Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Lato Lapsa atkal iekūlies nepatikšanās ar Drošības policiju

© F64

Publicists Lato Lapsa drīzumā plāno izmantot bezpilota lidaparātu, lai pārbaudītu informāciju par Drošības policijas (DP) autoparku, savukārt DP uzskata, ka tās spēkratu filmēšana būtu prettiesiska.

Publicists Lato Lapsa drīzumā plāno izmantot bezpilota lidaparātu, lai pārbaudītu informāciju par Drošības policijas (DP) autoparku, savukārt DP uzskata, ka tās spēkratu filmēšana būtu prettiesiska.

Lapsa aģentūrai LETA apliecināja, ka minētajam mērķim plāno izmantot bezpilota lidaparātu, taču tas atkarīgs ne tikai no viņa brīvā laika, bet arī no laika apstākļiem.

Lapsa jau iepriekš izmantojis bezpilota lidaparātu DP ēkas apkārtnes filmēšanai. Pērn vasarā viņš arī šim mērķim pieprasījis Rīgas pašvaldībai izziņu. No pilsētas izpilddirektora Jura Radzeviča sniegtās atbildes uz minēto pieprasījumu izriet, ka pašvaldībā nav izstrādāta speciāla kārtība atļaujas izsniegšanai foto vai video materiālu uzņemšanai pašvaldības administratīvajā teritorijā. Tāpat patlaban nevienā normatīvajā aktā pašvaldībai nav piešķirtas tiesības atļaut vai aizliegt foto vai video materiālu uzņemšanu pašvaldības administratīvajā teritorijā.

DP aģentūrai LETA skaidroja, ka tās ieskatā šāda rīcība būtu prettiesiska, jo DP "materiāltehnisko resursu kopums" ir valsts noslēpuma objekts un to filmēšana un fotogrāfēšana, vēl jo vairāk publicēšana, būtiski kavē DP kā valsts drošības iestādes uzdevumu izpildi. Tieši to pašu var attiecināt uz DP amatpersonu fotografēšanu un filmēšanu DP teritorijā.

No plašākiem komentāriem DP atturējās.

Lapsa preses konferencē pagājušā nedēļā skaidroja, ka viņa veiktā fotografēšana un filmēšana sākusies pēc tam, kad kolēģe Agnese Margēviča mikroblogošanas vietnē "Twitter" informējusi par DP darbiniekiem, kas braukā ar lepniem BMW un nodarbojas ar "jumtošanu".

"Jumtošanu" Lapsa nevarot pārbaudīt, taču automašīnas pārbaudīt varot. Ņemot vērā, ka neviens normatīvais akts Lapsam kā Latvijas pilsonim neaizliedz jebkurā sabiedriskā vietā atrasties ar fotokameru, videokameru un diktofonu, Lapsa sācis pie DP "brīvajā laikā pa stundiņai, pa pusstundiņai" pastāvēt un pafilmēt. Pirmajā reizē pie viņa pienācis DP darbinieks, kurš nestādījies priekšā un nav varējis paskaidrot, kāpēc šāda filmēšanas nevarot notikt, tomēr nostājies priekšā kamerai un "cītīgi pusstundu stāvējis".

Pēc nedēļas atnākuši trīs policijas darbinieki un paziņojuši, ka pastāv "mistiski Ministru kabineta noteikumi", kas neļauj pie DP ēkas filmēt. No noteikumiem izriet, ka pastāv "kritiskās infrastruktūras kopums", taču šādi noteikumi neattiecas uz Latvijas pilsoni, kurš realizē savas tiesības, apgalvoja Lapsa. "Taču tur nekas nav rakstīts, ka nevar sabiedriskā vietā filmēt," uzsvēra publicists.

Lapsa solīja, ka šonedēļ filmēšana atsāksies un "pēc tam turpināsies vēl un vēl", kamēr būs guvis pilnīgu priekšstatu par drošībnieku automašīnām.

Jau ziņots, ka Lapsa pagājušajā trešdienā DP ieradās pēc savas iniciatīvas, ņemot vērā, ka DP darbiniekiem radās aizdomas par to, ka viņš veic slēptus nesankcionētus informācijas iegūšanas pasākumus, un tāpēc, ka viņš nepakļāvās DP likumīgajām prasībām, likumsargi viņu aizturēja.

Uz DP tika izsaukta Valsts policija (VP), kuras kompetencē ir vērtēt administratīvo atbildību, proti, nepakļaušanos policijas likumīgajām prasībām. VP Centra iecirknī sākta administratīvā lietvedība, lai pārbaudītu, vai Lapsas rīcībā ir saskatāmas administratīvā pārkāpuma pazīmes. VP ir saņēmusi viņa paskaidrojumus, kā arī iesniegumu, kurā Lapsa lūdz izvērtēt notikušā apstākļus un likumību.