Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

KNAB spiedis Teni atzīties, birojs nekomentē

Leonards Tenis © f64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki pēc bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra padomnieka Leonarda Teņa aizturēšanas Daimler kriminālprocesa ietvaros esot centušies panākt viņa atzīšanos.

Bijušās amatpersonas advokāti turklāt ir pārliecināti, ka KNAB mēģina izmantot nepilnības likumdošanā, lai apgrūtinātu iespējas sniegt aizturētajam kvalitatīvu juridisku palīdzību.

Bet tikmēr, pēc Neatkarīgās rīcībā esošas neoficiālas informācijas, L. Tenim daļēji piederošo viesnīcu Austrijā apmeklē gan ierindas tūristi no Latvijas, gan arī dažāda ranga un statusa Latvijas politekonomiskajā vidē labi zināmas personas.

Ietekmē Teni un ignorē advokātu iebildumus

Pēc L. Teņa aizturēšanas un nogādāšanas KNAB esot veikta mērķtiecīga psiholoģiska spiediena izdarīšana uz aizturēto, cenšoties panākt sadarbošanos, – šo jau publiski izskanējušo informāciju Neatkarīgajai apstiprināja viens no L. Teņa aizstāvjiem Andrejs Elksniņš. Aizturētajam ticis klāstīts, ka viss šajā lietā jau esot noskaidrots, un pēc tam dots mājiens, ka viņam neesot uz ko cerēt, – tiesa lemšot tā, kā to prasīs prokurors. Kad advokāti norādījuši uz šāda spiediena nepieļaujamību, izmeklētājs sācis asi kritizēt aizturētā pozīciju, sakot L. Tenim, ka viņam no iebildumiem labuma nebūšot. L. Tenis noraidījis visus KNAB priekšlikumus, vienlaikus paziņojot, ka viņš neesot informēts ne par aizturēšanas iemesliem, ne arī kaut vai par dažiem faktiem, attiecībā uz kuriem tad būtu jāsadarbojas. A. Elksniņš par šo KNAB izmeklētāja rīcību sacīja: «Pieļauju, ka KNAB notikušo mēģinās pasniegt kā piedāvājumu sadarboties, tomēr gluži tādā veidā šādi piedāvājumi parasti netiek izteikti.»

Protams, nav izslēgts, ka KNAB rīcībā ir pierādījumi par L. Teņa pārkāpumiem un mudinājumi atzīties ir tikai izmeklēšanas taktikas sastāvdaļa. Birojs, kā jau ierasts, nekādus komentārus šajā sakarā nesniedz.

Iesaista arī prokurori

Pēc Neatkarīgās rīcībā esošas informācijas, sadarbošanās piedāvājuma laikā KNAB telpās atradusies arī procesu uzraugošā prokurore Velta Zaļūksne. Arī prokurore klāstījusi aizturētajam, ka jau esot pietiekami daudz pierādījumu un ka lietā viss jau esot skaidrs. V. Zaļūksne nosaukusi, viņas vārdiem sakot, atslēgas personas, kuras jau esot liecinājušas pret L. Teni. Savukārt advokātu iebildumus prokurore raksturojusi ar vārdiem – tas tāds nieks vien esot. «Es nesaprotu, kā var runāt par prokuratūras uzraudzību, ja tā vietā, lai sekotu KNAB rīcības likumībai, prokuratūra pati iesaistās šādu sadarbības piedāvājumu izteikšanā tieši šādā veidā un formā,» Neatkarīgajai sacīja cits L. Teņa advokāts Jānis Začests. Arī laikā, kad aizturētais transportēts uz tiesu, centieni panākt sadarbošanos esot turpinājušies, pēc advokātu domām, cenšoties izmantot situāciju, kad L. Teņa aizstāvji nav bijuši klāt.

Prokurores V. Zaļūksnes viedokli par notikušo, acīmredzot viņas aizņemtības dēļ, Neatkarīgajai uzzināt pagaidām neizdevās.

