vislabāk ieviešams un kas būtu papildus nepieciešamās darbības, lai tādu modeli varētu ieviest,'' norādīja politiķis.

Kā ziņots, pašlaik valdošā koalīcija turpina diskusijas par skolu tīkla reformu. Īstermiņā paredzēta virzība uz brīvprātīgu skolu tīkla sakārtošanu, reizē izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) aicina vienoties arī par laiku, kad jaunais finansēšanas modelis tiktu ieviests kā nosacījums.