Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Garantiju aģentūras darbinieki no "Altum" kompensācijās prasa 200 000 eiro

© F64

Latvijas Garantiju aģentūras (LGA) darbinieki, pamatojoties uz koplīgumu, saistībā ar iestādes reorganizāciju prasa izmaksāt kompensācijās līdz 200 000 eiro, šovakar ziņo raidījums "Nekā personīga".

Taču ne jaunizveidotā iestāde "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum"), ne tās īpašnieks - valsts - naudu maksāt negrasās, jo uzskata šādu prasību par nepamatotu.

LGA darbiniekiem ir noslēgts koplīgums, kurā paredzēts, ka reorganizācijas gadījumā viņi saņem kompensācijas trīs līdz piecu mēnešalgu apmērā. Kopumā tas var prasīt līdz 200 000 eiro.

Bijušais LGA direktors Ivars Golsts skaidro, ka kompensācijas pienākas gandrīz visiem 18 darbiniekiem.

Savukārt "Altum" valdes priekšsēdētājs Rolands Paņķo uzskata, ka jautājums ir jāskaidro pēc būtības: "Vai ir atbilstoši situācijā, kad darbinieki ir pārņemti, kad turpina darbu apvienotajā institūcijā ar līdzšinējo atalgojumu, maksāt kompensāciju? Kompensācija arī pēc vārda būtības ir kompensēt kādu zaudējumu. Šajā gadījumā nekāda zaudējuma nav un nav pamata atsevišķos gadījumos līdz 18 000 eiro vienam darbiniekam vai kopā 200 000 eiro izmaksāt šāda apjoma kompensācijās."

Gatavojoties reorganizācijai, LGA koplīguma punkti par kompensācijām ir vērtēti, un secināts, ka tās nav jāmaksā, jo darbiniekiem netiek nodarīts nekāds kaitējums. Finanšu ministrijas (FM) Valsts sekretāra vietniece Līga Kļaviņa skaidro, ka reorganizācijas procesā tika veikta jebkuru saistību izvērtēšana, un šobrīd nav plāna naudu izmaksāt.

Jau rakstīts, ka 15.aprīlī AS "Altum" oficiāli pievienotas LGA, VAS "Latvijas attīstības finanšu institūcija ''Altum''" un VAS "Lauku attīstības fonds".

Līdz ar iepriekšminēto trīs institūciju apvienošanu vienā institūcijā noslēdzās vienotās Attīstības finanšu institūcijas (AFI) izveide. Trīs atsevišķo institūciju sniegto valsts atbalstu turpmāk nodrošinās izveidotā institūcija, kuras akciju turētāji būs Finanšu, Ekonomikas un Zemkopības ministrijas.

"Altum" sniegs atbalstu dažādām atbalsta saņēmēju grupām - komersantiem, lauksaimniekiem, lauksaimnieku kooperatīviem, dzīvokļu īpašnieku apvienībām, kā arī ģimenēm ar bērniem. "Altum" gan piesaistīs atbalsta programmu īstenošanai finanšu starpniekus, gan pati īstenos atbalsta programmas, ja nebūs iespējams tās īstenot caur starpniekiem.

Jaunās institūcijas valdes priekšsēdētājs ir Paņko, bet valdes locekļi - Juris Vaskāns un Jēkabs Krieviņš. Savukārt "Altum" padomi vada Finanšu ministrijas valsts sekretāres vietniece Kļaviņa, bet padomes locekļu amatus ieņem Gatis Sniedziņš un Jānis Šnore.

"Altum" pamatkapitāls ir 204 862 333 eiro.