Trūkst informācijas

Pēc L. Teņa advokāta domām, pilnvērtīgu aizstāvību traucē arī KNAB taktika, neinformējot ne aizturēto, ne viņa aizstāvjus par lietā esošajiem materiāliem vismaz tādā apjomā, lai būtu iespējams aizstāvēties. Izmantojot likumdošanas nianses un nepilnības, tiekot vēl pieprasīts paraksts no aizstāvjiem par informācijas neizpaušanu. «Advokāti nevar neko izpaust, pat ja gribētu, jo nekādas ziņas par aizdomu saturu netiek sniegtas, liedzot iespēju to komentēt. Tas būtiski apdraud aizturētās personas intereses un nekādi neatbilst Eiropas cilvēktiesību tiesas praksei. Vienreiz būtu jāsāk par to runāt atklāti un jāpievērš uzmanība šādai prettiesiskai praksei, citādi vēlāk mēs brīnāmies par nelabvēlīgiem Eiropas cilvēktiesību tiesas spriedumiem un izmaksājamām kompensācijām,» norādīja A. Elksniņš. Šā iemesla dēļ esot apgrūtināta arī prasības motivēšana par drošības līdzekļa pārsūdzēšanu, kas šo procesu padarot formālu, – neviens, izņemot KNAB, īsti nezinot iespējamo darbību saturu, tādējādi nostādot procesa virzītāju labākās pozīcijās. (Šodien Rīgas apgabaltiesa vērtēs L. Teņa pārsūdzību par piemēroto drošības līdzekli.) Visus iepriekš minētos pārkāpumus un pašmāju likumu piemērošanas rezultātus advokāti apkopojuši vienā sūdzībā, kuru tuvākajā laikā iesniegs Eiropas cilvēktiesību tiesā. Advokāti uzsvēra, ka šīs tiesas spriedums varētu būtiski ietekmēt izmeklēšanas gaitu. Jāpiebilst, ka ar līdzīgām problēmām saskaras gandrīz visu KNAB aizturēto personu advokāti.

Satiekas bijušās amatpersonas

Neatkarīgi no L. Teņa aizturēšanas un apcietināšanas peripetijām viņam daļēji piederošajā Austrijas kalnu kūrorta viesnīcā Simaders bizness nav traucēts. Runā, ka uzņēmums L. Tenim piederot kopā vēl vienu kādreizējo Gundara Bojāra padomnieku Armandu Zeihmani. Trešais viesnīcas līdzīpašnieks esot KNAB aizturētais, bet tiesas neapcietinātais Zviedrijas pilsonis Raimonds Krastiņš. Šo viesnīcu pēdējā laikā iecienījušas bijušās amatpersonas, kas Daimler notikumu laikā ieņēma krēslus gan Rīgas domē, gan citās institūcijās. Tā, piemēram, pēc Neatkarīgās rīcībā esošas neoficiālas informācijas, pirms dažām nedēļām tur manīts bijušais domes Attīstības departamenta direktors, domes amatpersonu lietā apsūdzētais Vilnis Štrams. (Tiesa šajā lietā arī atsākas šodien.) Viņš redzēts kopā ar bijušo privatizācijas šefu Jāni Nagli. V. Štrams ar advokātu starpniecību Neatkarīgo informēja, ka izbraucis uz Austriju pilnīgi legāli ar tiesas dotu atļauju un brauciena mērķis esot tikai atpūta kopā ar ģimeni. Ar J. Nagli viņu vienojot senas draudzības saites, un abu kopīgais brauciens neesot pirmais. Neatkarīgās avoti gan vēsta arī par V. Štrama kontaktiem ar A. Zeihmani, tomēr V. Štrams darīja zināmu, ka šāda tikšanās Austrijā neesot notikusi, tādējādi noraidot kaut kādu konsultācijas varbūtību starp bijušajām amatpersonām. Minētās personas nav vienīgās, kuras pēdējā laikā redzētas Austrijas kūrorta tuvumā, kas, iespējams, tiešām skaidrojams ar tā lielo popularitāti Latvijas slēpot gribētāju vidū.