Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Premjeru nominēšana iezīmē iekšpartejisko atmosfēru

© scanpix

Saeimas vēlēšanu gaidās partiju iekšējā atmosfēra sāk līdzināties ezera virsmai, kas, lai arī virspusēji mierīga, tomēr dziļākajos ūdeņos slēpj atvarus. Lai gan vēlētājiem šobrīd tiek uzburta aina par visnotaļ mierīgu premjera amata kandidātu nominēšanu, tomēr praktiski visās partijās šīs jautājums raisa sāpīgas peripetijas.

Ilze VEĢE

Partija Vienotība kā savu nākamo premjerministri ir nosaukusi Valda Dombrovska pēcteci Laimdotu Straujumu un, kā sarunā ar Neatkarīgo Rīta Avīzi norāda partijas līderis Dzintars Zaķis, tad šajā jautājumā nekas nemainīšoties. Taču aizkulisēs tiek runāts — partija arvien skaidrāk sākot apjaust, ka L. Straujuma savā kapacitātē diez vai izaugs līdz tam līmenim, lai aizstātu uz Briseli aizceļojušā Valda Dombrovska iztrūkumu. Gan eksperti, gan politiķi arvien biežāk norāda, ka L. Straujuma ir vēl jo neizlēmīgāka par savu priekšgājēju, pārsvarā orientējas uz problēmas atlikšanu un nav spējīga uz lēmumu pieņemšanu.

Briest neapmierinātība

Neviennozīmīga situācija veidojas arī Saskaņas rindās, kas kā savu premjera amata kandidātu negaidīti ir nosaukusi Rīgas doms priekšsēdētāju Nilu Ušakovu. Sākotnēji galvaspilsētas vadītājs neslēpa, ka savā karaļvalstī jūtas omulīgi un negrib ērto dzīvi pašvaldībā mainīt pret saspringto posteni valdībā. Lai gan partijai nešķita pareizi, ka viens cilvēks savas subjektīvās intereses stāda augstāk par partijas kopīgajām vajadzībām, tomēr situācija tika pieņemta un premjera postenim tika gatavoti divi citi potenciālie kandidāti Ivars Zariņš un Andrejs Elksniņš. Tika baumots — Saskaņai cenšoties pārprofilēties no izteikti krieviskas partijas uz latviski sociāldemokrātisku nišu, abu kandidātu galvenais bonuss bija izteikti latviskie uzvārdi. Taču Saskaņas negaidīti vājais starts Eiroparlamenta vēlēšanās šajos plānos viesa būtiskas korekcijas, piespiežot izvilkt galveno trumpi, proti, ar ļoti augstu sabiedrības mīlestību apveltītā Nila Ušakova nominēšanu premjera amatam. Tiesa, politiskajos kuluāros ir dzirdams viedoklis, ka N. Ušakova vēlme upurēt partijas intereses pašam sava komforta vārdā ir radījusi zināmas mieles un partijā esot sākusies neapmierinātība ar personības kultu.

Ne mazāk spēcīgas intrigas raisās ari Zaļo un zemnieku savienībā, kas joprojām nav nosaukusi savu premjera kandidātu.

Meklē spēcīgāko no kandidātiem

Intervijā Neatkarīgajai Rīta Avīzei Ventspils mērs Aivars Lembergs ir paudis kritiku par ZZS vilcināšanos nosaukt premjera amata kandidātus. „Visām ZZS esošām partijām un tām, ar kurām slēgts sadarbības līgums, jāizvērtē iespējamās kandidatūras un jāpieņem lēmums. Esmu aicinājis pieņemt lēmumu jau pagājušā gada augustā un oktobrī. Diemžēl šis lēmums nav pieņemts līdz pat šai baltai dienai. Tas, manuprāt, būtiski samazina ZZS politisko vilkmi, jo nerada konkurenci Laimdotai Straujumai un citu partiju izvirzītajiem premjera kandidātiem,” atzina A. Lembergs, iezīmējot iespējamas domstarpības savienības iekšienē. Tikmēr ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis šo situāciju komentē lēnprātīgi „Pastāv dažādi viedokļi, taču ar lēmumu nesteidzamies, jo laika vēl ir daudz. Turklāt arī pārējo partiju pieteiktie kandidāti nepārliecina. Vai kāds tiešām tic, ka nepieciešamības gadījumā Roberts Zīle būtu gatavs atteikties no lielās algas un ērtās dzīves Briselē, lai par nelielu atalgojumu strādātu Latvijā? Vai kāds tiešām uzskata, ka Nils Ušakovs pametīs Rīgas domi, lai pārceltos uz saspringto Ministru kabinetu? Pretstatā citām partijām ZZS meklē tiešām reālu kandidātu, kurš nepieciešamības gadījumā būtu labākais no iespējamajiem premjeriem,” atzina A. Brigmanis.

Distncējas no konflikta

Tikmēr kuluāros izskan norādes, ka vilcināšanās ar premjera kandidātu nominēšanu iezīmē domstarpības starp ZZS veidojošo zaļo kustību un reģionālajiem spēkiem. NRA jau ir vēstījis par nesaskaņām, kas raisās starp aizsardzības ministru Raimondu Vējoni un Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kas saspīlē atmosfēru ZZS. Baumo, ka, nevēloties iesaistīties konfliktā, premjera nominācijas slogu negrib uzņemties nedz zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, nedz labklājības ministrs Uldis Augulis, kuri abi varētu būt labas kompromisa figūras. Tā rezultātā iespējams tuvākajā laikā par ZZS premjera amata kandidātu varētu kļūt kāda cita figūra.