Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Mārtiņš Bondars kandidēs uz Valsts prezidenta amatu

© F64

Latvijas Reģionu apvienības (LRA) šodienas pārstāvju sapulcē vienojās izskatīt politiskā spēkā nodaļās priekšlikumu virzīt Saeimas deputātu Mārtiņu Bondaru kā Valsts prezidenta amata kandidātu.

LRA valdes loceklis Dainis Liepiņš aģentūrai LETA sacīja, ka politiskā spēka nodaļām būs jāsniedz savs viedoklis par šo ieceri līdz 15.februārim.

Šāds jautājums LRA pārstāvju sapulcē izskatīts pēc vairāku nevalstisko organizāciju, privātpersonu un arī politiskā spēka pārstāvju ierosinājuma. Pārstāvju sapulce vienojās virzīt jautājumu par Bondaru kā iespējamo prezidenta kandidātu izskatīšanai LRA nodaļās, skaidroja Liepiņš.

Viņš atbalsta Bondara kandidatūru, uzsverot, ka politiķis atbilst visiem nepieciešamajiem kritērijiem, kā arī, pēc kādas no aptaujas datiem, ir starp pieciem populārākajiem cilvēkiem valstī, kam esot sabiedrības atbalsts.

Bondars jau iepriekš tika minēts, ka viens no iespējamiem LRA kandidātiem uz šo amatu, tomēr vēl 15.janvārī Liepiņš uzsvēra, ka šādas diskusijas LRA nav bijis.

Savukārt Bondars savā "Twiter" kontā šodien paziņojis, ka piekritis tam, ka LRA veidojošās partijas viņu izvirza kā Latvijas Valsts prezidenta amata kandidātu.

Bondars aģentūrai LETA uzsvēra, ka tas ir "milzīgs pagodinājums saņemt LRA pārstāvju sapulces uzticības kredītu". Politiķis uzskata, ka nākamajos četros gados prezidentam ir jābūt tādam, kurš ir spējīgs formulēt Latvijas nostāju drošības, ekonomiskās izaugsmes un labklājības jautājumos. Tāpat ir būtiski, lai prezidents spētu ne tikai formulēt šo nostāju, bet pārstāvēt to arī ārpus Latvijas.

Taujāts par to, vai par šo jautājumu un iespējamo atbalstu ir notikušas sarunas ar kādiem citiem politiskiem spēkiem, Bondars pauda, ka vispirms ir svarīgs sabiedrības atbalsts, un tad deputāti, cerams, ieklausīsies sabiedrības viedoklī. Viņš skaidroja, ka viņa darba kārtībā jau tagad ir ieplānoti braucieni uz dažādām Latvijas pašvaldībām, ko politiķis īstenojot jau tagad. Tomēr pēc LRA lēmuma viņam būšot iespēja uzrunāt cilvēkus jau nedaudz citādākā statusā - kā iespējamajam kandidātam uz prezidenta amatu.

Galīgais lēmums par prezidenta kandidātu vēl būs jāpieņem LRA Saeimas frakcijas deputātiem, kuriem arī būs iespēja to oficiāli izvirzīt. Līdz ar to politiskā spēka nodaļu un arī sadarbības partneru viedokļi tiks nodoti frakcijas deputātiem.

LRA Saeimā pārstāv astoņi deputāti. Valsts prezidentu ievēl, aizklāti balsojot, ar ne mazāk kā 51 Saeimas deputāta balsu vairākumu.

Prezidenta vēlēšanas plānotas aptuveni pēc pusgada. Līdz šim no Saeimā pārstāvētiem politiskiem spēkiem savu nostāju par iespējamiem kandidātiem pauda vien Zaļo un zemnieku savienība, norādot, ka oficiāli paziņoja, ka atbalstīs pašreizējā prezidenta Andra Bērziņa kandidatūru uz otro termiņu prezidenta amatam, ja viņš pats izteiks vēlmi kandidēt atkārtoti. Iepriekš Bērziņš izteicies, ka lēmumu par kandidēšanu uz šo amatu varētu pieņemt ne ātrāk par aprīli.