Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Jauni pierādījumi Zaļkalna vainā Alises Grosas slepkavībā

© F64

Lielbritānijas izmeklētāji savākuši lielu daudzumu pierādījumu, kas apliecina latviešu viesstrādnieka Arņa Zaļkalna vainu britu pusaudzes Alises Grosas slepkavībā.

14 gadus vecā Alise pazuda 28.augustā. Viņa pēdējo reizi redzēta plkst.15.45 uz ietves pie Granjuniona kanāla videonovērošanas kameru uzņemtā video.

Arī Zaļkalnu, kurš brauca ar velosipēdu, videonovērošanas kameras fiksējušas tajā pašā vietā, kur meiteni, tikai nedaudz vēlāk. Kameru ieraksti liecina, ka ap plkst.16.10 Zaļkalns varētu būt saticis meiteni uz ceļa kanālmalā. Pēc tam viņš aptuveni 80 minūtes nav redzams, bet tad videonovērošanas kamerās uzņemtajos attēlos izskatās, ka Zaļkalns varētu būt pabijis ūdenī, informēja prokuratūra.

Pie meitenes mirstīgajām atliekām atrasts cigarešu izsmēķis ar Zaļkalna DNS pēdām, kā arī vīrieša dārzā atrasts paslēpts Alises "iPhone" viedtālruņa bojāts vāciņš.

Videonovērošanas kameras arī fiksējušas, ka nākamo 30 stundu laikā Zaļkalns trīs reizes atgriezies apvidū, kur pēc tam tika atrasts Alises līķis. Tajā pašā vakarā plkst.19.28 Zaļkalns nofilmēts veikalā, kur viņš iegādājas divas alus bundžas, neizrādot kādas satraukuma pazīmes. Tajā pašā vakarā Zaļkalns atgriezās slepkavības vietā un pavadīja tur 66 minūtes, pēc tam dodoties uz tuvējo lielveikalu "Lidl". Nākamajā rītā plkst.6.48 Zaļkalns vēlreiz atgriezās slepkavības vietā, pavadot tur aptuveni 85 minūtes un pēc tam dodoties uz darbu. Otrās dienas vakarā viņš vēlreiz apmeklēja slepkavības vietu, pavadot tur divas stundas.

Par meitenes nāves iemeslu atzīta "kompresijas asfiksija" - noslāpēšana ar krūšu kurvja saspiešanu, ko visdrīzāk izraisīja smagāka ķermeņa gulēšana meitenei virsū, teikts slēdzienā. Uz meitenes ķermeņa nav atrastas nekādu acīmredzamu ievainojumu pēdas.

Meitenes mirstīgās atliekas paslēptas tuvējā Brentas upē. Viņas līķis bija ietīts atkritumu maisā, kas apkrauts ķieģeļiem, baļķiem un velosipēda riteni.

Pēc Grosas pazušanas britu policija izvērsa apjomīgu meklēšanas operāciju, tomēr tagad izmeklētāji ir pārliecināti, ka meitene bija mirusi, vēl pirms viņa izsludināta bezvēsts prombūtnē.

Meitenes mirstīgās atliekas tika atrastas 30.septembrī Brentas upē, aptuveni kilometra attālumā no meitenes mājām. Upe šajā posmā iepriekš pārmeklēta, taču tad rūpīgi apslēptās mirstīgās atliekas nav pamanītas.

Par Zaļkalna pazušanu viņa ģimene ziņoja 4.septembrī. Vīrietis dzīvoja kopā ar savu draudzeni un bērnu, kas nav manījuši nekādas dīvainības Zaļkalna uzvedībā.

Tā kā Zaļkalnu bija fiksējušas videonovērošanas kameras netālu no Alises pazušanas vietas, Londonas policija sākotnēji uzskatīja, ka viņš varētu būt vērtīgs liecinieks, taču, atklājoties viņa kriminālajai pagātnei, izmeklētājiem radās aizdomas par Zaļkalna iespējamu saistību ar Alises pazušanu.

Zaļkalns 90.gadu beigās Rīgā notiesāts par savas sievas nogalināšanu, par ko viņam tiesa piesprieda astoņu gadu cietumsodu.

Zaļkalna līķis izteiktā sadalīšanās stadijā atrasts 4.oktobrī Bostonas muižas parkā Londonas rietumos. Tiesu medicīnas ekspertu sākotnējā slēdzienā secināts, ka Zaļkalns, visdrīzāk, izdarījis pašnāvību pakaroties.

Lielbritānijas karaliskā prokuratūra informēja, ka visi pierādījumi liecina par Zaļkalna vainu Alises slepkavībā.

Pēc izmeklētāju novērtējuma Zaļkalna rīcības motīvs "visdrīzāk bija seksuāls", taču tam nav atrasti pierādījumi.

Grosas pazušana un slepkavība izraisījusi plašas diskusijas Lielbritānijas sabiedrībā, pieprasot stingrāk kontrolēt krimināli sodītu migrantu iebraukšanu Lielbritānijā.

Zaļkalns Lielbritānijā ieradās 2007.gadā, dažus gadus pēc Latvijā piespriestā soda izciešanas. Lielbritānijā viņš strādāja celtniecībā. 2009.gadā viņu Lielbritānijā arestēja par 14 gadus vecas pusaudzes sazāļošanu un nepiedienīgu uzmākšanos, tomēr vēlāk lieta pierādījumu trūkuma dēļ izbeigta.