Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Bažas, ka ar debatēm Saeimā gribēs torpedēt starptautisko aizdevumu

© Mārtiņš Zilgalvis, f64

Tuvākajā laikā būtu jāorganizē konstitucionālo tiesību ekspertu forums, kurā apspriestu nepieciešamību Saeimai lemt par jaunu pilnvarojumu valdībai sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem, uzskata tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP).

Premjers Valdis Dombrovskis (JL), pilnībā nenoraidot ideju par Saeimas pilnvarojuma prasīšanu, saredz sarežģījumus publisku debašu uzsākšanai parlamentā vēl pirms panāktas vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem, jo tiem ir nosacījums, ka dokumenti līdz to apstiprināšanai Starptautiskā valūtas fonda (SVF) valdē un Eiropas Komisijā nav publiskojami. Turklāt Saeimas lēmumam jābūt saskaņotam ar otru pusi, citādi tas no starptautisko aizdevēju puses varot tikt interpretēts kā "mēģinājums šīs sarunas un starptautisko aizdevumu torpedēt". To, ka ar aizdevējiem noslēgtā programma ir jāturpina pildīt un tajā var ieviest korekcijas, bet ne "noslaucīt no galda figūriņas un sākt visu no jauna", pirms Ziemassvētkiem uzsvēra arī Valsts prezidents Valdis Zatlers.

TP iniciatīva par Saeimas pilnvarojuma prasīšanu publiski tiek pamatota ar Satversmes tiesas (ST) neseno spriedumu pensiju lietā, kur valdība kritizēta par parlamenta apiešanu, jo šāds pilnvarojums netika prasīts. No politiskās taktikas viedokļa šī iniciatīva skaidrojama ar TP nespēju citādi kā caur debatēm Saeimā panākt savas pozīcijas tālāku virzīšanu. Jaunajā gadā TP plāno nākt ar priekšlikumiem nodokļu samazināšanai, kam jāpanāk arī starptautisko aizdevēju piekrišana. Valdības ar SVF parakstītie sadarbības memorandi paredz pretējo. Ja Saeima lemtu par pilnvarojuma došanu valdībai turpmāku sarunu vešanai ar aizdevējiem, parlaments šajā dokumentā varētu noteikt arī valdības pienākumu aizstāvēt pozīciju, piemēram, par nodokļu samazināšanu vai nepaaugstināšanu.

Pamatu Saeimai lemt par pilnvarojumu valdībai sarunās ar aizdevējiem neredz Valsts prezidents. 16. decembrī pēc tikšanās ar premjeru V. Zatlers atgādināja, ka valdība baudījusi Saeimas uzticību brīdī, kad tā slēdza pamata vienošanos ar aizdevējiem. Turklāt turpmākajos mēnešos Saeima ar balsojumiem apstiprinājusi vairākus pasākumus, kurus paredzēja šī vienošanās, tādējādi apliecinot, ka uzticējās valdības rīcībspējai. "Nav nekāda pamata apšaubīt to, ka Latvijā izpildvara, valdība ir rīkojusies nelikumīgi," uzskata V. Zatlers. Uz to, ka "gala lēmums jebkurā gadījumā pieder Saeimai", norāda arī premjers.

V. Dombrovskis aizvadītajā nedēļā saņēmis tieslietu ministra M. Segliņa vēstuli, kurā viņš premjeru aicina nesūtīt dokumentus Latvijas valdības vārdā starptautiskajiem aizdevējiem līdz rūpīgai ST sprieduma analīzei lietā par pensiju samazināšanu. Premjers M. Segliņam nosūtījis rezolūciju Tieslietu ministrijai sagatavot konkrētus priekšlikumus, kādā veidā šo Saeimas iesaisti nodrošināt. No premjera teiktā pirmdien izrietēja, ka vēl nav skaidrs, vai nesen saskaņotais sadarbības memoranda teksts viņam un finanšu ministram vispār būs jāparaksta, jo šobrīd ar SVF notiekot sarunas par to, vai no ST sprieduma izrietošos pasākumus 2010. gada budžetā būs jāietver jau šajā saprašanās memorandā vai tomēr jaunā.

Ja debates par valdības pozīciju sarunās ar aizdevējiem nonāktu līdz Saeimai, TP varētu atbalsta balsis savām iniciatīvām meklēt pie opozīcijas frakcijām LPP/LC un Saskaņas centra. 22. decembrī TP izplatīja paziņojumu, kurā brīdināja premjeru V. Dombrovski atbalstu konkrētām iniciatīvām saskaņot ar opozīcijas partijām, ja no valdības vadītāja jau vistuvākajās dienās nesagaidīs "saprātīgus risinājumus" ekonomikas sildīšanai. 18. janvārī no atpūtas ārzemēs atgriezīsies Andris Šķēle, līdz tam konkrēti priekšlikumi no TP neesot gaidāmi.