Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Saskaņas centrs gaidīs līdz vēlēšanām

© Aigars Eglīte

"Aizmirstiet vārdu "sadarbība" attiecībā uz mums," saka viens no kreisā Saskaņas centra (SC) līderiem Jānis Urbanovičs, jautāts, vai šā politiskā spēka 18 balsīm var būt izšķiroša loma jaunas valdības izveidē vēl šīs Saeimas laikā.

SC, kas jau mēnešiem ilgi ir reitingu līderis un jūnijā uzvarēja Rīgas domes vēlēšanās, bez entuziasma raugoties uz iespēju iesaistīties kādā valdības salikumā pirms nākamā oktobra vēlēšanām, jo pēc tām cer pats būt tas, kas diktē noteikumus, kuru labējo partiju pieaicināt koalīcijā. Vairāki labējie politiķi no SC līderiem pēdējā laikā jūtot ambīcijas un aizvainojumu, kā arī neieinteresētību palīdzēt kādās jaunu valdību kombinācijās, kā tas ir noticis gadiem ilgi.

Mājienus, ka SC patiesībā nav ieinteresēts kādam palīdzēt valdības gāšanā, aizvadītajā pirmdienā no J. Urbanoviča bija saklausījuši Jaunā laika līderi. Budžeta balsojuma priekšvakarā premjers Valdis Dombrovskis SC vadību bija uzaicinājis uz sarunu, lielākoties, lai iztaustītu, vai ir pamats bažām, ka Tautas partija un LPP/LC vienojušās par kreiso atbalstu jaunai valdībai. Netieši to, ka šāda viedokļu saskaņošana ir notikusi, apliecina, ka TP un citu veco varas partiju viedokļu līderi pēdējo nedēļu laikā neoficiālos izteikumos Neatkarīgajai ir demonstrējuši informētību, ka SC nav politiski ieinteresēts līdz vēlēšanām iesaistīties valdībā. Viss, ko J. Urbanovičs bija pirmdien apsolījis premjeram – ka V. Dombrovskis var rēķināties ar SC 18 balsīm, ja parlamentā tiktu virzīta likumdošana fizisko personu aizsardzībai maksātnespējas gadījumā.

J. Urbanovičam nav pieņemams, ka JL vai TP uz SC raugās kā "lielie uz mazajiem". Kāds cits SC politiķis neformālā sarunā žurnālistiem nesen labējo partiju attieksmi pret SC raksturoja kā attieksmi pret mīļāko, "kuru pa nakti mīl, bet no rīta izliekas nepazīstam".

SC turpmākā uzvedība kontekstā ar iespējamiem veco partiju mēģinājumiem nomainīt V. Dombrovska valdību, kā arī atbalstot LPP/LC līdera Aināra Šlesera darbību Rīgas domē, lielā mērā noteiks, vai JL, Pilsoniskās savienības un Sabiedrības citai politikai veidotā labējo partiju apvienība Vienotība pēc Saeimas vēlēšanām raudzīsies uz SC kā sabiedrotajiem. To Neatkarīgajai teica JL Rīgas domes frakcijas vadītājs Edgars Jaunups. "SC Rīgas domē parāda, ka ir tādi paši kā oligarhu partijas – izmanto varu un darbojas saspēlē ar oligarhiem," tādēļ no šāda aspekta neesot nekādas atšķirības, ar ko veidot valdību pēc vēlēšanām būtu mazāks ļaunums, uzskata PS līderis Ģirts Valdis Kristovskis. Tāpēc Vienotība darīšot visu, lai pēc Saeimas vēlēšanām valdību veidotu viena pati. E. Jaunups šajā sakarā uzsver, ka Vienotība neupurēšot priekšvēlēšanu apņemšanās, "lai tikai atrastos kādā dīvainā koalīcijā".

To, ka SC pēc Saeimas vēlēšanām nākamajā rudenī veidos valdību kopā ar labējo spēku apvienību Vienotība, aizvadītajā pirmdienā intervijā laikrakstam Telegraf prognozēja viens no SC vadošās partijas – Tautas saskaņas partija – lielākajiem ziedotājiem Ventspils miljonārs Oļegs Stepanovs. Zināms, ka O. Stepanovs jau pēc jūnija vēlēšanām uzskatījis, ka SC Rīgas domē jāveido koalīcija ar JL un PS, bet apvienība rīkojās citādi un palika pie iepriekš deklarētās sadarbības ar LPP/LC.

Tikmēr no TP dzirdēts viedoklis, ka tai pat, iespējams, būtu vēlams, lai pirmo valdību pēc Saeimas vēlēšanām izveido SC kopā ar Vienotību, jo "tautai jādod iespēja izjust šādu valdību, tāpat kā jādod iespēja izjust Dombrovska valdību un tās budžetu". TP šaurajā lēmumu pieņēmēju lokā, kas pulcējas ap Andri Šķēli, šobrīd neesot domas par V. Dombrovska valdības gāšanu. Pēdējie reitingi, kuros redzams, ka premjera krītošais personiskais reitings nostabilizējies un pat audzis, kā arī Vienotības reitings ir līdzīgs kā SC, parādījuši – sabiedrība šai valdībai nav zaudējusi ticību, un tikmēr neviens neuzdrošināsies to gāzt.