Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Egilu sadedzinājušie vienaudži varētu būt pīpējuši spaisu

© Ilze Karazina

Laikrakstā "Kurzemes Vārds" publicēts Liepājā nogalinātā Egila mammas stāsts par notikušo.

"Jā, es gribu viņus redzēt, es gribu viņiem paskatīties acīs un pajautāt: kāpēc jūs to izdarījāt?" laikraksta "Kurzemes vārds" saka nogalinātā Egila Kuļikauska mamma Iveta. Kā iepriekš ziņots 15 gadus vecā Egila mirstīgās atliekas tika atrasts Karaostas mežā pie koka. Pazīmes liecināja, ka puisis ir spīdzināts un pat aizdedzināts. Policija aizturējusi divus aizdomās turamos jauniešus, kuri ir Egila vienaudži.

Vakar Kurzemes apgabaltiesa atstāja spēkā Liepājas tiesas lēmumu vienam no jauniešiem - 16 gadu vecam puikam, Egila paziņam, kas aizturēts uz aizdomu pamata par saistību ar Egila nogalināšanu - paturēt spēkā apcietinājumu kā drošības līdzekli. Otram aizdomās turamajam par drošības līdzekļa atcelšanu vai atstāšanu spēkā tiesa lems nākamotrdien, vēsta laikraksts.

Vakar uz drošības līdzekļa pārskatīšanu tiesā bija ieradies arī aizdomās turamā puiša tēvs, kurš gan sarunā ar "Kurzemes Vārdu" nevēlējās sīkāk neko stāstīt - neesot daudz, ko teikt.

"Es neticu, neticu, neticu, ka viņš to izdarīja," klusi teica tēvs. Viņš gan neslēpa, ka tovakar - 24. septembrī - dēls neesot bijis mājās. Vēlāk teicis, ka bijis kopā ar otru apsūdzēto un, kamēr vēl nebija aizturēts, tik daudz vien pateicis, ka nav nogalinājis Egilu. Pēc aizturēšanas vairāk viņam ar dēlu nekādu tikšanos nav bijis. Dēls atrodas Valsts policijas izolatorā, un uz turieni var aiznest vien kādas mantas, bet sarunas nav iespējamas.

Tā puiša ģimenē, kam vakar pārskatīja drošības līdzekli, pārdzīvojumu jau iepriekš netrūka - pirms aptuveni pusgada pašnāvību izdarīja aizdomās turamā mamma. "Es nezinu, kāpēc," teica tēvs. Un tagad viņam vēl jātiek skaidrībā par dēlam izvirzīto apsūdzību. Prāts kaut ko tādu atsakās pieņemt, taču viņa spēkos neesot ne kaut ko ietekmēt, ne mainīt.

Tēvs piekrīt: dēlam nebija laba draugu kompānija un dzeršana tajā bija ierasta lieta. Dēls arī ārstējies no alkoholisma un, lai mēģinātu viņu dabūt ārā no sliktās kompānijas, pagājušajā mācību gadā vecāki izvēlējušies dēlam citu skolu - nevis pilsētā, bet laukos. Jaunajā kolektīvā esot iejuties diezgan labi, diemžēl tas viņu nav atturējis no agrākajiem draugiem.

Egilu puiša tēvs zinājis, taču draugi abi puiši neesot bijuši. Labāks draugs viņa dēlam bijis otrs apsūdzētais. Par otru apsūdzēto zināms, ka arī viņš nemācījās Liepājā un savulaik trenējies basketbolā, spēlējis Latvijas Jaunatnes basketbola līgā. Un visiem trim: Egilam un abiem aizdomās par nozieguma izdarīšanu turētajiem jauniešiem bijusi diezgan cieša saistība ar Karostu. Arī tagad, kad katrs dzīvojis jau citā pilsētas mikrorajonā, tieši Karosta regulāri bijusi bieža tikšanās vieta.

Policijai ir pārliecināta par 99.9%, ka aizturētie aizdomās turētie jaunieši ir galvenie vainīgie nozieguma izdarīšanā.

Izmeklēšanas fakti atklāj, ka aizdomās turētie jaunieši bija tā saucamā spaisa smēķētāji, kaut pašlaik nav informācijas, vai jaunieši bija apreibinājušies nozieguma izdarīšanas laikā.

"Kurzemes vārda" uzrunātie eksperti norāda, ka spaisa tirdzniecība Liepājā ir sarukusi, taču jaunieši tā tirdzniecību atrod internetā un cena ir salīdzinoši zema. Tādēļ ir pieļaujams, ka viens no aizturētajiem bijis spaisa ietekmē.