Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Zīmes dabā liecina, ka gaidāma gara un auksta ziema

© Lauris Vīksne, f64

Zīmes dabā liecina, ka gaidāma gara un auksta ziema, atzina aģentūras LETA aptaujātie mednieki.

Baltinavas mednieku kluba "Vientuļie vilki" vadītājs Ojārs Lācis stāstīja, ka, spriežot pēc šomēnes nošautās mežacūkas, dzīvnieki gatavojas bargai ziemai. "Salīdzinot ar citiem gadiem, šoruden nošautajai mežacūkai bija krietna tauku kārta, kas, manuprāt, liecina par to, ka dzīvnieki gatavojas aukstumam un veido krājumus," stāstīja Lācis.

Savukārt Baltinavas novada zemnieku saimniecības "Zirdziņi" saimnieks Ilmārs Bukšs stāsta, ka pēdējām saimniecībā kautajām cūkām liesas šogad ir garākas, ar sabiezinājumu liesas viducī, kas, iespējams, liecina, ka ziema būs gara un sniegota. Viņš gan atzīst, ka prognozēt laika apstākļus pēc liesas diezin vai ir vērts, jo pēdējos gados šīs prognozes neesot piepildījušās.

Mednieks Sergejs Rudčenko novērojis, ka šoruden ļoti agri sākušas augt rudens sēnes, gandrīz reizē ar vasaras sēnēm, kas varētu liecināt par to, ka tās steidzās izaugt laikus, jo gaidāms agrs sals. "Arī zosis aizlidoja jau septembra pēdējās un oktobra pirmajās dienās, turklāt tās lidoja augstu, kas nozīmē, ka auksts laiks iestāsies agri. Visticamāk, gaidāmajā ziemā aukstākie mēneši būs janvāris un februāris, jo jūlijā un augusta sākumā bija ļoti karsts," pieļauj Rudčenko.

Par bargu ziemu liecina arī lapkritis. Ja lapas vējš aiznes tālu projām no kokiem, visticamāk, būs mēreni auksts, bet, ja lapas nokrīt uz koku saknēm, koki gatavojas salam.