Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Tiesa "Daimler" lietā aizdomās turēto Teni patur apcietinājumā

Rīgas apgabaltiesa piektdien atstāja spēkā Centra rajona tiesas lēmumu, ar kuru apcietināts bijušais uzņēmuma "Rīgas satiksme" padomes loceklis un autobūvnieka "Daimler" lietā vainotais Leonards Tenis.

Tiesas lēmums nav pārsūdzams, taču pēc vairākām nedēļām Tenis varēs lūgt Centra rajona tiesu pārskatīt apcietinājuma nepieciešamību.

Viņa advokāts Saulvedis Vārpiņš aģentūrai BNS atteicās atklāt, par kādiem korupcijas pantiem Tenis tiek turēts aizdomās.

Jau ziņots, ka KNAB kriminālprocesa ietvaros atzinis vairākas personas par aizdomās turētajām saistībā ar iespējamu Rīgas pašvaldības amatpersonu kukuļošanu, ko ar starpnieku palīdzību veikušas Vācijas autobūves koncerna "Daimler AG" meitasuzņēmuma "Evo Bus GmbH" amatpersonas.

Kriminālprocess ierosināts 2010.gadā par to, ka "Evo Bus GmbH" amatpersonas laikā no 2002.gada jūlija līdz 2006.gada decembrim par 117 autobusu "Mersedes Benz" iegādes organizēšanu Rīgas pašvaldības vajadzībām, izmantojot personu un firmu starpniecību, nepamatoti paaugstināja iepirkuma cenu un nelikumīgi ieguva līdzekļus nelikumīgiem maksājumiem valsts amatpersonām par iepirkuma nodrošināšanu.

Patlaban konstatēts, ka kukuļošanas starpnieki saņēmuši nodošanai, iespējams, Rīgas pašvaldības amatpersonām vairāk nekā 4,3 miljonus eiro (3,022 miljonus latu).

Karlsberga norādīja, ka 2010.gada decembrī izmeklējamās darbības kriminālprocesā tika kvalificētas kā kukuļņemšana, starpniecība kukuļošanā, kukuļdošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Kriminālprocesa ietvaros veiktas vairākas izmeklēšanas darbības, tostarp kratīšanas Latvijā un ārvalstīs.

Izmeklēšana tiek veikta sadarbībā ar Vācijas Štutgartes prokuratūras un policijas amatpersonām, kas veic izmeklēšanu par rūpnīcas "Mercedes Benz" autobusu nozares bijušajiem darbiniekiem saistībā ar kukuļdošanu citu valstu amatpersonām.

Pagaidām nav zināms, vai Tenis atzīst savu līdzdalību KNAB sāktajā kriminālprocesā. Uz jautājumu, vai klients atzīst vainu, Elksniņš atbildēja, ka "pašlaik mēs varam runāt par šo procesuālo darbību [apcietināšanu], kura norisinājās, un nekāda pamata apcietināt personu nebija".

Tenim piemēroto drošības līdzekli septiņu dienu laikā var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā, un tas, pēc Elksniņa teiktā, tikšot darīts.

Tiesas sēdē piedalījās arī lietu uzraugošā prokurore Velta Zaļūksne, kura pārstāvējusi apsūdzības vairākās skaļās krimināllietās. Viņa komentārus žurnālistiem nevēlējās sniegt.

Lietā pagaidām ir divi aizdomās turētie - Tenis un 70 gadu vecais uzņēmējs Raimonds Krastiņš.