Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Prokuratūra pārsūdz attaisnojošo spriedumu policista piekaušanā apsūdzēto britu lietā

Prokurore Ieva Garanča iesniegusi apelācijas protestu par Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas 16.oktobra spriedumu, ar kuru pilnībā tika attaisnoti abi par Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) darbinieka piekaušanu pagājušā gada jūnijā apsūdzētie Lielbritānijas pilsoņi.

Kā jau vēstīts, tiesa nolēma arī atcelt abiem apsūdzētajiem piemērotos drošības līdzekļus - uzturēšanos noteiktā dzīvesvietā un aizliegumu izbraukt no valsts.

Cietušā pašvaldības policista pieteikums par viņam nodarītā kaitējuma atlīdzināšanu atstāts bez izskatīšanas.

Kā ziņots, prokurore Garanča gan abus britus bija lūgusi atzīt par vainīgiem un sodīt ar nosacītu brīvības atņemšanu. 35 gadus veco Metjū Neilu valsts apsūdzības uzturētāja bija lūgusi sodīt ar trīs gadu nosacītu brīvības atņemšanu, piemērojot tikpat ilgu pārbaudes laiku, bet 33 gadus vecajam Deividam Birkinšovam Garanča bija prasījusi piespriest nosacītu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem ar pārbaudes laiku uz vienu gadu.

Apsūdzēto aizstāvei advokātei Jeļenai Kvjatkovskai pagaidām nav īsti skaidrs, kāpēc pirmās instances tiesa šodien lēmusi nosūtīt lietu pirmstiesas izmeklēšanai, bet viņa cer, ka šāda lēmuma pamatojums taps skaidrs pēc iepazīšanās ar motivētu spriedumu, kas būs pieejams pēc divām nedēļām. "Katrā gadījumā ir skaidrs, ka mani aizstāvamie nav vainīgi viņiem inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā, tādēļ pret viņiem tas pavērsties vairāk nevar," sacīja Kvjatkovska.

Kā norādīja advokāte, apsūdzētie noteikti pēc iespējas ātrāk dosies uz savām mājām, lai satiktu tuviniekus, pēc kuriem viņi ir ļoti noilgojušies.

Pret Latvijas tiesu Birkinšovs un Neils vērsties neplānojot. Advokāte uzskata, ka ''tiesa ļoti vispusīgi un objektīvi izmeklēja šo kriminālprocesu, tāpēc pret tiesu, kas iztiesāja šo lietu, noteikti nevienam nevar rasties nekādas pretenzijas, vismaz no aizstāvības puses''.

Vaicāta par iespējamu materiālu pretenziju celšanu pret Latvijas valsti, advokāte norādīja, ka šo jautājumu viņa ar saviem klientiem vēl neesot pārrunājusi. "Pāragri teikt, jo spriedums jau vēl nav stājies likumīgā spēkā. [..] Es varu tikai no savas puses atzīmēt, ka, protams, tie izdevumi, kas viņiem bija saistīti ar šo lietu, ir lieli un vairāk nekā divu mēnešu pavadīšana cietumā nodara arī morālas ciešanas, pie tam svešā valstī un bez iespējas komunicēt savā valodā," atzina aizstāve.

Tomēr "jautājums par to, vai tiks pieteikta kaut kāda kompensācija, tiks lemts pēc sprieduma spēkā stāšanās", rezumēja Kvjatkovska.

Tostarp advokāte atzīmēja, ka aizstāvības ieskatā cietušais ir sniedzis nepatiesas liecības šajā procesā. Uz to viņa vērsusi arī tiesas uzmanību. "Cik es saprotu, tiesa nepieņēma šo blakus lēmumu," pastāstīja Kvjatkovska.

Kā ziņots, abi apsūdzētie Lielbritānijas pilsoņi jau sākotnēji noliedza savu vainu viņiem inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā, bet 1967.gadā dzimušais cietušais pašvaldības policists no apsūdzētajiem vēlējās piedzīt 1560 latus lielu mantisko zaudējumu kompensāciju un 30 000 latu morālā kaitējuma kompensāciju. Kārtībsargs norādīja, ka šī summa, viņaprāt, būtu piedzenama solidāri no abiem apsūdzētajiem.

Kā pieteikumā tiesai skaidroja cietušais, ar apsūdzēto darbībām viņam publiskā veidā tikušas nodarītas morālas ciešanas un pazemojums. Turklāt cietušajam ilgāku laiku arī bijis jāārstējas, kā dēļ viņš nav spējis strādāt un saņemt atalgojumu.

Kā tiesā liecināja cietušais policists, 2008.gada 13.jūnijā viņš strādājis no plkst.10 līdz 22. Ap plkst.20 kārtībsargs atradies Vecrīgā, Līvu laukumā, pie RPP informatīvā autobusiņa, kad policistam klāt pienākusi kāda nepazīstama persona, lūdzot izšķirt kautiņu, kas izcēlies pie netālu esošā bāra "Melnais kaķis".

Pašvaldības policists devies uz konflikta vietu, kur redzējis vairākus iekarsušus cilvēkus, no kuriem daži savstarpēji fiziski konfliktējuši. Cietušais lūdzis viņus pārtraukt konfliktu un izklīst, taču viņa aicinājums ignorēts un policistam uzbrukts.

Atrodoties pie kluba "Melnais kaķis", cietušais saņēmis vairākus sitienus pa seju un galvu no Neila un Birkinšova. Policists nogāzts zemē un spārdīts ar kājām. Rezultātā kārtības sargam ar divu garāmgājēju palīdzību vienu no agresīvajiem britiem - Birkinšovu - uz vietas izdevies aizturēt, otrs brits aizbēdzis, bet viņš aizturēts pēc tam.

Liecinieki, kuri pērn 13.jūnijā no Lielbritānijas bija ieradušies Rīgā kopā ar apsūdzētajiem, notikušo gan atcerējās citādi.