Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Arī Brokas krēsls draud palikt tukšs ilgāku laiku

© f64

Demisionējot no tieslietu ministres amata, Baiba Broka saka ardievas lielajai politikai, jo arī Saeimas vēlēšanās viņa nestartēs. Tādējādi valdībā šobrīd ir tukši nu jau divi ministru krēsli. Lai gan kā politiķe B. Broka netur aizvainojumu par atteikumu valsts noslēpumam, tomēr kā sieviete un māte viņa būtu vēlējusies zināt apdraudējumus, ja tādi tiešām pastāv – sarunā ar Neatkarīgo apliecināja B. Broka.

Vakar ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers izlēma nemainīt Satversmes aizsardzības biroja lēmumu par atteikumu tieslietu ministrei B. Brokai (VL-TB/LNNK) piešķirt augstākās pakāpes pielaidi valsts noslēpumam. Līdz ar to B. Broka izlēmusi pamest amatu, lai gan viņa neizslēdza iespēju vēl vērsties arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Grib piedalīties diskusijā

Lai gan juridiski pielaides trūkums neliedz B. Brokai turpināt pildīt ministres pienākumus, tomēr viņa izlēmusi aiziet. «Es savam amatam pieeju atbildīgi un nevēlos pieļaut, ka pielaides trūkums man liegtu piedalīties atsevišķu jautājumu izskatīšanā valdībā. Nav noslēpums, ka Nacionālajai apvienībai (NA) par vairākām tēmām ir no koalīcijas partneriem atšķirīgs viedoklis. Zinot darba plānu, es paredzu, ka tuvākajā laikā valdība varētu izskatīt dažus šādus jautājumus, un ir būtiski, lai Nacionālās apvienības viedoklis tiktu pārstāvēts pilnvērtīgi,» īsi pēc lēmuma aiziet sarunā Neatkarīgo dalījās B. Broka. Par šādiem slideniem jautājumiem demisionējusī ministre uzskata ieceri pārdot Citadeles banku, Liepājas metalurgu, kā arī ar Latvijas gāzi saistītos jautājumus.

Būtu vēlējusies, lai brīdina

«Neargumentētā kārtība, kādā tiek lemts par pielaides piešķiršanu valsts noslēpumam, neatbilst tiesiskas valsts principiem, taču par to jau vairākkārt esmu izteikusies,» klāstīja B. Broka. «Šobrīd mani uztrauc kas cits. Aizejot no ministres amata, es, Baiba Broka, joprojām palieku šīs valsts iedzīvotāja, sieviete un māte. Un es vēlētos zināt, kādi apdraudējumi varētu būt saistīti ar cilvēkiem, ar kuriem es kādreiz esmu bijusi darījumu attiecībās un kurus ciešāk nepazīstu. Man ir jāpārvietojas pa ielām, un es būtu vēlējusies, lai Satversmes aizsardzības birojs mani brīdinātu, ja apdraudējums tiešām pastāv,» klāstīja politiķe.

Jāatgādina, ka jūnija beigās B. Broka nosūtīja ģenerālprokuroram desmit lappuses garu pārsūdzību, kurā lūdza sniegt pamatojumu, kāpēc viņai atteikta augstākās kategorijas pielaide. Tiesa, šī procesa haotiskā virzība ir radījusi aizdomas par tā politisko dabu, jo partija Vienotība jau ilgstoši izjūt greizsirdību par arvien augošo NA un tās ministru popularitāti. Pati B. Broka par šādu varbūtību izsakās aizplīvuroti. «Strādājot valdībā, esmu vērtējusi tikai profesionālos aspektus un apzināti distancējos no politiskajām intrigām. Saviem kolēģiem Ministru kabinetā neko nevaru pārmest. Mums ir bijis labs komandas darbs, neraugoties uz partejisko piederību,» atzina B. Broka. Tiesa, atrodoties ministres amatā, viņai tomēr ir radies kāds novērojums, kas būtu jāmaina. «Nebūtu jāpieļauj, ka drošības iestādes tiek izmantotas kā instruments politiskajās cīņās,» atzina demisionējusī ministre.

Nākamais ministrs varētu būt Bērziņš

B. Brokai aizejot, NA saglabā atbildību par Tieslietu ministriju, taču nākamā kandidāta virzīšana varētu nebūt ātrs process. Aizkulisēs izskan, ka augsto amatu pārmantos Gaidis Bērziņš, kurš šajā krēslā sēdējis jau trīs reizes. Taču pats G. Bērziņš sarunā ar Neatkarīgo nesteidzas ar secinājumiem. «Ātrs šis process nebūs, jo Nacionālajai apvienībai tas nav viegls jautājums. Mēs gribam izprast problēmu pēc būtības. Atcerēsimies, ka pielaide valsts noslēpumam joprojām bez paskaidrojumiem nav piešķirta arī otram apvienības ministram Romānam Naudiņam. Vēlamies tikties ar premjerministri Laimdotu Straujumu, lai izprastu viņas viedokli. Pirms nominējam savu nākamo cilvēku, mums jābūt pārliecinātiem, ka valdībai ir politiskā vēlme labot sistēmiskās kļūdas,» atzina politiķis.