Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Vidusskolēniem sākas monitoringa darbu sesija eksaktajās zinātnēs

© Dmitrijs Suļžics/MN

Vidusskolēni šodien pildīs monitoringa darbu fizikā, ķīmijā vai bioloģijā, informē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Šajā mācību gadā pirmo reizi vidusskolā norisināsies monitoringa darbi STEM mācību priekšmetos. Tos ieviesa, lai izveidotu eksāmena saturu, ko vidusskolu beidzēji no 2025./2026.mācību gada kārtos kā obligāto centralizēto eksāmenu.

12.klases skolēniem dalība monitoringa darbā šajā mācību gadā vēl nav obligāta, jo šis mācību gads ir pārejas posms monitoringu darbu ieviešanā.

Arī 11.klases skolēni monitoringa darbu varēs nepildīt, ja plānots 12.klasē kārtot augstākā līmeņa eksāmenu bioloģijā, ķīmijā vai fizikā.

Uz skolēniem, kas kārtos monitoringa darbu, neattieksies prasība par valsts pārbaudes darba minimālo kopvērtējumu 15%. Monitoringa darba rezultāts arī neietekmēs skolēnu mācību sasnieguma rezultātu.

Izmaiņas regulējumā tika pieņemtas pēc tam, kad vairāku skolu vecāko klašu skolēni marta izskaņā pauda kritiku, ka valsts līdz šim, lai arī tika solījusi, tā arī nebija pieņēmusi regulējumu monitoringa darbu atcelšanai, tikmēr pārbaudes darbu sesija strauji tuvojas.

Monitoringa darbs dabaszinībās gaidāms nākamnedēļ, 30.aprīlī.