Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Jaunu valdību var izveidot, negaidot vasaru

© f64

Valdība, visticamāk, varētu tikt mainīta, nesagaidot vasaras iestāšanos. Citādi būtu par vēlu, jo jau oktobrī gaidāmas Saeimas vēlēšanas un partijām, kas ieinteresētas vēlētājiem parādīt, ka prot ar labākiem panākumiem atdzīvināt valsts ekonomiku nekā Jaunā laika (JL) komanda Valdis Dombrovskis, Einars Repše un Artis Kampars, var tam nepietikt laika.

Iespēja, ka V. Dombrovska valdībai ļaus nostrādāt līdz vēlēšanām, aizvien samazinās – to noteic gan iekšējā nervozā gaisotne, kas izpaužas katrā valdības sēdē, gan tas, ka Tautas partijai (TP) neizdodas gūt uzrāvienu reitingos, pat par spīti Andra Šķēles atkal atnākšanai. Partijai ir vajadzīga valdība, kurā tā spētu realizēt savu ekonomisko redzējumu, citādi var piepildīties dažu politisko konkurentu prognozes, ka "viņi nedabūs vairāk par septiņām astoņām vietām Saeimā un vairs nekad nebūs kontrolpaketes turētāji".

TP visizdevīgāk būtu, ja līdz vēlēšanām sevi premjera amatā varētu parādīt A. Šķēle, lai gan tas nozīmētu arī nedalīta riska uzņemšanos. Ticamāka iespēja, kas tiek apspriesta šaurā lokā, – uz vasaras pusi veidot jaunu valdību pie partijām nepiederoša premjera vadībā. "Mums pat nebūtu svarīgi, lai tas būtu mūsu premjers, galvenais, lai viņš saprastu ekonomiskās lietas, lai ar viņu varētu diskutēt un panākt, ka valdībā iet cauri normāli priekšlikumi," skaidroja kāds avots TP. Neitrāla premjera kandidāta iespēja saistīta gan ar šaubām, ka A. Šķēlem varētu uzticēt valdības sastādīšanu, gan lielā mērā ar to, ka pie partijām nepiederošs premjers izraisītu mazāk pretrunu starp partijām, kuras tad piekristu iesaistīties šādā koalīcijā.

Jaunas valdības aprises tādā gadījumā būtu pēc iespējas plašas, kā to iecerējuši tie, kas kaldina šos plānus. "Šobrīd izskatās, ka visi, izņemot PCTVL," norādīja kāds Neatkarīgās avots. Ņemot vērā negatīvo iespaidu, ko pret sevi izsauc valdības gāzēji, būtiskākais esot panākt, lai nākamajā valdībā būtu arī JL. Kāds ietekmīgs avots premjera partijā atzina, ka šādu iespēju pilnībā nevar izslēgt: "Mums būtu ļoti viegli pateikt, kādēļ mēs neejam gāzēju veidotā valdībā, bet ļoti grūti būtu atrast argumentus, kādēļ mēs neejam neitrāla premjera valdībā." Jaunas valdības idejas lolotāju plāns, visticamāk, būšot radīt publiskajā telpā viedokli, ka "tā ir iespēja šajos grūtajos laikos kaut ko izdarīt, un tādā valdībā būs grūti neiet".

Neskaidri ir scenāriji, kā varētu tikt gāzta šī valdība. Visticamāk, tas notikšot strauji, vadoties pēc situācijas, nevis pēc ilgi uz priekšu sagatavota plāna. Ilgi tika gaidīts, ka dramatiski kritīsies V. Dombrovska reitings, bet tas ir pārsteidzoši labs, tādēļ šajā ziņā sabiedriskā noskaņojuma fons valdības maiņas gatavotājiem nepalīdz. To, ka V. Dombrovskis izrādījies "pārsteidzoši veiksmīgs premjers", atzīst pat viņa kolēģi JL, kuri par to bija bažīgi. No politiķu neoficiāliem izteikumiem izriet, ka ne Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora Dzintara Jakāna nomaiņa, pat ne ģenerālprokurora Jāņa Maizīša pārvēlēšana nebūs pamats valdības krišanai. Tiek gaidīts marts, kad būs droši dati, kā pildās budžeta ieņēmumi. Tā varētu būt sliktā ziņa, kas potenciāli var izšķirt šīs valdības likteni.

Informēti cilvēki, kas nav saistīti ar TP, drīzāk, ar tai pretējiem politiskajiem spēkiem, intuitīvi neizslēdz iespēju, ka malā nav liekama arī varbūtība ar A. Šķēles ceturto valdību vēl pirms vēlēšanām. Prezidentam tuvi cilvēki, iespējams, pretrunu plosītās valdības stabilizēšanas vārdā publiskajā telpā gan ir noplūdinājuši V. Zatlera nostāju, ka "valdības gāzēji premjera posteni neiegūs". Tomēr politikā pieredzējuši cilvēki, kuri arī pazīst V. Zatleru personīgi, prognozē, ka ar viņu būtu iespējams racionāli vienoties, piemēram, dodot vārdu, ka viņš paliks amatā uz otru termiņu, kas būs aktuāli jau 2011. gadā. Par to būs jālemj 10. Saeimai, un nākamās valdības aprises dažām partijām varētu izšķirt viņu ietekmi nākamajā Saeimā.

Pieredze tomēr rāda, ka izšķirošus lēmumus prezidents var pieņemt viens pats, nekonsultējoties ar savu komandu, ar cilvēkiem, kurus sen pazīst un kuri viņam ir autoritātes. Tā tas bija, piemēram, vakarā, kad V. Zatlers zem četrām acīm vienojās ar toreizējo valdības vadītāju Ivaru Godmani (LPP/LC) ļaut viņam vēl palikt amatā, par spīti iepriekš paziņotajam, ka vairs neuzticas premjeram.