Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Straujuma turpina apaļo stūru politiku

© F64

Tieši pēc nedēļas Laimdotas Straujumas vadītajai valdībai apritēs pirmās 100 darba dienas. Gan politikas eksperti, gan partiju pārstāvji ir vienisprātis: L. Straujuma atkārto sava priekšgājēja Valda Dombrovska darbības stilu, orientējoties uz kompromisiem. Šābrīža premjerministres stiprā puse esot tieši saimnieciskie jautājumi.

Politologi un aptaujātie politiķi norāda: kā valdības vadītāji V. Dombrovskis un L. Straujuma ir ļoti līdzīgi. «Karš posta, miers baro,» tā abu premjeru saimniekošanu raksturo Saeimas deputāts Klāvs Olšteins.

Galvenais nopelns – stabilitāte

«Laimdota Straujuma, tāpat kā viņas priekšgājējs, izvairās no konfliktiem. Valda Dombrovska stiprā puse bija starptautiskās attiecības un finanses, bet pašreizējās premjerministres priekšrocība ir reģionālās politikas pārzināšana, kas Latvijai ir būtiska tieši šobrīd, kad tiek plānots nākamais Eiropas Savienības fondu apguves periods,» pauda politiķis. K. Olšteins arī uzskata, ka galvenais jaunās valdības nopelns ir politiskās stabilitātes nodrošināšana. «Pēc Valda Dombrovska pēkšņās demisijas situācija varēja būt daudz kritiskāka. Tādas traģēdijas kā Zolitūde spēj valstī radīt milzīgas svārstības. Politiskā vide nav bijusi vienkārša arī Ukrainas konflikta kontekstā. Tomēr Laimdota Straujuma visas šīs situācijas ir pārvarējusi,» klāsta Saeimas pārstāvis.

Jādod laiks pilnveidoties

To, ka gaisotne koalīcijā ir pat uzlabojusies, sarunā ar Neatkarīgo atzīst arī Reformu partijas līderis Edmunds Demiters. «Laimdota Straujuma ir konstruktīva, vērsta uz sarunām, un šo darbības stilu pārņēmusi arī visa koalīcija. Neviena no partijām vairs neprovocē politiskos ekscesus,» atzina politiķis. E. Demiters arī atspēko publiskajā telpā izskanējušos pārmetumus par to, ka pēc V. Dombrovska spīdošā snieguma ārpolitikas arēnā L. Straujuma uz viņa fona izskatās daudz vājāka. «Nevar prasīt, lai, stājoties amatā, premjerministre uzreiz uzrādītu teicamus rezultātus. Ja salīdzina to Valdi Dombrovski, kāds viņš bija pirmajā dienā pēc stāšanās amatā, un to valdības vadītāju, kāds viņš demisionēja, tā būtu milzīga, radikāla izaugsme,» ir pārliecināts politiķis.

Pārmet lēnīgumu

Arī politologs Filips Rajevskis piekrīt viedoklim, ka L. Straujumai ir jādod laiks, lai viņa sevi pierādītu ārpolitiski. «Nevar salīdzināt premjerministru, kuram smagas krīzes apstākļos nācās vest pārrunas par starptautisko aizdevumu, ar premjerministri, kura strādā priekšvēlēšanu gadā,» sacīja eksperts, uzsverot – L. Straujumas spēcīgā puse ir zināšanas un ieinteresētība saimnieciskajos jautājumos. «Laimdotai Straujumai ir plaši kontakti Eiropā un izpratne par lauksaimniecības nozari. Tas varētu kļūt par viņas lielāko plusu. Taču nedz Laimdota Straujuma, nedz Valdis Dombrovskis nav ātrvilcieni, kas mūsu valstij nodrošinātu uzrāvienu. Abi premjeri ir bijuši lēnīgi. Šķiet, Laimdota Straujuma pat vēl lielākā mērā nekā viņas priekšgājējs. Jau tagad redzam, ka daudzi smagi, nepatīkami jautājumi tiek atlikti, viss tiek vilkts garumā, viedokļi regulāri tiek mainīti. Izskatās, ka Laimdota Straujuma nav patiesā lēmumu pieņēmēja un partijai pār viņu ir vēl lielāka ietekme nekā bija pār Valdi Dombrovski,» pauda eksperts.