Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

(PAPILDINĀTS) Krievijas karoga sabojātājam tiesā 40 atbalstītāju

© tautastribunals.lv

Uz pirmo tiesas sēdi krimināllietā pret Daini Rūtenbergu, kurš apsūdzēts par Krievijas karoga sabojāšanu pērn Rīgā notikušajā Latvijas Krievu savienības (LKS) organizētajā piketā "Krimas atbalstam", šodien ieradušies ap 40 Rūtenberga atbalstītāju, novēroja aģentūra LETA.

Līdz ar to tiesas sēžu zāle ir pilna ar cilvēkiem, daudzi stāv kājās un izrāda neapmierinātību ar to, ka lieta netiek skatīta plašākās telpās.

Sākot izskatīt lietu, tiesnesis paziņoja, ka pagaidām nav pamata meklēt lielāku zāli, un aicināja piedalīties sēdē tikai procesa dalībniekus, presi un tuviniekus. Klātesošie ar to nebija apmierināti, līdz tiesnesis tomēr atļāva vērot procesu arī citiem klausītājiem.

Pirms lietas izskatīšanas pie tiesu nama ieejas kāds no Rūtenberga atbalstītājiem kupenā bija iespraudis karoga kātu ar nelielu transparentu "Daiņa tiesas objekts". Vēlāk šis karoga kāts tika aizvākts.

Tiesa šodien lietu atlika līdz 1.jūnijam, jo nebija ieradušies vairāki liecinieki.

Pirms tam gan tika uzklausīts par cietušo atzītais karoga īpašnieks Staņislavs Razumovskis. No 1945.gada Latvijā dzīvojošais vīrietis krievu valodā liecināja, ka karogu bija iegādājies Rīgas Centrāltirgū par aptuveni 30 latiem (42 eiro) un to iepriekš izmantojis krievu valodas aizstāvības akcijā. Vīrietis teica, ka saprot, ka Rūtenbergs viņam varētu būt uzbrucis emociju uzplūdā, taču viņš vēlas, lai apsūdzētais atvainojas un sedz zaudējumus. Par iegūto summu Razumovskis gribētu aizbraukt uz Krieviju un nopirkt jaunu karogu.

Kā ziņots, Centra rajona tiesa šodien sāk izskatīt krimināllietu pret Rūtenbergu, kurš apsūdzēts par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, un pēc šī panta persona var tikt sodīta ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas laikā ticis noskaidrots, ka Rūtenbergs pagājušā gada 10.marta gājiena laikā sadusmojies par Latvijā izmantoto Krievijas karogu, piegājis pie viena no gājiena dalībniekiem un, pielietojot fizisku spēku, no viņa rokām izrāvis šo karogu.

Uzreiz pēc tam Rūtenbergs uzsitis pa karoga kāju, kā rezultātā karoga plīvojošā daļa divās vietās ieplēsta.

Rūtenbergs savu vainu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā noliedza.

Pērn pavasarī Valsts policija (VP) izbeidza kriminālprocesu pret šo personu par huligānismu. Vēlāk gan tika nolemts lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu atcelt daļā, kriminālprocesu atjaunot un turpināt izmeklēšanu par svešas mantas bojāšanas faktu. Tad kriminālprocess tika pārkvalificēts pēc Krimināllikuma 185.panta 1.daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm, proti, par svešas mantas bojāšanu.

Kā ziņots, LKS (iepriekš - PCTVL) pikets notika pērn 10.martā pie Eiropas Savienības mājas Rīgā, kā arī dažās citās vietās pilsētas centrā. Policija pasākuma laikā aizturēja vienu cilvēku.