Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Bijušais Man-Tess gatavs vērsties pret valsti

© F64 Photo Agency

Bijušais SIA Man-Tess, kas tagad saucas SIA T2 Terminal, plāno vērsties pret valsti, lai kompensētu mantiskos un morālos zaudējumus, kurus tam jau sesto gadu nodara Latvijas valsts, ar varu piespiežot būt cietušā statusā tā dēvētajā Lemberga krimināllietā.

Pirms divām nedēļām Rīgas apgabaltiesā atkārtoti tika noraidīts T2 Terminal lūgums atbrīvot uzņēmumu no cietušā statusa. Uzņēmuma pārstāvis zvērināts advokāts Artis Vidžups atturējās Neatkarīgajai sniegt plašākus komentārus, taču apliecināja, ka lūgumā tiesai paustā gatavība vērsties pret valsti par zaudējumu piedziņu paliek nemainīga.

«SIA T2 Terminal ir patiesi sarūgtināta par to, ka pretēji mūsu dalībnieku un amatpersonu brīvai gribai, mūsu uzskatiem un pārliecībai, kā arī neņemot vērā mūsu augstāk norādītos faktus un apstākļus, gan tiesa, gan prokuratūra turpina SIA T2 Terminal iesaistīt šajā kriminālprocesā. Tas tiek darīts, neskatoties uz to, ka pastāvīgi cieš SIA T2 Terminal reputācija, kas izpaužas mūsu biznesa partneru paustās šaubās par mūsu darbības atklātību un caurspīdīgumu. Rietumu uzņēmēju ikdienas praksē nav ierasts, ka sabiedrība pretēji tās gribai tiek atzīta par cietušo. Ar šādām darbībām SIA T2 Terminal ilgstoši tiek nodarīts morālais kaitējums un atrauta daļa no iespējamās peļņas, kas citādi nebūtu noticis, ja vien SIA T2 Terminal viedoklī tiesa ieklausītos un izslēgtu mūs no tālākas dalības kriminālprocesā. Jau šobrīd SIA T2 Terminal apsver iespēju celt prasību pret valsti par nodarītajiem mantiskajiem zaudējumiem un nemantisko kaitējumu,» teikts pēdējā uzņēmuma lūgumā tiesai atbrīvot to no cietušā statusa un dalības t. s. Lemberga krimināllietā.

Tiesai A. Vidžups skaidroja, ka T2 Terminal sevi par cietušo kriminālprocesā neuzskata un neatzīst, jo neviena no kriminālprocesa apsūdzētajām personām terminālim neesot nodarījusi «nedz zaudējumus, ne radījusi kaitējumu».

«Vēl jo vairāk - kā to pierāda mūsu veiktā izpēte, tas pat nav bijis iespējams, jo uz to brīdi, kurš lēmumā (par kriminālietas nosūtīšanu tiesu izmeklēšanai) tiek saukts par brīdi, kad SIA T2 Terminal cietusi nelabvēlīgas sekas it kā noziedzīgu darbību rezultātā, nav pastāvējis pats izkrāpšanas, izspiešanas vai kukuļdošanas objekts. Ja SIA T2 Terminal apgalvotu, ka tā izmeklējamajā laika periodā ir cietusi mantas stāvokļa pasliktināšanos vai samazinājumu saistībā ar epizodi, kuras dēļ tai piešķirts cietušā statuss, SIA T2 Terminal sniegtu tiesai nepatiesas ziņas,» norādīts T2 Terminal atkārtotajā lūgumā tiesai atbrīvot no cietušā statusa.

T. s. Lemberga krimināllietas apsūdzībā apgalvots, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs esot izspiedis no SIA Man-Tess kukuli - tai piederošās 750 SIA LatTransnafta kapitāldaļas 75 000 latu vērtībā. Ar profesionālu revidentu palīdzību vairākkārt pārbaudot SIA Man-Tess dokumentu arhīvus, SIA T2 Terminal amatpersonas konstatējušas, ka nekāds kaitējums, kā tiek apgalvots krimināllietā, uzņēmumam nav nodarīts. Lūgumā detalizēti skaidrots, kādēļ nav pamata SIA T2 Terminal piemērot cietušā statusu un kādēļ šā statusa piemērošana nav savietojama ar loģisko domāšanu un veselo saprātu. «No SIA T2 Terminal veiktās izpētes izriet, ka, pirmkārt, līdz 1995. gada jūlijam SIA T2 Terminal finanšu pārskatos nav iekļautas ziņas par ieguldījumu SIA LatTransnafta pamatkapitālā, un, otrkārt, ne SIA T2 Terminal arhīvā, ne arī Uzņēmumu reģistra arhīvā nav dokumentu, kuri pamatotu, ka SIA T2 Terminal līdz 1995. gada jūnijam piederēja SIA LatTransnafta emitētās daļas. Tātad 1995. gada februārī, kad no cietušā it kā ir ticis izspiests kukulis cietušajam piederošo SIA LatTransnafta 750 kapitāldaļu veidā, SIA T2 Terminal daļas nemaz nepiederēja. Persona nevar atdot to, kas tai nepieder un kas došanas brīdī nemaz nepastāv. Izpēte pierāda, ka SIA T2 Terminal 1994. gada finanšu pārskats daļā par ieguldījumu atspoguļošanu citu sabiedrību pamatkapitālos ir precīzs un patiess,» norādīts lūgumā tiesai.

Valsts apsūdzībai ir būtiski nepieļaut cietušā statusa atcelšanu SIA T2 Terminal, jo pretējā gadījumā no apsūdzības izkristu vesela apsūdzības epizode, kuru prokuroriem savulaik palīdzēja radīt bijušais SIA Man-Tess īpašnieks, sabiedrībā pazīstamais uzņēmējs, kādreizējais A. Lemberga biznesa partneris, bet apmēram kopš 2000. gada kvēls viņa politiskais oponents Jūlijs Krūmiņš. Lai nepieļautu cietušā statusa atcelšanu, prokurori SIA T2 Terminal sāka pat vainot kriminālprocesa novilcināšanā. A. Vidžups SIA T2 Terminal vārdā tiesai lūdza ne tikai atcelt cietušā statusu, bet arī kriminālprocesa iztiesāšanas laikā «atzīt par nepamatotām un nevērtēt kā pierādījumus visas SIA T2 Terminal amatpersonu un pārstāvju līdz 2012. gada 8. augustam kriminālprocesā sniegtās liecības un paskaidrojumus».