Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Saeimā turpinās strīdi abortu jautājumā

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē šodien izskanēja atšķirīgi viedokļi par to, kā vērtēt priekšlikumu likumā ierakstīt, ka sievietēm, kuras nolēmušas pārtraukt grūtniecību, obligāti jāpiedalās valsts noteiktajās konsultācijās.

Deputātu Imanta Parādnieka (VL-TB/LNNK), Ingas Bites (LRA), Gunta Belēviča (ZZS) un Jāņa Ruka (LRA) priekšlikums paredz noteikt, ka norīkojumu uz grūtniecības pārtraukšanu mātei, kura izteikusi vēlēšanos mākslīgi pārtraukt grūtniecību, drīkst izsniegt tikai, ja saņemts apliecinājums par dalību likumā paredzētajā konsultācijā, ko sniegusi ar konkrētās grūtniecības pārtraukšanu nesaistīta persona.

Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks (VL-TB/LNNK) norādīja - tā kā ir runa par citas dzīvības izbeigšanu, tad šāds obligāts papildu atbalsta pasākums nebūtu uzskatāms par cilvēktiesību pārkāpumu.

Savukārt Saeimas deputāts Romualds Ražuks (V) norādīja, ka šo priekšlikumu neatbalsta, jo arī sieviešu organizācijas ir norādījušas, ka nevar piemērot piespiedu konsultācijas. Tas arī ir pretrunā ar šodien komisijā atbalstīto priekšlikumu nodrošināt iespēju sievietēm brīvprātīgi piedalīties konsultācijās.

Komisijas sēdē arī izvērtās diskusija par jēdzienu "māte" un "tēvs" definīcijām.

Kā ziņots, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien atbalstīja priekšlikumu likuma grozījumiem, kas paredz nodrošināt brīvprātīgas konsultācijas sievietēm, kuras vēlas pārtraukt grūtniecību.