Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Tiesā Maidana cilvēknīdējus

TAGAD KAUNS. Apsūdzētie Kasimovs un Kuzmins (priekšplānā) nevēlas ne parunāties, ne pabildēties. Tiesas sēdē viņus atmaskoja pašu draugs, nevilšus sapinoties liecībās © Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Tiesas priekšā stājušies vēl divi izstādes Maidana cilvēki iespējamie demolētāji – Anatolijs Kuzmins un Aleksandrs Kasimovs. Salīdzinājumā ar iepriekšējiem uzbrukumiem, ko neviesmīlīgajā Rīgā piedzīvoja ukraiņu veidotā izstāde, toreiz 2015. gada 11. oktobrī naktī viņi nodarīja vislielākos postījumus.

Maidana cilvēku fotogrāfijās ar nolūku netika rādītas asinis, sakropļoti locekļi un vardarbība, kas jau drīzumā pārvērtās karā ar Krieviju. Nekā tamlīdzīga. Apgarotas sejas - meitenes, puiši, vīri, sievas, cerības, kas sākās Kijevā Maidana laukumā. Fotogrāfa Sergeja Meļņikova objektīvā bija notverti mirkļi, kas skatītājiem Latvijā lika atcerēties mūsu pašu atmodas un barikāžu notikumus. Taču Latvijā netrūkst arī prokremliski noskaņotu ļaužu, kam nepatika ne izstāde, ne Maidans, ne ukraiņi. Vēlāk S. Meļņikovu arī nepatiesi apmeloja, ka viņš bildes sazadzies. Viņi jau no pirmās dienas centās traucēt izstādes norisi, nepilnas nedēļas laikā uzbrūkot tai četras reizes, un galu galā panāca, ka izstāde no alejas Ministru kabineta durvju priekšā drošības apsvērumu dēļ tiek aizvākta.

Viens demolētāju pārītis par to jau ir saņēmis nosacītus sodus, bet pēdējās epizodes iztiesāšana vēl turpinās. Ceturtdien notika liecinieku uzklausīšana un gaismā nāca fakts, ka huligāniem par «izstādes demontēšanu» piedāvāta samaksa. Tā sākotnējās liecībās policijai vēstījis demolētāju draugs Mihails Vasiļjevs. Taču vakar viņš savu liecību mainīja, jo esot pārpratis drauga, apsūdzētā A. Kuzmina atstāstīto - patiesībā vīrietis Bastejkalnā naudu piedāvājis par «grīdas betonēšanu». Arī liecībās pierakstīto par drauga teikto, ka «viņš tagad ies sabojāt izstādes Maidana cilvēki ekspozīciju», M. Vasiļjevs vispirms negribēja atcerēties, bet, kad atcerējās, tulkoja to kā joku. Kad nākamajā dienā mediji bijuši pilni ar vēstīm par izdemolēto izstādi, viņam tas nekādi nav saslēdzies ar drauga teikto. Vispār tur alejā viņi bijuši četri, divi aizgāja projām, divi palika. Un tam, ko darīja pilsētas centrā, bija liecinieki. Vairāki jauni cilvēki vakar tiesas sēdē stāstīja, kā huligāni kliedzot un smejoties skrēja cauri plakātiem, gāza tos apkārt kā tādus domino kauliņus un lauza kopā. Izskatījušies reibumā. Uzreiz tika zvanīts policijai, vainīgie tikmēr laidās projām, bet tālāk pilsētā viņus fiksēja novērošanas kameras.

A. Kuzmins vainu atzīst daļēji, esot apgāzis tikai pāris fotogrāfiju stendus. A. Kasimovs vispār noliedz, ka būtu piedalījies demolēšanā. Runāt ar Neatkarīgo viņi gan atteicās un arī no fotokameras slēpās. Vārds apsūdzētajiem tiks dots nākamajās sēdēs. Cietušās puses pārstāvis, fonda Ukrainas dvēsele direktors Genādijs Koroļovs gan uzskata, ka šie abi tikai tādi bandinieki vien ir: «Puiši staigāja apkārt piedzērušies, nu tad arī viņus kāds pamudināja uz varoņdarbiem.» Īstie iedvesmotāji, kas organizēja izstādes sabotāžu, esot nopietnāki vīri. Ne velti arī skandalozais prokremliskais aktīvists Staņislavs Bukains ganījās ap izstādes vietu un centās izraisīt konfliktus ar organizatoriem.

Un ne jau tikai Rīgā Maidana cilvēkiem nācās sastapties ar neadekvātām reakcijām. Uz citām Latvijas pilsētām ticis vests otrs izstādes stendu un attēlu komplekts. Jelgavā pēc notikumiem galvaspilsētā izstādi brīvprātīgā kārtā apsargāja organizācijas Tēvijas sargi aktīvisti. Vienu vakaru laukumā uzradās kāds piedzēries tips - no sākuma it kā gribējis palīdzēt, tad sācis ar ieroci vicināties, bet, kad ticis atbruņots un izsaukta policija, izrādījies, ka dzērājs pats ir policists, turklāt ieradies viesizrādēs no Rīgas. Arī šī lieta vēl ir procesā.