Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Zolitūdes traģēdijas lietā pieteikts lūgums apķīlāt arī "Maxima" mantu

© F64

Rīgas apgabaltiesa šodien pasludinājusi pārtraukumu līdz rītdienas, 2.decembra, plkst.10, lai pieņemtu lēmumu par lūgumu apķīlāt SIA "Maxima Latvija" mantu vienā no Zolitūdes traģēdijas civillietām, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

Tiesā tika lūgts apķīlāt "Maxima" kustamo mantu viena miljona eiro apmērā.

Vakar tiesa atstāja negrozītu lēmumu, ar kuru vienā no Zolitūdes traģēdijas lietām bija noraidīts lūgums par skaidrās naudas apķīlāšanu diviem atbildētājiem. Kā aģentūru LETA informēja tiesā, tiesa noraidīja prasītāju blakussūdzību. Prasītāji bija pārsūdzējuši tiesas 30.oktobra lēmumu. Tiesa bija daļēji apmierinājusi prasītāju pieteikumu, lemjot apķīlāt SIA "Tineo" un SIA "Homburg Zolitude" kustamo mantu. Tiesa noteica, ka prasības nodrošinājums sniedzas līdz 85 372 eiro. Tāpat tiesa nolēma ierakstīt prasības nodrošināšanas atzīmi zemesgrāmatā domājamām daļām no nekustamā īpašuma Priedaines ielā 20, kas reģistrēta uz "Homburg Zolitude" vārda. Lēmums par prasības nodrošināšanu bija izpildāms nekavējoties, un tas daļā par prasības nodrošināšanu nebija pārsūdzams.

Iepriekš tiesai tika skaidrots, ka "Tineo" un "Homburg" ir principā pārtraukuši veikt saimniecisko darbību un abu uzņēmumu finanšu rādītāji jau kopš 2012.gada ir būtiski pasliktinājušies. Prasītāji skaidro, ka kriminālprocesā tika sākts process piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai "Maxima", uzliekot arestu "Maxima" nekustamajiem īpašumiem 44 011 767 eiro apmērā, bet attiecībā uz "Tineo" un "Homburg" kriminālprocesā nav nodrošināts mantisko jautājumu risinājums. Tiesai tika norādīts, ka, piemēram, "Tineo" 2013.gadā bijuši ļoti lieli zaudējumi, savukārt pārskatā par 2014.gadu ir norādīts, ka "turpmāk uzņēmums vairs neģenerēs ieņēmumus", kas norāda, ka "Tineo" kopš 2014.gada vairs neveic saimniecisko darbību. Tāpat, pēc prasītāju iesniegtajām ziņām, slikti rādītāji konstatēti arī "Homburg", norādot, ka par pagājušo gadu uzņēmums vēl nemaz nav iesniedzis finanšu pārskatu, bet iepriekš uzņēmumam bija lieli zaudējumi.

Līdz ar to prasītāji tiesai lūdza apķīlāt "Tineo" un "Homburg" piederošo kustamo un nekustamo mantu, skaidru naudu, kā arī aizliegt uzņēmumiem veikt maksājumus trešajām personām, kuras nav saistītas ar saimnieciskās darbības veikšanu. Tiek norādīts, ka minētais prasības nodrošinājums nosakāms viena miljona eiro apmērā.

Savukārt vēl iepriekš lietā tika pieteikts lūgums kā trešās personas pieaicināt iepriekšējos atbildētājus - būvnieku "Re&Re", Rīgas domi, arhitektu firmu "Kubs" un "HND Grupu" -, pret kuriem tiesvedība septembrī tika izbeigta, un Rīgas apgabaltiesa šo lūgumu apmierināja. To pieteica visi trīs atbildētāji, pret kuriem prasība tika uzturēta - SIA "Maxima Latvija", "Homburg Zolitude" un "Tineo".

Zolitūdē, 2013.gada 21.novembrī iebrūkot veikala "Maxima" griestiem, gāja boja 54 cilvēki.