Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Bijusī EM vadība noraida pārmetumus par "Expo" izgāšanos

© F64

Iepriekšējie divi ekonomikas ministri un bijušie Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāri noraida līdzšinējās ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) pārmetumus par starptautiskās izstādes "Expo Milano 2015" Latvijas projekta izgāšanos.

Bijušais ekonomikas ministrs, Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis (V) aģentūrai LETA noraidīja pārmetumus par to, ka nav pastāvīgi sekojis projekta norisei un kontrolējis valdībā pieņemto lēmumu izpildi. "Es uzskatītu pārmetumus par pamatotiem, ja kāds no EM ierēdņiem mani informētu par to, ka ar šo konkrēto projektu ir kādas problēmas - nespēj iekļauties laika grafikā vai iepriekš apstiprinātajā budžetā, - un es neko nebūtu darījis. Bet deviņu mēnešu laikā neviens ministrijas ierēdnis nav mani informējis vai nav mēģinājis pievērst manu uzmanību kādām iespējamām problēmām," akcentēja Dombrovskis.

Viņš norādīja, ka tas nozīmē - vai nu atbildīgie ierēdņi uzskatīja, ka viss ir kārtībā, vai viņi pieņēma lēmumu savu vadību neinformēt par problēmām. "Iespējams, daži cilvēki uzraudzību saprot šādi - katru dienu no rīta apstaigājot katru ierēdni un pajautājot, vai tiešām viss ir kārtībā," sacīja Dombrovskis, piebilstot, ka viņam ir cita izpratne par vadības procesu.

Arī bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP) iepriekš aģentūrai LETA atzina, ka viņa rīcībā neesot bijuši apšaubāmi fakti par Latvijas gatavošanos starptautiskajai izstādei.

Savukārt bijušais EM valsts sekretārs Juris Pūce (''Latvijas attīstībai'') EM dienesta pārbaudes ziņojumu nodēvēja par "brāķi" un uzsvēra, ka pret viņu vērstie pārmetumi nav pamatoti.

"EM ir veikusi ļoti interesantu dienesta pārbaudi, kuras rezultātā ir tapis apbrīnojami vājš dienesta pārbaudes ziņojums. Neesmu redzējis tādu ziņojumu, kurā kopsavilkums atšķirtos no paša ziņojuma. Tas liecina, ka šajā EM kopsavilkumā ir izdomātas lietas. Piemēram, kopsavilkumā minēts, ka es pretēji valdībā lemtajam esmu mainījis iepirkumu struktūru, kas dienesta pārbaudes ziņojumā nav konstatēts, bet kopsavilkumā, iespējams, politisku mērķu vārdā ir ievietots. Tas ir ļoti vājš ziņojums, brāķis, kam ir divi skaidrojumi. Pirmkārt, zema pārbaudes komisijas kvalifikācija, kam nevaru piekrist, jo tie ir valsts pārvaldē pieredzējuši cilvēki. Otrkārt, tā ir lēta politiska trika alka - paziņot par briesmīgiem pārkāpumiem un pievērst sev uzmanību," norādīja Pūce.

Viņš pauda pārliecību, ka Latvijas "World Expo 2015" projektu varēja pabeigt laikā bez papildu līdzekļiem. Pūce uzskata, ka ekonomikas ministrei bija citas prioritātes un nebija vēlmes realizēt šo projektu. "Mani pārsteidza, ka ministre vairākas reizes gāja uz Ministru kabinetu ar lūgumu pārtraukt projektu, lai gan bija laiks to realizēt," norādīja Pūce, piebilstot par aizdomām, ka Reizniecei-Ozolai, iespējams, bija citas vēlmes, piemēram, piešķirt naudu Latvijas dalībai Eiropas Kosmosa aģentūrā.

Savukārt tikko kā EM valsts sekretāra amatu pametušais Mārtiņš Lazdovskis aģentūrai LETA sacīja, ka viņam nav bijis laika iepazīties ar EM dienesta pārbaudes secinājumiem, tāpēc viņš tos nevarot komentēt.

Tiesa, Lazdovskis atzina, ka laikā, kad viņš sācis strādā EM, "World Expo" projekts bija iekavēts par gadu. "Liekot roku uz sirds, varu teikt, ka darīju visu, lai projekts varētu notikt. Atskatoties uz to laiku, redzu, ka bija lietas, ko es būtu darījis citādāk," piebilda Lazdovskis.

Pēc viņa teiktā, tolaik EM bijis daudz prioritāru uzdevumu, kas nav ļāvis pilnvērtīgi pievērsties tam, kā notiek gatavošanās izstādei. "Tolaik bija liela noslodze - bankas "Citadele" pārdošana, Vācijas energokompānijas "E.ON Ruhrgas" piederošo AS "Latvijas Gāze" akciju pārdošana u.c. jautājumi. Objektīvi "World Expo" jautājumam pievērsu mazāk uzmanības, paļaujoties uz EM darbinieku sniegto informāciju," teica Lazdovskis.

Kā ziņots, Latvijas dalības "Expo Milano 2015" projekta organizēšanā pieļauti būtiski pārkāpumi, secināts EM sāktajā dienesta pārbaudē. Pārbaudes rezultātā ierosināta disciplinārlieta pret sešām EM amatpersonām, trīs no tām - departamentu direktores - atstādinātas no amata. Dienesta pārbaudēs komisija konstatējusi, ka projektam par Latvijas dalību starptautiskajā izstādē "Expo Milano 2015" nav nodrošināta atbilstoša un efektīva vadība un nav pietiekami vērtēti Latvijas dalības izstādē "Expo Milano 2015" iespējamie organizācijas modeļi un to riski, kā arī ir konstatēti būtiski trūkumi projektam piešķirtā finansējuma izlietojuma kontrolē.

Komisija konstatējusi arī citus pārkāpumus, tostarp termiņu neievērošanu projekta sākuma fāzē, neatbilstoši veiktus iepirkumus, noslēgtus nekvalitatīvus līgumus un neatbilstošu to izpildes uzraudzību.

Iepriekšminētās darbības nav ļāvušas projektu īstenot sākotnēji paredzēto budžeta izmaksu apjomā, termiņos un kvalitātē, secinājusi komisija. Dienesta pārbaudes komisijas detalizēts ziņojums tiks nosūtīts izvērtēšanai tiesībsargājošajām iestādēm.

Latvija šogad nepiedalīsies starptautiskajā izstādē "World Expo 2015", kas norisināsies Itālijas pilsētā Milānā.