Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Luterāņu mācītājam Lēvaldam piespriež četrus gadus cietumā

© Valsts Policija

Rīgas apgabaltiesa otrdien par dzimumnoziegumiem pret nepilngadīgajiem apsūdzētajam luterāņu mācītājam Agrim Pāvilam Lēvaldam un bērnu slimnīcas apsargam piesprieda attiecīgi četrus un četrarpus gadus cietumā.

Lēvaldu apcietināja tiesas zālē, savukārt apsargs jau līdz šim atradās apcietinājumā.

Prokurors bija lūdzis piespriest mācītājam četrarpus gadus, bet apsargam – piecus gadus cietumā.

Lēvalds savu vainu viņam inkriminētajos noziegumos kategoriski neatzīst un savai nevainībai piesauc Kristu. "Manā gadījumā es šiem abiem bērniem pat roku neesmu piedūris. Viss. Lai top slavēts Jēzus Kristus," paceltā balsī iepriekš pēc vienas no pēdējām tiesas sēdēm žurnālistiem sacīja Lēvalds.

Lietā ir vēl viens apsūdzētais – bērnu slimnīcas apsargs Oskars Štamers, kurš daļēji vainu atzīstot, proti, varētu būt veicis netiklas darbības, bet ne izvarošanu, draudēšanu vai bērnu filmēšanu.

Daugavpils diecēzes palīgmācītājs Lēvalds, kurš savulaik izslēgts no katoļu baznīcas, un bijušais bērnu slimnīcas apsargs Štamers saskaņā ar prokurores Viktorijas Šumskas apsūdzībām tiek vainoti par vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, ja tā izdarīta ar nepilngadīgo, kā arī pornogrāfisku vai erotisku materiālu izgatavošanas un izplatīšanas noteikumu pārkāpšanu, iesaistot nepilngadīgo.

Lietā par cietušajiem atzīti divi nepilngadīgie. Kopumā, pēc prokurores domām, mācītājs un apsargs vainojami deviņās epizodēs. Abi apsūdzētie apmēram pusotru gadu darbojušies gan kopā, gan atsevišķi.

Štameram kā drošības līdzeklis no aizturēšanas brīža ir apcietinājums, bet Lēvaldam izmeklēšanas tiesnesis iepriekš nomainīja apcietinājumu pret 5000 latu lielu drošības naudu.

Jau ziņots, ka Lēvaldam 5000 latu lielo drošības naudu iemaksājuši viņa draugi – citi luterāņu mācītāji – un arī Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca.

Bez Lēvalda un Štamera policija pērn aprīlī aizturēja kādu bijušo cietumnieku, taču viņa lieta izdalīta atsevišķā lietvedībā.