Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Ugālē vietējie dzērāji regulāri izdzer baznīcas vīnu

© Juris Ģigulis

Kurzemes dievnamos pēdējā mēneša laikā notikušas vairākas zādzības, kas gan liek domāt drīzāk par baznīcas zemo autoritāti huligānu vidū, nevis nopietnas bandas uzdarbošanos.

Svētdien savā sprediķī Ugāles mācītājs Jānis Kalniņš aizlūdza par šiem huligāniem: "Lai viņi nāk baznīcā, nevis naktī, bet pa dienu kopā ar mums."

Hronoloģiski huligānu ālēšanās sērija notikusi šādi: vispirms 4. oktobra pusnaktī tika izdauzīts Kuldīgas Svētās Katrīnas baznīcas logs. Tad 7. oktobrī – tas pats noticis ar Ugāles pareizticīgo baznīcu, bet luterāņu baznīca un svētdienas skolas ēka apzagtas, savukārt 10. oktobrī notikusi ielaušanās Stendes baznīcā.

Kurzemē sērijveida noziegumi notiek laiku pa laikam. Pērn uzdarbojās dzīvokļu apzadzēju banda, motociklisti laupīja benzīntankus, un policija arī šai gadījumā izskata versiju, ka uzbrukumus baznīcām veikušas vienas un tās pašas personas. Taču, kā Neatkarīgajai stāsta Kurzemes policijas pārvaldes priekšnieks Normunds Grūbis, arī otra versija ir spēkā, proti, katram noziegumam ir cits autors.

To, ka diezin vai te vietā ir runāt par bandu, liecina arī zādzību priekšmeti. Kuldīgā gan, kā ziņo draudzes darbinieks Kārlis Zariņš, nostrādājusi signalizācija un uzbrucēji aizbiedēti. Taču Ugālē zagļi izdzēruši 3 litrus svētajam vakarēdienam paredzētā vīna un aizstiepuši korķu viļķi. Vēl nozagts svečturis, taču tas pirkts visparastākajā lielveikalā un nav no sudraba. Mācītājs Jānis Kalniņš pieļauj, ka, visticamāk, uzdarbojušies vietējie huligāni: "Šitos vajadzētu vienkārši noķert un pārlikt pār celi!" Līdzīgs gadījums Ugālē piedzīvots jau pavasarī, kad ne tikai vīns izdzerts, bet arī kaste sveču aizstiepta. Tagad mācītājs ar iecirkņa prāvestu Valteru Ozoliņu pus pa jokam, pus pa nopietnam sprieduši, ka uz baznīcas jāuzliek birka – vīns ir veikalā. Jo baznīcā vīns patiešām vairs netiks uzglabāts.