Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Konstatē trūkumus valsts augstāko amatpersonu apziņošanā valsts apdraudējuma gadījumā

© F64

Nolūkā uzlabot augstāko valsts amatpersonu apziņošanas efektivitāti krīzes gadījumos Valsts kanceleja ir sagatavojusi grozījumus noteikumos par kārtību, kādā valsts augstākās amatpersonas apziņojamas valsts apdraudējuma gadījumā un par ārkārtas notikumiem valstī.

Grozījumi izstrādāti, jo, pārbaudot apziņošanas sistēmas darbību, tika identificētas vairākas apziņošanas sistēmas nepilnības.

Ar grozījumiem paredzēts precizēt laiku, kādā Krīzes vadības padomes sekretariātam ir jāpaziņo par visām izmaiņām, kas saistītas ar apziņojamo amatpersonu skaitu. Pašreizējais regulējums paredz, ka tas ir jādara "laikus", tomēr jaunajā regulējumā piedāvāts to precizēt, nosakot, ka termiņš ir trīs darba dienas. Tāpat paredzēts, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ir tiesīgs apziņošanas procesā iesaistīt ne tikai Valsts policiju un Nacionālos bruņotos spēkus, bet arī Drošības policiju, jo tā veic vairāku apziņojamo amatpersonu apsardzi, līdz ar to ir informēta par šo amatpersonu atrašanās vietu.

Spēkā esošā instrukcija paredz, ka gadījumā, ja apziņotājs pēc informācijas izsūtīšanas nav saņēmis apstiprinājumu no amatpersonas, viņš sazinās ar amatpersonu, lai pārliecinātos par informācijas saņemšanu. Ņemot vērā, ka valsts apdraudējuma gadījumā ātra informācijas apmaiņa ir būtiska, ir piedāvāts precizēt konkrētu laiku, kurā nav saņemts apstiprinājums no amatpersonas, - 10 minūtes. Tiek precizēts arī tas, ka amatpersonai, saņemot tālruņa zvanu vai īsziņu no apziņotāja, uz to ir jāatbild nekavējoties.

Valsts kanceleja arī piedāvājusi papildināt apziņojamo amatpersonu loku, sarakstā iekļaujot izglītības un zinātnes ministru, kultūras ministru, labklājības ministru un šo ministriju valsts sekretārus, lai spētu nodrošināt Ministru kabineta kvorumu un visu Ministru kabineta locekļu informētību valsts apdraudējuma gadījumā.

Grozījumi noteikumos būs jāapstiprina valdībai.