Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Novēlotu palīdzības sniegšanu Zvejniekciema avārijā cietušajam nesaista ar nolaidību

Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes novēlota ierašanās izsaukuma vietā Zvejniekciema tuvumā, kur avārijas rezultātā bojā gāja cilvēks, nav saistāma ar kādas konkrētas ārstniecības personas vai ārstniecības iestādes profesionālo pienākumu nepildīšanu vai arī nolaidīgu to pildīšanu, secinājusi Veselības inspekcija (VI), veicot ekspertīzi par 20.septembrī notikušo ceļu satiksmes negadījumu uz Tallinas šosejas.

VI skaidro, ka ārstu brigāde izsaukuma adresē ieradās 39 minūtes pēc pirmās informācijas saņemšanas 112 dienestā, kaut gan ātrās palīdzības brigādei notikumu vietā jāierodas ne vēlāk kā 25 minūšu laikā no izsaukuma saņemšanas brīža.

VI informē, ka kavēšanās saistāma ar to, ka visā valstī pagaidām nav izveidots vienots Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienests, kas nodrošinātu savlaicīgu ārstu brigādes ierašanos jebkurā Latvijas vietā.

Turklāt šajā gadījumā par autoavāriju uz iezvana numuru 112 tika saņemti divi aculiecinieku zvani ar atšķirīgu informāciju par autoavārijas notikuma vietu. Vienā gadījumā tika ziņots, ka negadījums noticis Zvejniekciema dzelzceļa stacijas apkārtnē, turpretim otrā gadījumā - ka negadījums noticis benzīntanka "Kurši" rajonā.

Patlaban Latvijā NMP apkalpes tiek dalītas zonās, un šajā gadījumā izsaukums uz Zvejniekciema dzelzceļa staciju ir Limbažu slimnīcas apkalpes zonā, savukārt benzīntanks "Kurši" - Rīgas NMP apkalpes zonā. Šāda kārtība radīja situāciju, ka aculiecinieku izsaukuma adrese vairakkārt tika precizēta starp 112 un 03 - Rīgas un Limbažu - operatīvajiem dienestiem, tādā veidā nepamatoti pagarinot NMP brigādes ierašanās laiku notikuma vietā.

Pēc izsaukuma saņemšanas NMP dienesta brigāde izbrauca uz notikuma vietu benzīntanka "Kurši" rajonā, bet, negadījumu nekonstatējusi, devās uz otru norādīto notikuma vietu, kas vēl pagarināja NMP brigādes ierašanās laiku izsaukuma adresē.

Tāpat tiesu medicīnas ekspertīzē konstatēts, ka notikušajā ceļu satiksmes negadījuma laikā pacientam radusies trauma bija nāvējoša un NMP brigādes ierašanās ātrumam šai gadījumā neesot bijusi izšķirošā nozīme, informē VI.

Ņemot vērā šo gadījumu, VI uzsver, ka valstī būtu pēc iespējas ātrāk jānodrošina vienots NMP dienests ar izsaukumu iezvanu centralizētu pieņemšanu un to nodošanu brigādēm.

Jau ziņots, ka 20.septembrī ap plkst.20 uz Tallinas šosejas Limbažu novada Skultes pagasta Zvejniekciemā 1955.gadā dzimis vīrietis, vadot apvidus automašīnu "Honda CRV", nobrauca no ceļa grāvī, kur apgāzās un ietriecās kokā. Ceļu satiksmes negadījuma vietā no gūtajām traumām automašīnas vadītājs mira.

Izmeklēšanu pēc savas iniciatīvas bija sācis NMP dienests, secinot, ka galvenokārt problēma radusies tādēļ, ka Limbaži vēl nebija iekļauti NMP dienestā, bet uz notikuma vietu brauca Rīgas teritorijas brigāde, iepriekš stāstīja dienesta pārstāve Ilze Bukša. Viņa arī skaidroja, ka ilgs laiks pagāja, jo vairāki garāmbraucēji informēja par negadījumu un ienāca ļoti atšķirīga informācija par notikuma vietu.

Turklāt no mobilā tālruņa nav iespējama tieša iezvanpieeja uz 03, kas pagarināja laiku līdz palīdzības sniegšanai avārijā cietušajam, skaidroja Bukša, izsakot cerību, ka līdz ar vienotā dienesta ieviešanu šī problēma ar laiku tikšot atrisināta.