Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Katoļu baznīcai nav bijis informācijas par policijas aizturētā garīdznieka iespējamiem noziegumiem

Aizdomās par pedofiliju apcietinātais luterāņu Daugavpils diecēzes vikārs Agris Pāvils Lēvalds no katoļu garīdznieka amata atstādināts 2004.gadā par "baušļu neievērošanu un morālas dabas pārkāpumiem", bet aizdomu par kādiem krimināliem noziegumiem pret bērniem baznīcai nav bijis, aģentūrai LETA stāstīja Liepājas un Kurzemes diecēzes katoļu bīskaps Vilhelms Lapelis.

Bīskaps uzsvēra, ka tajā laikā nebija aizdomu, ka mācītājs būtu pedofils vai veiktu kādus noziedzīgus darījumus. "Dažādi pārkāpumi, kas neatbilst garīdznieka kārtai, Lēvaldam krājās jau ilgāku laiku. Es gāju pie viņa ar piedāvājumu atstāt garīdznieka kārtu, ko priesteris arī pieņēma bez ierunām. Viņš tika atstādināts no garīdznieka amata, taču netika izslēgts no Romas katoļu baznīcas," stāstīja Lapelis.

Lēvalds sākotnēji kalpojis par prāvestu Ventspilī, pēc tam viņš kādus divus gadus bija vikārs Liepājā un visbeidzot bija Aizputes Kristus karaļa draudzes prāvests.

"Mēs ar Lēvaldu bijām kursabiedri. Katram cilvēkam ir savs raksturs, taču es netiku novērojis, ka Lēvaldam studiju laikā būtu bijušas kādas aizdomīgas tieksmes. Sabiedrība garīdzniekam izvirza augstākas prasības, un tas ir labi, bet, ja viņš svarīgā lietā pārkāpj baušļus, viņš nevar ieņemt garīdznieka amatu. Lēvaldam bija diabēts, iespējams, ka tādēļ viņš saskarsmē ar cilvēkiem bija strupāks, bet tas ir tikai mans pieļāvums," stāstīja bīskaps.

Lapelis esot sniedzis atsauksmes par Lēvaldu Latvijas Evaņģēliski luteriskajai baznīcai (LELB), un viņi zinājuši, ka Lēvalds pēc katoliskās baznīcas kritērijiem nav piemērots garīdznieka amatam.

Savukārt Romas katoļu baznīcas Latvijā kardināls Jānis Pujats sarunā ar aģentūru LETA Lēvalda iespējamos noziegumus centās saistīt ar homoseksualitāti. Pēc kardināla vārdiem, Liepājas diecēzes bīskapam pirms pāris gadiem esot bijušas aizdomas par Lēvalda homoseksuālismu, bet "mēs neziņojam policijai par šādiem gadījumiem, jo tāpat policija nereaģēs. Policija, valdība un mediji homoseksuāļiem dzied slavas dziesmas, un nav cerību uz kādu policijas reakciju".

Katoļu baznīca mācītājus, par kuriem ir aizdomas, ka viņi ir homoseksuāļi, "triec ratā", jo tādi cilvēki ir noziedznieki baznīcas un Dieva priekšā, neiecietīgs pret seksuālajām minoritātēm bija Pujats.

Kā ziņots, Valsts policija (VP) ir noskaidrojusi un aizdomās par pedofiliju aizturējusi trīs vīriešus - mācītāju, bērnu slimnīcas apsargu un bijušo cietumnieku. Viņi par saviem upuriem izvēlējušies nepilngadīgus zēnus, starp kuriem bijuši arī bērni ar garīgās attīstības traucējumiem.

Kā aģentūru LETA informēja VP Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis, aizturētie vīrieši izmantojuši savu upuru bezpalīdzīgo stāvokli, pirms seksuālās izmantošanas lielāko daļu cietušo zēnu piedzirdot vai draudot viņiem ar fizisku spēku.

Sākotnējo informāciju par iespējamu bērnu seksuālu izmantošanu VP Rīgas reģiona Kriminālpolicijas pārvalde saņēma 2009.gada oktobrī no kāda Latvijas bērnunama, kura darbiniekiem bija radušās aizdomas, ka viens no audzēkņiem ticis seksuāli izmantots. Toreiz, pamatojoties uz saņemto informāciju, tika sākts kriminālprocess par nepilngadīgu personu pavešanu netiklībā.

Izmeklēšanas gaitā pērn 24.novembrī Rīgā tika aizturēta viena persona - 1953.gadā dzimis, agrāk netiesāts vīrietis, kurš strādāja par apsargu bērnu slimnīcā Rīgā. Dienu vēlāk Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa aizturētajam kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Arī patlaban par pedofiliju aizdomās turētais atrodas apcietinājumā.

Turpmākajā izmeklēšanā un darbā ar apcietināto tika noskaidrots, ka viņš zēnus seksuāli izmantojis jau vairākus gadus. Noskaidrojās arī, ka viņam bijuši divi līdzzinātāji. Visi trīs "domubiedri" apvienojušies grupā un veikuši savas prettiesiskās darbības.

Turpinot izmeklēšanu šajā lietā, tika noskaidrots un šā gada 22.aprīlī Latgales pusē aizturēts arī 1962.gadā dzimis, agrāk netiesāts mācītājs. Nākamajā dienā pēc aizturēšanas ar Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas lēmumu mācītājs apcietināts.

Savukārt vakar Rīgā tika aizturēts arī trešais šīs noziedzīgās grupas dalībnieks - 1974.gadā dzimis, agrāk par mantiskiem noziegumiem tiesāts vīrietis bez noteiktas dzīves un darba vietas.

Kā pastāstīja Sadovskis, patlaban policija ir noskaidrojusi vairākus cietušos, starp tiem ir arī personas, kuras minētās noziedzīgās grupas dalībnieki bija seksuāli izmantojuši pirms vairākiem gadiem un kuras pašlaik jau sasniegušas pilngadību. Starp cietušajiem ir arī nepilngadīgas personas ar garīgās attīstības traucējumiem - pedofili ļaunprātīgi izmantojuši viņu bezpalīdzīgo stāvokli, lai apmierinātu savas seksuālās tieksmes.

Noskaidrots arī, ka aizdomās turētie savus upurus dažādos veidos ievilinājuši savās dzīvesvietās, dažus no zēniem viņi piedzirdījuši vai draudējuši tiem ar vardarbību, ja viņi nepakļausies. Visi trīs aizdomās turētie savā starpā sadarbojās - par katru upuri pastāstīja arī pārējiem diviem, lai arī tie varētu zēnu izmantot.

Pret aizdomās turētajām personām sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 160.panta 2.daļas un 162.panta 1.daļas attiecīgi par vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu ar nepilngadīgo un par netiklu darbību izdarīšana ar nepilngadīgo.

Ņemot vērā, ka minētais noziedzīgais grupējums bija darbojies ilgstošā laika posmā un plašā Latvijas teritorijā, policija lūdz sabiedrības atbalstu citu šo personu izdarīto noziedzīgo nodarījumu atklāšanā. Iedzīvotāji, kuriem ir kāda informācija par šiem vīriešiem, tiek aicināti nekavējoties zvanīt Rīgas reģiona Kriminālpolicijai uz tālruni 67 086 546 vai uz anonīmo tālruni 67 086 677 vai 112.