Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Ik dienu vidēji tiek apzagti pieci mājokļi

© Publicitātes foto

Tuvojoties svētku nedēļai, kad daudzi uz ilgāku laiku dosies atpūsties ārpus savas dzīvesvietas, Valsts policija aicina iedzīvotājus pievērst papildu uzmanību savu mājokļu drošībai. Statistika rāda, ka visbiežāk zagļi brīvi iekļūst mājokļos, jo iedzīvotāji nav aizslēguši ārdurvis vai atstājuši logus vēdināšanas režīmā.

Pēdējo piecu gadu laikā Valsts policijas Rīgas reģiona apkalpojamā teritorijā - gan Rīgā, gan tai tuvējās pilsētās, ik dienu tiek izdarītas vidēji piecas zādzības no mājokļiem. Šis skaits gan mēdz svārstīties, jo zādzības no mājokļiem ir sērijveida noziegums un līdzko tiek notverts kārtējais zagļu grupējums, zādzību skaits uz laiku strauji samazinās. Parasti zagļi iekļūst dzīvokļos un privātmājās darba dienās, kad saimnieki atrodas darbā vai arī uz vairākām dienām ir izbraukuši no saviem mājokļiem.

Kā pasargāt savu mājokli:

Vienmēr aizslēdziet sava nama durvis!

25% zādzību notiek, iekļūstot pa neaizslēgtām durvīm. Šķiet neprātīgi, taču ļoti bieži iedzīvotāji neaizslēdz durvis ne vien lauku privātmājās, bet pat pilsētu dzīvokļos. Tikmēr ļaundari var netraucēti iekļūt gaitenī un paņemt no tā visu kas vērtīgs - somas, makus, elektrotehniku un citas mantas. Bieži vien durvis netiek aizslēgtas, kad saimnieki atrodas mājoklī. Sarunājoties un skatoties televizoru var pat nepamanīt brīdi, kad zaglis “paviesojas” īpašumā. Zagļi dzīvokļus mēdz apstaigāt arī nakts laikā, pārbaudot kuros dzīvokļos nav aizslēgtas durvis.

Neatstājiet logu vēdināšanas režīmā un atvērtas balkona durvis!

Otrs populārākais veids, kā ļaundari iekļūst mājoklī, ir atspiežot vēdināšanas režīmā atstātu logu un nenoslēgtas balkona durvis. Parasti tas notiek pirmajos stāvos. Aizvērt logus un aizslēgt balkonu durvis ir sevišķi svarīgi, dodoties uz ilgāku laiku prom.

Gadījumi, kad zagļi iekļūst īpašumā mehāniski bojājot durvju slēdzeni vai uzlaužot logu, ir salīdzinoši retāk.

Izvēlieties dzelzs durvis!

Metāla durvis ir daudz grūtāk uzlaužamas, nekā koka vai skaidu plākšņu durvis. Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes mājokļu zādzību apkarošanas priekšnieks Dāvis Ķepītis stāsta: “Dažkārt saskaramies ar gadījumiem, kad zaglis ir uzlauzis dzīvokļa ārējās durvis, kas ir no koka, taču ieraugot, ka iekšpusē ir metāla durvis, iesākto nav turpinājis.”

Uzstādiet signalizāciju un kustības sensorus!

Ja mājoklis vai birojs aprīkots ar signalizācijas iekārtām, neaizmirstiet prom ejot aktivizēt signalizāciju.

Tāpat zagļi mazāk droši jutīsies tādu privātmāju teritorijās, kurās ir ierīkoti kustības sensori.

Palūdziet kaimiņiem pieskatīt savu mājokli un iztukšot pastkastīti!

Labas attiecības ar kaimiņiem var atmaksāties. Policija bieži saskaras ar gadījumiem, ka zagli laikus pamana vērīgs kaimiņš. “Dodoties uz laiku prom, būtu noderīgi palūgt kaimiņu, lai pievērš uzmanību jebkurām aizdomīgām darbībām. Tāpat ieteicams palūgt kaimiņam izņemt korespondenci no pastkastītes,” norāda D. Ķepītis. Dažkārt ļaundari izvēlas apzagt to dzīvokli, kam ir pilnākā pastkastīte, jo tas var liecināt par saimnieka prombūtni.

Neizlieciet svešinieku apskatei savu mājokli un atrašanās vietu!

Pirms zādzības izdarīšanas ļaundari bieži vien nolūko konkrēto mājokli. Tāpēc ir svarīgi vakaros turēt aizvērtus aizkarus un žalūzijas. Īpaši tas attiecas uz privātmājām, caur kuru lielajiem logiem vakaros ikviens garāmgājējs var redzēt, kādi cilvēki tur dzīvo, kādas ir mantas un var aplūkot pat istabu plānojumu, iegūstot vērtīgu informāciju plānotajam noziegumam.

Tāpat nav prātīgi sociālajos tīklos publicēt informāciju par savu atrašanās vietu un to, ka esat devies ceļojumā.

Ļaujiet mājdzīvniekam Jūs pasargāt!

Garnadži suņus atzīst par lielāko traucēkli zādzības paveikšanai, jo tie pievērš apkārtējo uzmanību un atsevišķos gadījumos zagļi nevēlas riskēt ar stāšanos pretī lielākam sunim.