Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Valsts policijai lielāku uzmanību pievērsīs patrulēšanai likumpārkāpumu novēršanai

Pēc iekšlietu ministres Linda Mūrniece uzdevuma no šodienas, 1.jūnija, stājas spēkā Valsts policijas (VP) vadības izstrādātais cirkulārs, kurā noteikts, ka turpmāk visi norīkojumā esošie VP darbinieki, tai skaitā Satiksmes uzraudzības rotas darbinieki, pastiprinātu uzmanību pievērsīs sabiedriskās kārtības uzturēšanai un noziedzīgu nodarījumu novēršanai, kas sevī ietver arī līdzdalību patrulēšanā.

"Viens no maniem kā ministres šī gada mērķiem ir panākt, ka Ceļu policija no represīvas institūcijas kļūst par iedzīvotāju palīgiem, lielāko uzsvaru savā darbībā liekot uz likumpārkāpumu novēršanu, prevenciju, tai skaitā patrulēšanu, nevis sodīšanu. Šobrīd sabiedrībā Ceļu policisti tiek uztverti kā sodītāji, bet viņiem ir jākļūst par sabiedrības atbalstu," uzsver iekšlietu ministre Linda Mūrniece.

Cirkulārs nosaka, ka turpmāk norīkojumu izvietojums jāizstrādā, ņemot vērā kriminogēno situāciju konkrētajā teritorijā, un visiem norīkojumā esošajiem VP darbiniekiem, tai skaitā Satiksmes uzraudzības biroja darbiniekiem, pastiprināta uzmanība jāpievērš sabiedriskās kārtības uzturēšanai un noziedzīgu nodarījumu novēršanai. Tāpat cirkulārā noteikts, ka reaģēšanai uz izsaukumiem jāizmanto visi vienotajā dislokācijā iekļautie policijas norīkojumi, tai skaitā satiksmes uzraudzībā iesaistītie.

L.Mūrniece uzskata, ka laikā, kad cilvēki jūtas nedroši un apdraudēti, tieši redzama policijas klātbūtne uz ielas liek viņiem justies pasargātiem, tāpēc ir svarīgi Valsts policijas darbā pastiprināt tieši likumpārkāpumu novēršanas darbības virzienu. "Intensīvāka patrulēšana ir viens no veidiem, kā novērst likumpārkāpumus, jo policija uz ielām var atturēt likumpārkāpējus no noziegumu izdarīšanas," norāda iekšlietu ministre L.Mūrniece.

Turpina iekšlietu ministre: "Ceļu policijas iesaistīšanās likumpārkāpumu novēršanā un patrulēšanā arī uzlabos visas policijas tēlu sabiedrības acīs, jo par visu policiju kopumā lielā mērā tiek spriest tieši pēc Ceļu policijas rīcības."

Dažviet reģionos jau tika praktizēts, ka Ceļu policijas darbinieki piedalās patrulēšanā un noziedzības apkarošanā. Piemēram, Zemgales reģionā ir viens kopīgs patruļdienests. Šādas prakses rezultātā, policijas darbiniekiem, dežūras laikā pamanot kādu pretlikumīgu, noziedzīgu darbību, ir aizturēti noziedznieki, novērsti likumpārkāpumi, sniegta palīdzība.