Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Kriminālvajāšanai nodota lieta par naudas izspiešanu Kurzemes reģionā

© SCANPIX

Šā gada sākumā tika uzsākts kriminālprocess par izspiešanu personu grupā Kurzemes reģionā. Kriminālprocesa ietvaros Valsts policija lūdza atsaukties tos iedzīvotājus, kuri cietuši no aizdomās turēto personu pretlikumīgajām darbībām.

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Sevišķi smagu un sērijveidu noziegumu apkarošanas nodaļā šā gada februāra sākumā tika uzsākts kriminālprocess par to, ka Kuldīgas novada teritorijā personu grupa izspiež naudu no vairākām fiziskām personām. Veicot izmeklēšanu, tika noskaidroti vairāki cietušie, no kuriem bez likumīga pamata, izmantojot draudus bojāt īpašumu un nodarīt miesas bojājumus, tika izspiesta nauda. Summas, ko personu grupa saņēmusi, ir dažādas: no pārdesmit līdz pat 2500 eiro.

Izmeklēšanas gaitā tika iegūti pietiekami daudz pierādījumu par trīs izspiešanas gadījumiem personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās Kuldīgā. Policijā tika ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 183.panta 2.daļas - par izspiešanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai ja tā izdarīta, lietojot vardarbību. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Izmeklēšanas gaitā tika atklāts arī gadījums Ventspilī, par ko tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 183.panta 1.daļas - par pieprasījumu bez tiesiska pamata atdot mantu, piedraudot ar vardarbību cietušajam vai viņa tuviniekiem. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Kriminālprocesā ir aizturēti četri aizdomās turētie - 1960.gadā, 1986.gadā, 1987.gadā dzimuši vīrieši, kuri iepriekš ir nonākuši policijas redzeslokā un 1968.gadā dzimis vīrietis, kurš iepriekš ir nonācis policijas redzeslokā par līdzīga rakstura noziegumu. Trīs vīriešiem ir piemērots apcietinājums un vienam ir piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Kriminālprocess nosūtīts prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai, kur personām tiks celta apsūdzība.

Veicot izmeklēšanu, vasarā tika lūgta sabiedrības palīdzība, ar nolūku noskaidrot cilvēkus, kuri arī ir cietuši no šo vīriešu pretlikumīgajām darbībām. Valsts policija vēlas pateikties visiem, kuri atsaucās un sniedza kriminālprocesā noderīgu informāciju.