Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Arī Saeima varētu piekrist NEPLP vadītāja Dimanta atlaišanai

© F64

Visticamāk, arī Saeima varētu piekrist Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītāja Aināra Dimanta atbrīvošanai no amata.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien atbalstīja lēmumprojektu par Dimanta atlaišanu, un parlaments par šo jautājumu varētu lemt 8.jūlijā.

"Saskaņas" frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins aģentūrai LETA sacīja, ka frakcija par šo jautājumu vēl lems, tomēr ir liela varbūtība, ka tā rīkosies tāpat kā "Saskaņas" pārstāvji Cilvēktiesību komisijā. Proti, "Saskaņa" ar lielu varbūtību varētu atbalstīt Dimanta atbrīvošanu no amata, bet pārējo NEPLP locekļu atlaišanai neredz tiesisku pamatojumu.

Arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis norādīja, ka politiskais spēks balsos par Dimanta atbrīvošanu no amata, taču neatbalstīs pārējo trīs NEPLP locekļu atlaišanu.

Arī Latvijas Reģionu apvienība (LRA) atbalstīs NEPLP vadītāja atbrīvošanu no amata, savukārt par lēmumu attiecībā uz trim padomes locekļiem politiskajam spēkam vēl būs jāspriež. LRA Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dainis Liepiņš prognozēja, ka frakcija varētu nolemt atbalstīt arī NEPLP locekļa Daiņa Mjartāna atlaišanu.

Partijas no "No sirds Latvijai" līdere Inguna Sudraba norādīja, ka frakcija lēmumu par rīcību pieņems pirms Saeimas sēdes. Viņa pati uzskata, ka Dimants nevar būt uzraugošās institūcijas vadītājs, ja viņš Valsts kontroles konstatēto likuma pārkāpumu attaisno ar labiem nodomiem. Ja normatīvajos aktos ir kādas nepilnības, jāpiedāvā to grozījumi, taču nav pareizi, ja kāds cilvēks uzskata, ka stāv pāri likumam, pauda politiķe.

Savukārt "Vienotības" pārstāvji līdz šim pauduši dažādus viedokļus šajā jautājumā. "Vienotības" frakcijas vadītāja vietnieks Kārlis Šadurskis skaidroja, ka frakcija par to vēl diskutēs.

Arī nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) oficiālu lēmumu šajā jautājumā nav pieņēmusi, skaidroja politiskā spēka līderis Raivis Dzintars, piebilstot, ka frakcija rūpīgi izvērtēs šodien komisijā izskanējušos argumentus. Vienlaikus viņš norādīja, ka kolektīvās atbildības prasīšana nebūtu atbalstāma. Dzintars arī piebilda, ka līdzšinējā saskarsmē Dimants ir atstājis "ļoti nepārliecinošu iespaidu".

Saeimai būs jāskata lēmumprojekts par Dimanta atbrīvošanu no NEPLP locekļa amata, kas faktiski nozīmēs arī viņa atbrīvošanu no padomes vadītāja amata.

Kā ziņots, Saeimas Cilvēktiesību komisija šodien atbalstīja lēmumprojektu par NEPLP vadītāja Dimanta atbrīvošanu no NEPLP locekļa amata, bet politiķu iesniegumā minēto pārējo trīs locekļu - Aijas Dulevskas, Mjartāna un Ivara Zviedra - atbrīvošanu noraidīja. Dimants atbalstu viņa atbrīvošanai vērtē kā prettiesisku lēmumu, kas ir vērsts tieši pret regulatora vadītāju.

Par minēto vēl jālemj Saeimai.

Jau ziņots, ka "Vienotības", ZZS, LRA un partijas "No sirds Latvijai" līderi 17.jūnijā Saeimas Prezidijam iesniedza dokumentu par NEPLP locekļu atlaišanu. Prezidijs šo iesniegumu nodeva izskatīšanai Cilvēktiesību komisijā.

Iesniedzēji kritizē, ka NEPLP pieņēma lēmumu attiecībā uz "Radio Skonto plus" programmas apstiprināšanu, padarot to par krievu valodā raidošu radiostaciju. Tādējādi NEPLP esot mazinājusi Saeimas deputātu uzticību padomes locekļu kompetencei un spējai pieņemt situācijai atbilstošus lēmumus.

Politiķi arī atsaucas uz Valsts kontroles revīzijas ziņojumā secināto, ka NEPLP nav efektīvi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem gandrīz divu miljonu eiro apmērā. Tāpat ziņojumā secināts, ka NEPLP ir vāja kontroles sistēma pār amatpersonu un darbinieku komandējumiem un darba braucieniem, kā arī konstatētas citas nepilnības.

Savukārt NEPLP izplatījusi paziņojumu masu medijiem, kurā norāda, ka pieprasījums atlaist NEPLP locekļus ir uzbrukums masu mediju neatkarībai.

Paziņojumā uzsvērts, ka NEPLP ir demokrātiskas un tiesiskas valsts neatkarīgas mediju, it īpaši sabiedrisko mediju, sistēmas sastāvdaļa. Tieši tādēļ likums ir noteicis ļoti konkrētus gadījumus, kādos ir iespējams atsaukt NEPLP locekļus.

Padome norāda, ka neviens no atlaišanas apstākļiem nav iestājies.

NEPLP paziņojumā norāda, ka dažu Saeimas deputātu ideja atlaist padomes locekļus viņiem nav pārsteigums. Tiekoties ar deputātiem, ne reizi vien padomes locekļi esot saskārušies ar zīmīgiem mājieniem, kas skar to vai citu LTV sižetu vai LR raidījumu.